Kultúrital lett a magyar sör!

Holló Dénessel, az Egykettő üzletvezetőjével beszélgettünk
Sorra bukkannak fel a borbárok és bisztrók a városban. Az Egykettő egy zenés bisztrókocsma, néhány hónapja nyitotta meg kapuit. Itt minőségi bisztró ételeket kínál két fiatal, Michelin csillagos éttermeket is megjárt séf, emellett pedig gyöngyözően habzik a jó magyar sör, és a hazai borvidékek kézműves borainak legjava.
Holló Dénes, üzletvezető a nyitás óta kíséri figyelemmel a hely alakulását, beszélget a vendégekkel, és megszíveli a visszajelzéseket. 

Trendekről, elvárásokról, gasztronómiáról, és a legjobb hazai kézműves italokról osztotta meg velünk véleményét.

Amikor az Egykettő megnyitott nyáron a Fröccsligettel, ami az Ybl Palota udvarán található, már egy felújított utcában voltatok, de még kiestetek a bulizós fiatalok megszokott útvonalából. Azóta nyitott egy csomó hely még itt az Egyetem tér környékén. Ez egy jó tendencia? 

Felélénkül az utca és ez jó. Élet van benne. Azt vesszük észre, hogy a közönség szereti a változatosságot. Egy este alatt több helyre is elmennek, és ha ezt a több, egyébként divatos és jó helyet sétatávolságon belül elérik, az mindannyiunk üzletének jót tehet.

Budapesten már van bistropub, street-pop-art-bar, bárkonyha, fogadó-és kocsmatér, sorolhatnánk. Az Egykettő ehhez képest mi?

Azt mondjuk rá, hogy zenés bisztrókocsma. Egyrészt mert itt mindig szól a zene, csütörtöktől szombatig DJ is játszik. Aztán kocsma, mert fontosak nekünk a hazai kézműves italok, nem csak a borok, de a sörök is és mi magyarok az ilyen italozós helyeket már csak úgy hívtuk, hogy kocsma, úgyhogy ezt vállaljuk fel, és ne nevezzük pubnak, vagy bárnak. És persze vannak jó ételeink is. Az induló hely kifejezés is passzol még hozzánk, sok vendég nálunk kezdi az estét egy finom vacsorával, beszélgetéssel. A jó italok hatására egyre emelkedik a hangulatuk már nálunk is, és az estét valamelyik szórakozóhelyen fejezik be. Indulj mindig a törzshelyedről! Erre biztatunk mindenkit.

Egykettő Borbisztró. HOL Magazin 2013.

Szerinted létezik még egyáltalán az a kategória, hogy törzshely?

Természetesen, sőt, most kap igazi értelmet. Korábban a törzsvendég a törzshelyére mindig ugyanazért a kedvenc fogásért, italért, asztalért járt, de manapság sokkal nyitottabbá váltunk, mindenki kíváncsi az újdonságokra, ugyanakkor fontos a bizalom, ezért olyan helyekre járnak szívesen a vendégek, ahol megbíznak a minőségben, de időről időre találnak újdonságokat mind a választékban, mind a környezetben, mind pedig a programokban.

Mi adja az Egykettő karakterét?

A lazaság, a fesztelenség. Nálunk egyszerre érzi jól magát a szigorú, öltönyös ügyvéd (néha mosolyog is), és a randizó fiatalok, a Budapesten először megforduló turista és a legjobb barátunk.

Holló Dénes. HOL Magazin 2013.

Mi alapján választjátok ki, milyen kézműves borok, sörök kerülnek be a borbisztróba, sörsöntésbe?

Alapvető a jó minőség, de ebből szerencsére nagyon nagy a választék. A pluszt a sztori jelenti, fontos, hogy legyen története az italoknak. Bennünket is ez ragad meg, és ezzel lehet kedvet csinálni hozzájuk. Ma a vendégek már nem csak jót akarnak enni vagy inni, arra is kíváncsiak, hogy miért jó, amit kapnak. Divat lett érteni az italokhoz is, és a gasztronómiához is és egyre többen értenek is hozzá. Mi őket is várjuk.

Milyen italokat szeret a közönség?

Bort, sört, pálinkát. A borok továbbra is nagyon népszerűek és a vendégek ízlése egyre kifinomultabb, ez a fogyasztás összetételéből egyértelműen látszik. Vezetnek a fehérborok, hol a frissebb, hol a karakteresebb, ez alkalomtól függ. Vörösborok közül a könnyedebb, jól iható stílus a nyerő. A fröccsök terén egyértelműen érzékelhető a fehérek (és a sillerek) előretörése a rosé rovására. Ami igazán meglepett, az a sörfogyasztás. A magyar sörfőzdék elérték, hogy a sör egyszerű alkoholos szomjoltó folyadékból a borhoz hasonló érdekes, igényes és finom kultúritallá váljon. Röviditalok közül a pálinka toronymagasan az első.

Vadkacsa rilett céklával. HOL Magazin 2013.

Melyik italra vagy a legbüszkébb, hogy bekerült hozzátok és meg lehet kóstolni?

Azokra az italokra, amelyek kiváló minőségük mellett még felfedezésre várnak, azaz kevésbé ismertek a vendégek körében. Így ezeket kicsit a sajátunknak is érezzük. Borok közül ilyenek Váli Péter vagy Csetvei Kriszti borai, a pálinkáknál pedig az Egykettő pálinka, amit a saját csapatunk választott. Sörválasztékunkból a két csapolt, a Bors Anonymus IPA-ja, és a fótiak Keserű Méz Winternacht nevű téli kiadású hoplagere, és végül, de nem utolsósorban az agárdiak Bencés Meggylikőre.

A férfiak söröznek és a nők boroznak?

Nem. A nők általában boroznak, ez igaz, viszont sokkal nagyobb gonddal választanak. A férfiak söröznek, boroznak, fröccsöznek, pálinkáznak.

Két fiatal séfet igazoltatok magatokhoz. Ők milyen jellegű konyhát képviselnek?

Sok divatos kifejezés van erre, de egyik sem fedi teljesen a valóságot. Számukra a legfontosabb a jó minőség. Megkeresik a legjobb – elsősorban magyar – alapanyagokat és úgy használják fel azokat, hogy a legtöbbet hozzák ki belőlük. Talán azokhoz a kézműves borászokhoz tudnám őket hasonlítani, akik bejárják a hegyet, megismerik, majd az oda legjobban illő szőlőfajtát telepítik. Megvárják, mit hoz az adott évjárat és annak megfelelő időpontban szüretelnek. A szőlő minősége határozza meg az erjesztési és érlelési módot, illetve az utóbbi hosszát is. Egyetlen céljuk van: a természet adta gyümölcsből a lehető legjobb minőségű bor létrehozása. Ugyanez igaz a konyhánkra is, minden technológia és időpont a felhasznált alapanyagnak van alárendelve a lehető legjobb minőségű étel elkészítése érdekében. A fiúk szeretnek főzni, ezért a minőség mellett az is fontos, hogy ebben a gazdasági környezetben is tudjuk jó, elérhető áron kínálni az ételeket, és sokan tudják megengedni maguknak azt, hogy az Egykettőbe járnak.

Vaddisznótarja, feketegyökér, rókagomba. HOL Magazin 2013.

Mit ajánlasz azoknak, akik még nem jártak nálatok? A TOP 3 étel-ital párosításodat megosztod?

A céklás vadkacsarilett mellé Váli Péter Pinot Noir Siller-e hihetetlen jól illeszkedik, a vaddisznótarja, feketegyökér, rókagomba trióhoz a Posta Borház szintén három fajtából készülő kimondhatatlan nevű Noirkékmerfranlotpinotkos bora passzol szerintem a legjobban, az igazán ínyenceknek pedig a vadászrostélyosunkat ajánlanám kipróbálásra a Bors Serfőzde Sherwood Ale nevű stout-jával. A hölgyeknek pedig javaslom a kacsamellet csicsókapürével, karamellizált vörösboros gesztenyével és egy pohár Bogyólével a Vylyan-tól.


Cikkajánló
- Creppy PalacsintaHáz és franchise
- Gundelből a Hungexpohoz. Gloviczki Ákos.
- Aki azt csinálja, amit mond
- Új konyhafőnök az Arany Kaviárban
- Ferencz Gábor séfet kérdeztük

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing