Látogatóközpont épült a sümegi vár tövében

Látványos bemutatóval nyitotta meg kapuit csütörtökön a hadigép-kiállítást, történelmi játszóteret és török ostromtábort is magában foglaló látogatóközpont a sümegi vár tövében.
Az ünnepélyes átadón Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke örömét fejezte ki, hogy a vár jó kezekbe került a Papp családnál, folyamatosan fejlődik, a vállalkozás immár Sümeg legnagyobb munkáltatója és adófizetője. Hozzátette, hogy ez a térségre is kedvező hatással van.

Rátosi Ferenc, Sümeg független polgármestere felidézte: a vár pusztulása a Rákóczi-szabadságharc után kezdődött, amikor az osztrákok felrobbantották az építményt. A következő századokban Csipkerózsika álmát aludta a vár, majd az 1980-as évek elején a Veszprém megyei idegenforgalmi hivatal kezdte újjáépíteni, amelyet a Papp család vett át. Tavaly fejeződött be az önkormányzat által elnyert európai uniós pályázat: 822 millió forintot fordítottak a vár megújítására - tette hozzá.

A polgármester köszönetet mondott a működtető Papp családnak, amiért a vár környékét és a kapcsolódó szolgáltatásokat folyamatosan fejlesztik.

A csaknem százmilliós projektet idősebb és ifjabb Papp Imre mutatta be: a sümegi Kapitány-Holding Kft. a sümegi vár tövében hadigép-kiállítást hozott létre, történelmi játszóteret, török ostromtábort és egy ajándéküzletet foglaló látogatóközpontot építettek; a 92 millió forintos beruházáshoz 46 millió forintot nyertek pályázati úton.

Csütörtökön bemutatták a 15. századi gépeket, amelyekkel egykor a középkori várakat ostromolták. Felépítettek három különböző fajtájú kőhajító gépet, egy ostromtornyot - amellyel a támadók a várfalra jutottak -, a tűzfegyverek közül is nyolc különböző méretű ágyúcsövet tüzérségi állásokban helyeztek el, valamint egy dárdavetőt is elkészítettek. Minden eszköz működőképes, így alkalmanként bemutatók is várják a vendégeket, iskolás csoportokat.

A támadó török ostromtáborban berendezett török vezérsátrat, tiszti sátrat és katonai sátrakat mutatnak be, ismertetve a török hódoltság korát. A történelmi játszópark 4-12 éves gyermekek számára biztosítja a szabadidő eltöltését uniós előírásoknak megfelelő korhű játékokon, mászókákon.

Ifjabb Papp Imre az MTI-nek elmondta: a következő fejlesztésük az, hogy 2014-től a látogatóknak korabeli ruhát kell ölteniük. Választhatnak, hogy barátnak, úrnőnek, várkapitánynak vagy szolgának öltöznek-e be, ezzel valóban középkori hangulatot idéz majd a vár.

A vár 24 éve került a Papp család kezelésbe; ifjabb Papp Imre szerint a romos, koszos várat először takarítani kellett és megszüntetni az omlásveszélyt. Helyiségről helyiségre haladva hozták rendbe a vár belsejét, majd programokat szerveztek, később saját lovardát hoztak létre, ma már a cég alkalmazottai saját lovagi tornát mutatnak be nyáron szabadtéren, télen fedett, föld alatti csarnokban és további vendéglátóegységeket, 160 szobás, négycsillagos wellness- és konferenciaközpontot, kiállítótereket - amelyekben százéves hintókat és régi fegyvereket mutatnak be - hoztak létre.

Idősebb Papp Imre a megnyitó ünnepségen elmondta, hogy várnagyi ragját fiának adja át, ő pedig a régi hadigépekkel foglalkozik tovább. Szeretné megdönteni például a kőhajítógépes dobás Guinness-rekordját, amelyet most az amerikaiak tartanak 170 méterrel.

 

MTI 2013. június 13., csütörtök 15:17


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing