Lezajlott a Bocuse d’Or hazai selejtezője, megvannak a döntősök

2019.10.24. | Kategóriák: Gasztronómia, teljes cikkgyűjtemény, Hírek

A tegnapi nappal hivatalosan is megkezdődött a Bocuse d’Or versenyszezon, hiszen október 23-án lezajlott a nagyszabású nemzetközi megmérettetés hazai selejtezője. Így már biztosan lehet tudni, kik versenyeznek a magyar döntőn 2020 februárjában.

A jelölteknek két ételt kellett elkészíteniük, amelyre összesen 3 óra 30 percük volt. A haltéma kötelező elemei a következők voltak: harcsa (hideg vagy meleg előételként), füstölt mangalica szalonna, túró, valamint házitészta. A hústémához legkevesebb három garnírungot és legalább egy mártást kellett készíteni. A húsétel fő témája az egész nyúl volt (fej nélkül), amelyből négy részt lehetett felhasználni (comb, oldalas-hasaalja, karaj és máj), ebből két elemet kötelezően. Kötelező elem volt még minimum egy féle Magyarországon termett gomba, valamint a Törley Chardonnay Brut pezsgője.

Veres István Chef, a hazai Bocuse d'Or selejtező győztese

A kóstolózsűriben a következő szakemberek foglaltak helyet: Szulló Szabina, Barna Ádám, Varju Viktor, Pesti István, Bíró Lajos, Vajna Tamás, Harmath Csaba, Segal Viktor, Danó Zoltán és Sárközi Ákos. A konyhai zsűri pedig Lutz Lajos, Nyíri Szása, Volenter István és Wolf András séfekből állt. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia büszke rá, hogy bírái között tudhat több olyan séfet is, akik Michelin-csillagos éttermek konyháját vezetik.

A versenynap végén Wolf András értékelő beszédében megköszönte a konyhai fegyelmet a versenyzőknek. Hozzátette, hogy eredményes versenyt tudhatunk magunk mögött, és a mai napból bizonyára minden versenyző nagyon sokat tanulhatott.

Palágyi Eszter Chef asszony a selejtező második helyezettje. HOL Magazin 2019.

Sárközi Ákos gratulált minden versenyzőnek, de hozzátette, hogy többször érezték, hogy esetenként a látvány és az íz nem volt összhangban, és a kóstolózsűri nevében a séf a harmónia fontosságára hívta fel a figyelmet. A kifinomultságot és a precíz munkát esetenként hiányolták, így arra hívták fel a figyelmet, hogy a versenyzők a következő hónapokba fektessék bele azt a munkát, ami eredményt hozhat.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke az eredményhirdetés előtt azt hangsúlyozta, hogy a továbbjutó versenyzőknek a májusi európai válogatóra kell készülniük, amelynek csak egy állomása a magyar döntő.

Haraszti Zsolt Chef úr a dobogó harmadik fokára állhatott fel. HOL Magazin 2019.

Ezúttal nem csak a továbbjutók névsorát hirdették ki, hanem a dobogósok sorrendjét is. A selejtezőn jelentős előnnyel Veres István nyert, második helyen Palágyi Eszter, harmadik helyen pedig Haraszti Zsolt végzett. A verseny történetében először két olyan séf szerepel az első két helyen, aki jelenleg vagy a közelmúltban Michelin-csillagos étterem konyháját vezette. A további három továbbjutó: Csik Gábor, Huszár Tibor és Kelemen Roland.


Cikkajánló
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- Egy hét múlva rajtol a magyar Bocuse d'Or-csapat Tallinnban
- Mádi Kúria, a kulcs Tokaj-Hegyalja varázsához
- 2020. Gundel Károly-díjasai Dr Csizmadia László és Molnár Attila

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing