Lator László a Nyugat Bárban

A New York Café Irodalmi Páholy eseménye újabb állomásához érkezett. Május 30-án bemutatkozott a Nyugat Bár rendezvény sorozat. Már maga a név is beszédes. A Világ legszebb kávéházának volt Cigar Bar-ját alakították át irodalmi szalonná. Nevét onnan kapta, hogy pontosan azon a karzaton található, ahol anno Osvát, Fenyő Miksa, Ignotus és társai szerkesztették a 19. század meghatározó irodalmi folyóiratát, a Nyugatot. A Bár meghitt és otthonos atmoszférája megfelelő alapot biztosított egy koraesti beszélgetéshez.

A New York Irodalmi Páholy kamararendezvényei közül kiemelkedik a Nyugat Bár címen induló zenés irodalmi sorozat, amely a jelen irodalmi életének rangos alakjait, és művekkel bizonyított fiatalabb tehetségeit vonultatja fel. Első alkalommal Lator László, Kossuth díjas költő, műfordító professzor volt az est vendége. Beszélgető partnere és az est házigazdája pedig Turczi István az Irodalmi Páholy művészeti vezetője volt. Lator László mesélt a II. világháború után bontakozó költői pályájáról és annak derékba töréséről. A New York-hoz főződő viszonyáról, hiszen ebben az épületben dolgozott évtizedekig az Európa Kiadó lektora, szerkesztője, majd főszerkesztőjeként. Beszélt a 60-70-es évek irodalmi életéről, az akkori kávéházi, vagy helyesebben presszó életről. Anekdotázásait csak Berki Artúr, a New York bárzongorista verseny első helyezettjének zongorajátéka szakította félbe az est folyamán.

A New York új hagyományaihoz igazodva, Lator László professzor is irodalmi művészasztalt kapott, mely a kávéházban lesz elhelyezve. Bárki leülhet az asztalhoz és elolvashatja Laci bácsi életrajzát, miközben a ház egyik kávékülönlegességét kortyolgatja. És ha szerencséje van, magával az irodalomtörténész professzorral is találkozhat, hiszen Lator László is bekerült a New York Irodalmi páholy illusztris tagságába.

A rendezvénysorozat következő eseményére, június 17-én kerül sor, a kávéház Vörös szalonjában. Turczi István vendégei ezúttal Ungvári Tamás Széchenyi díjas tanár – irodalomtörténész – televíziós személyiség és barátai lesznek. A rendezvényről bővebben a kávéház honlapján, a www.newyorkcafe.hu oldalon, a programok menüpont alatt olvashatnak.


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing