Lezajlott az első budapesti Whisky Show

Tíz-tizenöt évvel ezelőtt – a 90-es évek közepén - még egy professzionális borkóstoló is különleges eseménynek számított Budapesten. Azóta a bor- és pálinka-fesztiválok egész sorozata bűvöli el évről évre a minőségi italok iránt fogékony közönséget. De mi a helyzet a whiskyrajongókkal? Rájuk ki gondol?

Glasgowtól, Moszkváig, New Yorktól, Tokióig, a világ számos nagy városában a borfesztiválokhoz hasonló rendezvények keretében mutatják be a whiskygyártók és forgalmazók is a világ talán legszofisztikáltabb, legösszetettebb és egyben legnépszerűbb párlatát.

I. Whisky Show Budapest 2010. HOL Magazin


Sajnos ebben a vonatkozásban mindezidáig volt egy kis lemaradásunk, hiszen hasonló kiállításra Budapesten még nem volt példa. Igaz, még Bécsben is csak minden második évben kerül megrendezésre a Whisky Messe a helyi Whisky Club és a Pot Still Whisky Bolt jóvoltából.
Ennek az európai értelemben még kicsinek számító, de annál színvonalasabb whisky kiállításnak a felhőtlenül jó hangulatát ’irigyelte’ meg a Magyarországi Whisky Klub néhány lelkes és a téma iránt elkötelezett tagja, valamint egy kis családi vállalkozás - a whiskynet.hu. Az ő együttműködésüknek és további két jelentős hazai forgalmazónak a jóvoltából indulhattak el az első hazai Whisky Show előkészületei.

A szervezők lelkesedése hamarosan ’átragadt’ a teljes hazai iparágra, azaz hosszabb rövidebb gondolkodás után, február végére már gyakorlatilag minden jelentősebb whisky importtal foglalkozó magyar kereskedelmi cég visszaigazolta részvételi szándékát. A nagy hazai importőrökön kívül – akik a világpiac legjelentősebb whisky márkáit képviselik Magyarországon - kiállítóként jelent meg
néhány független skót lepárló, a maguk relatíve kis volumenben gyártott, úgynevezett kézműves termékeivel és még egy független palackozó  is.

A Whisky Show rendezőinek célja a hazai whisky kultúra elmélyítése és a kulturált, de igényes alkohol fogyasztás rejtelmeibe és értő élvezetébe történő bevezetés az arra nyitottak számára.
A szombaton lezajlott első magyarországi Whisky Show nagyobb sikert hozott mint reméltük. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk már ott a helyszínen is és azóta e-mailben vagy az interneten. Köszönjük mindenkinek, aki segített, aki támogatott és legfőképp azoknak, akik eljöttek és jól érezték magukat.

Néhány számadat: 400 látogató érkezett a Show-ra. Közülük 239-en ültek be valamelyik Masterclass szemináriumra. 2.100 whisky kupont váltottak be a látogatók, ami azt jelenti, hogy nagyjából 5 whiskyt próbált ki mindenki. A Whisky Show legjobb whiskyjének a Glenfarclas 30 évest választották, míg a legjobb kiállítónak a Pernod Ricard standját.  A legtöbb kupont a Zwack/Diageo whisky
protfóliójára “költötték” a vendégek és meglepetésre nagyon sok whisky-koktélt is fogyasztottak. A zenés programokat szerették, a kerekasztal beszélgetéseket végig figyelemmel kísérték, az esti ír kocsmazene koncerten szinte táncra perdültek.

I. Whisky Show Budapest 2010. HOL Magazin


SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing