Lélekképek – Tiszta szívvel

Karácsonyi est a New York Művész Páholyban

December 17-én, 19 órától a New York Kávéházban a meghitt zene, fotográfia, a barátság, a közös, betlehemi hangulat kerül a középpontba. Vendégünk lesz a Kossuth-díjas magyar népzenei együttes, a Csík zenekar, illetve a Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas magyar fotográfus, fotóriporter, Korniss Péter. 

Népzene és népi kultúra, fotográfia, mint a megörökítés művészete, művészeti ágak összefonódása és egy különleges könyv, mely a 25 éves Csík zenekarról íródott – minderről szól majd az ünnepi est a Világ Legszebb Kávéházában.
Karácsony közeledtével, mikor minden kicsit csillogóbb, fényesebb, meghittebb, sokszor gondolhatunk Exupery állítására, miszerint „Az ünnepben legszebb a várakozás – ez maga az advent –, s az ünnep az ünnepi előkészületek megkoronázása”. Így vagyunk mi is a Lélekképek – Tiszta szívvel című karácsonyi estünkkel, melyre nagy izgalommal és különleges meglepetésekkel készülünk.

Ha a népzenére gondolunk, bizonyos, a zene az ünnephez hasonlóan csak addig létezik, amíg megvan a közösség, ami létrehozta. A Csík zenekar – melynek tagjai Majorosi Marianna – ének, Barcza Zsolt – cimbalom, Bartók József – nagybőgő, Csík János – hegedű, Kunos Tamás – brácsa, Makó Péter – fúvós, Szabó Attila – hegedű – 1988 óta a magyar népzenei élet egyik lelkesen tanuló, tudását szeretettel továbbadó, bátran igényesen alkotó, elismerten népszerű együttese, mindannyiunk kedvence. A Kecskemétről származó együttes az elmúlt években számtalan sikert halmozott fel, lemezeik, táncházaik, fellépéseik folyamatosan nagy népszerűségnek örvendnek. Az autentikus népzene képviselése mellett idővel egyre gyakrabban építettek be repertoárjukba világzenének minősíthető elemeket. Csík János kérésére Lovasi András szöveget is írt nekik, a "Most múlik pontosan" című Quimby feldolgozás hozta meg az igazi népszerűséget a Csík zenekar számára. Fontosabb fellépéseikhez ismert zenészek mindig szívesen járulnak hozzá. A zenekar névadója, Csík János a kezdetekre így emlékszik: „Az örömzenélés volt a célunk, az, hogy ellessük, megtanuljuk és továbbadjuk, amit az öregek tudtak. Nem lebegett előttünk a népszerűség – az éppen jelen lévő közönséget akartuk megörvendeztetni. Hogy egyre nagyobb színpadokra, egyre népesebb közönség elé állhattunk, arra késztetett bennünket, hogy még igényesebben viszonyuljunk a munkánkhoz.”

A Kolozsváron született Korniss Péter fotográfus az egyik legérzékenyebb szemű alkotó, aki több évtizede foglalkozik az eltűnőben lévő paraszti életmóddal és a hagyományokkal.  Az innen hozott híradásaival lett ismert, többször tért vissza az általa meglátogatott falvakba.  Kiállításait tizenhat ország múzeumaiban, galériáiban mutatták be. Korábban csak fekete-fehér képeket állított ki, színes képei először 2012-ben a Várfok Galériában, majd idén a Nemzeti Galériában, „Az új évezred magyar fotóművészete” című kiállításon szerepeltek.  Képeiben a hagyomány és a modernitás, az emberi sorsok és közösségek bemutatása kerül középpontba.

Az ünnepi, karácsonyi esten megismerhetjük a fotográfia és a népzene, a tánc összefonódását, beszámolnak közös feladataikról, egymásra tett hatásukról, Korniss Péter fotóiból vetítéssel készülünk, természetesen lesz zene-ének, s bemutatkozik a Trubadúr Kiadónál megjelent Csík zenekar című kötet is, melyről a szerző, Süveges Gergő eképp nyilatkozott: „A kötetben személyes élmények alapján idézzük fel ezt a negyed századot. Negyvenen szólalnak meg azok közül, akik részesei voltak vagy ma is részesei a Csík zenekar életének. A sor persze nem lehet teljes. Ez a csapat azonban meglehetősen jól mutatja azt a hihetetlen mozgékonyságot, nyitottságot, változásra való képességet, ami a Csík zenekarnak mindig is sajátja volt.”

A New York Művész Páholy december 17-i estjére a belépőjegy 1500 Ft-os áron a helyszínen váltható, ez egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza.

A program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.

A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza mellett a Libri Média, az események háziasszonya pedig Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser. 

Eseményeinkről, programjainkról minden információt, érdekességet, adatot megtalálnak facebook oldalunkon: www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing