Lent délen meseszép

Pécset gyakran az ország leghangulatosabb városaként emlegetik. Akár a művészetek iránti rajongás és a tudásszomj, akár a könnyed szórakozás, gasztronómiai élvezetek vagy az aktív pihenés iránti igény vezérel bennünket, Pécs tökéletes célpont.  
A Dél-Dunántúli régió fővárosa kulturális központ, számtalan nemzeti kincset őriz, kellemes éghajlata és változatos gasztronómiája egyaránt egyedülálló. Hangulatos utcáit járva két évezred történelme és kultúrája tárul elénk. 

Babits Mihály így festi le: „Messze messze sík terül, hol a káplár sort hív, messze fontos négy torony, minaret és boltív; messze füstölgő Mecsek zöld teteje újít, szemnek nyújtva legalább üde koszorúit.”

21 múzeum 13 templom és vallási építmény, 20 fesztivál valamint számtalan látni- és kipróbálnivaló várja a Pécsre látogatókat. Az emblematikus négytornyú Székesegyház, a világhíres festők (többek közt Vasarely és Csontváry) tárlatait  felsorakoztató Múzeum utca, a föld felszíne alatt található római kori temetőhelyeket bemutató Cella Septichora Látogató Központ mellett különleges látnivaló a Széchenyi teret uraló Gázi Kászim Pasa dzsámija, mely hazánk legnagyobb török kori emléke. A szomszédságában emelt 13 méter magas harangtorony csak a harangozás idején – reggel és este hétkor valamint délben - emelkedik fel, majd utána visszahúzódik. Érdekesség, hogy a Drakula gróf alakját ihlető, kegyetlenkedéseiről elhíresült havasalföldi vajda, Vlad Tepes jó pár évig élt egy egykor a Széchenyi tér délnyugati sarkán álló kétszintes palotában. A tér alatt található 16 méteres, titokzatos pincerendszer is a házhoz tartozott…

Az édesszájúakat a Marcipánmúzeum, a Ferencesek utcájában található mindenféle ételallergiát kicselező lapátos fagylaltozó, a Zsolnay Negyed Bolt utcájában az édességkészítésbe betekintést adó Cukorkabolt és Kézműves bonbonok várják. A Pécs központjában található Pezsgőház alatt 2,5 kilométer hosszú, 5 szintes pincerendszer húzódik, ahol a mai napig hagyományos eljárással készülő pezsgőt érlelnek.  Egy másik helyi nevezetesség, az évszázados hagyománnyal rendelkező pécsi sör készítésének titkait leshetjük meg a Pécsi Sörfőzdében.  A belvárostól csupán 10 percnyi sétával elérhető a Zsolnay Vilmos egykori gyártelepének helyén 5 hektáron kialakított  Zsolnay Kulturális Negyed, mely minden korosztály számára kínál izgalmas látnivalókat és nem mindennapi szórakozási lehetőségeket egész évben. A negyed mellett található különleges akusztikájú Kodály Központ színvonalas produkciókat, világhírű előadók koncertjeit kínálja a zene szerelmeseinek.

Pécs, székesegyház. HOL Magazin 2014.

A belváros szívében, a fenti látnivalók középpontjában áll a szecessziós építészet gyöngyszeme, egy patinás szálloda 1915 óta. A közel egy évszázadnyi idő alatt sokat megért falak, ha beszélni tudnának, elmondanák, hogy a főutcára néző lakosztályaiban nem kevésbé híres vendégek laktak már, mint José Carreras, Plácido Domingo, a Habsburg dinasztia több tagja, Jiri Menzel és még sorolhatnánk. Mesélnének a mindenkori igényekhez kialakított vendéglátásról: a 20-as, 30-as évek színházáról, a Gösser Söröző és Bowling Bár éjszakába nyúló mulatságairól, a báli időszak teltházas báljairól, arról, hogy 1923. október 30-án Bartók Béla is adott zongorakoncertet a szálloda dísztermében.

Az idő múlásával a csodaszép szálloda több alkalommal is kívül-belül felújításra került, de szecessziós stílusát mindvégig megőrizte. A Hotel Palatinus City Center épületében a századeleji hangulat és a modern, kifinomult ízlés jól megférnek egymás mellett. A klasszikus szállodai szobák mellett a patinás Palatinus Étterem helyi specialitásokkal, a mediterrán hangulatú Relax Stúdió lazító szolgáltatásaival kellemes kiegészítője egy egész napos városi csatangolásnak. Tavasztól őszig a mindig nyüzsgő főutcára nyíló éttermi teraszon elfogyasztott méltán híres villányi bor vagy a Magyar Rapszódia kávékülönlegesség felejthetetlen élményt nyújt.

Tipp: a Dél-Dunántúl 18 szálláshelyén minden szállóvendéget Irány Pécs! Kártyával ajándékoznak meg, mellyel összesen 12 ezer forint értékű szolgáltatást kapunk ajándékba – ingyenes belépést a Vasarely vagy a Csontváry múzeumba, a Székesegyházba, a Püspöki Pincészetbe és a Dóm múzeumba, kedvezményt többek közt a Cella Septichora Látogató Központba, a Zsolnay Mauzóleumba és a Marcipán Múzeumba és számos Pécs környéki programra!


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Hajrá immunerősítés!
- 4 millió eurós fejlesztés a Thermia Palace Spa szállodában
- Cabernet franc és terroir Villányban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing