Látszólag ártatlan szokások – mégis öregítenek

Azt mindenki tudja, hogy a dohányzás és a túlzott napozás öregíti a bőrt. Ám ha valaki nem szeretne sokkal idősebbnek kinézni a koránál, nem árt, ha az alábbi szokásait is megvizsgálja.

Édességek

A sok édesség fogyasztása hizlal, és legújabb kutatások szerint a bőrt is fénytelenné, ráncossá teszi. Ha a cukor bizonyos fehérjékhez kapcsolódik, a kollagént és az elasztint károsító molekulák jönnek létre. Ez a folyamat 35 éves kor körül kezdődhet, és utána még fel is gyorsul.

Nem a cukor teljes kiiktatásáról van szó, hanem arról, hogy az összkalória 10 százalékánál több cukrot ne fogyasszunk. Óvakodjunk az egészségesnek tűnő, ám mégis nagy cukortartalmú ételektől – ilyenek a saláta dresszingek és a legtöbb feldolgozott vagy félkész élelmiszer.

Ha csak a fogyás miatt sportolunk

A mozgás, sportolás ez egyik legjobb szer öregedés ellen, de vigyázat, ne csak a pluszkilók ellen mozogjunk! A rendszeres testedzést végzőknek hosszabbak a telomerei, ezek a sejtek biomarkerei, amelyek a korral rövidebbek lesznek. A mozgással egy sor krónikus betegség is megelőzhető.

Válasszunk olyan mozgásformát, ami megfelel a lehetőségeinknek és a hangulatunknak, legyen az séta, kerékpározás, vagy akár tánc. Napi minimum 20-25 percet mozogjunk, és fokozatosan növeljük az időtartamot és az intenzitást.

Ha túl hangos a zene

Korunkban, amikor szinte már mindenkinek ott a fülében a fölhallgató, szól az iPod, az mp-3-as lejátszó, vagy akár csak a hajszárító, vigyázni kell a decibelekkel. Semmi sem öregít jobban, mint a hallásvesztés, az, ha állandóan vissza kell kérdeznünk, mert nem halljuk, amit mondanak.

Védekezzünk a hangerő csökkentésével, vagy nagy zaj esetén füldugóval.

Ha ritkán találkozunk a barátainkkal

A fiatalság megőrzéséhez alapvető fontosságú a társas kapcsolatok megőrzése. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a barátokkal való kapcsolattartás még a családi kötelékeknél is fontosabb lehet, megvéd az elhízástól, a depressziótól és a szívbetegségektől.

Tartsuk a kapcsolatot régi barátainkkal, akár a Facebookon vagy e-mailen keresztül is!

Kevés zöldséget fogyasztunk

Az antioxidánsokkal teli gyümölcs és zöldség segít fiatalnak maradni, ám ezek hamar elbomlanak, tehát állandó utánpótlásra van szükség.

Fogyasszunk 4 óránként valami friss zöldséget vagy gyümölcsöt!

Ha száműzünk minden zsiradékot az étrendből

Az helyes, ha a telített és transz-zsírokat mellőzzük, de a telítetlen zsírokat (halak, diófélék, olívaolaj) igenis fogyasszuk, az omega-3 például kifejezetten az öregedés ellen hat. Védi ugyanis az agyat, a szívet, a csontokat, ízületeket és a bőrt. Csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, tehát késlelteti az öregedést. Legyen a napi bevitt kalóriamennyiség 20-35 százaléka egészséges, telítetlen zsír!

Gyakori stressz

A stressz fokozza a kortizon és norepinefrin hormonok koncentrációját a vérben, amitől felmegy a vérnyomás és romlik az immunrendszer állapota. Egy idő után a tartós stressz késlelteti a gyógyulást, keményíti az ereket, és csökkenti az agy tanulásért, memóriáért és hangulatért felelős területeit. Ettől igazán idősebbnek érezhetjük magunkat!

Tanuljuk meg kezelni a stresszt, egy igen jó módszer a mélylégzés: négyre belégzés, 7-re a levegő bent tartása, 8-ra sóhajtásszerű kilégzés.

Kései lefekvés

A nagyon elfoglalt nők körében bizony gyakori, hogy a házimunkát az alvás rovására végzik el. A kevés alvás azonban igencsak árt az egészségnek, összefüggésbe hozzák magas vérnyomással, diabétesszel, súlygyarapodással, sőt, azzal is, hogy idősebbnek nézünk ki.

Ha nem is kell mindenkinek 8 óra alvás, de törekedjünk legalább a 7 órára.

Már nem is emlékszik, mikor szeretkezett utoljára

A szex jó dolog, feldobja a hangulatunkat, de igen egészséges is. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a fájdalmat, a rák kockázatát és a stresszt. Jó hír, hogy fiatalít is.

- informed -


Cikkajánló
- Legyen kellemes élmény a gyógyulás és egészségmegőrzés
- Élvezetes immunerősítés
- Miért gyógyítjuk levessel a betegeket?
- Tíz tipp fáradtság ellen
- Veszélyes üzem a városi kerékpározás!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing