Lóháton a dél-zselici ízútvonalon

2015.10.15. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Életmód, Turizmus

Egy kivételes gasztro túrán vehetnek részt a lovaglás szerelmesei Dél-Dunántúlon, a meseszép zselici dombságban.
A régió sokrétű, különleges gasztronómiájába betekintést nyújtó dél-zselici lovastúra varázslatos helyszíneken halad keresztül. A Zselic dombjai mélyén, Kán és Gorica között találhatjuk a KÁCA Tanyát (neve elhelyezkedésére utal). A kis tanyán patakocska szalad végig, festői környezetben őshonos magyar állatoknak nyújt otthont 100 hektáros területével. A házigazdák minden összetevőjében és ízében helyi termékekkel, sajtokkal, füstölt hústermékekkel várják a betérő vendéget.

Ha ennél is több ízre vágyunk, vegyük az irányt a Mecsekerdő Zrt. által fenntartott Nagymáté Vendégház felé, ahol nemcsak szállásról, hagyományos és különleges vadételekről, hanem lovainkról is gondoskodnak az erdészet munkatársai. Nagymáté területén hosszú, dimbes-dombos gerinceken át vezető hosszú panoráma vágták várnak a lovasokra.


Innen már csak egy „lóugrás” Gyűrűfű és a Lovastanya Vendégház, ahol megismerkedhetünk az íjászat, a tájfutás és a túrázás örömeivel, valamint a vályogépítészet rejtelmeivel. A háziak nemcsak túrákat vezetnek, főznek is kedves vendégeiknek.

Hiányzik egy kis kultúra? Irány Ibafa, és a híres Ibafai Pipamúzeum. A megfáradt vándort este a Biedermann báró építtette Sasrét Vadászház várja. Ugyancsak neki köszönhető a jelenleg is üzemelő Sasrét-Almamellék nyomvonalú erdei kisvasút, amely mindenképp megér egy kirándulást!

Mi más következhetne a tartalmas kirándulás után, mint egy kis piknik? Erre tökéletesen alkalmas hely az almáskeresztúri Kaba Farm. A dél-afrikai származású Kaba Lamine és svájci felesége, Simone története messzi földön híres, akárcsak remek kecskesajtjaik.

A lovas túra utolsó állomása Bükkösd. Ez a gyönyörű, tavakkal és patakos völgyekkel szabdalt település rendkívül kiváló tereplovas adottságai révén országos távlovas bajnokságok helyszíne – és nem mellesleg három kastéllyal is büszkélkedhet! A szabadtartásban élő túralovak naponta találkoznak a természetben élő vadakkal, ezért azokat lovaglás közben is megfigyelhetjük, anélkül hogy hátasunk megriadna. Az ősz ideális időszak a lovastúrákhoz: november végéig sárgulnak-barnulnak a tölgyfák és a bódító illatú avar. S ha már itt járunk, vegyük igénybe az egyik túravezető felsőfokú gombaszakértői tudását is, így – ha kedvünk tartja – bátran főzhetünk magunknak gombavacsorát.

A dél-zselici ízútvonal három nap alatt 17 órányi erdei lovaglással járható be, helyi termelőknél szervezett piknik étkezésekkel, vadászkastélyban és erdei hotelben alvással. Két fő szakképzett lovas túravezető kíséri a 2-6 fős csoportot az élménydús túrán. A „Dél-zselici ízútvonal” lovas túrára jelentkezni lehet Szabó Mihálynál a 06 30 550 7489-es telefonszámon, ára: 90 000 Ft/fő. A szolgáltatást a hatósági regisztrációval valamint MTSZ minősítéssel rendelkező Lovarda Light Közhasznú Egyesület végzi, a Dóm Tours utazási iroda közreműködésével


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Hajrá immunerősítés!
- 4 millió eurós fejlesztés a Thermia Palace Spa szállodában
- Cabernet franc és terroir Villányban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing