Kultúrcsemegék nagy koncentrációban

A tavalyi évben 15 000 látogatót vonzó magas színvonalú, különleges és igényes programokat kínáló Zsolnay Fesztivál az idén még nagyobb dobásra készül. Márta István szavaival élve a Zsolnay Fesztivál „Gondolkodás, szórakozás; kulturális minőség és minőségi kultúra.” Könnyed és mélyenszántó képzőművészeti kiállítások, interaktív performanszok, színielőadások, koncertek, kreatív foglalkozások közt csaponghatunk kedvünkre.

Számos program az összművészetiség jegyében fogant, a műfajok közötti átjárhatóságot kívánja felmutatni, a különböző művészeti ágak összefonódási pontjait keresi, a közös megnyilvánulás lehetőségeire épül.

A teljesség igénye nélkül, kedvcsinálóként néhány különleges programot szeretnénk kiemelni:

Zene: „A Zsolnay falai újraélednek. Lelkük van, fülük, mindent hallanak, és hangjuk is van, visszhangjuk. Velünk énekelnek.” Palya Bea

Palya Bea a Zsolnay Fesztiválon. HOL Magazin 2013.

Cseh Tamás emlékest: A 70-es, 80-as években az Ad Libitum együttes kísérte Cseh Tamást a 25. Színházban, illetve vidéki turnék alkalmával. Cseh Tamás, Bereményi Géza és Novák János Ady-dalait adják elő.

Fanfara Transilvania koncert: a 10 tagú roma zenekar igazi balkán muzsikát játszik, amelyben a tradicionális dalok és az újabb világzenei számok egyaránt helyet kapnak. Repertoárjuk rendkívül sokszínű, melyben a román népzenének, valamint a Goran Bregovic- és Boban Markovic-feldolgozásoknak egyaránt helye van.

Kamaramuzsika felsőfokon: A Budapesti Vonósok muzsikusai, Várdai István és Murin Jaroszláv közös kamarakoncertje. Három generáció kiváló kamaramuzsikusainak előadásában csendül fel a Liszt teremben a zeneirodalom e két remek Mozart és Brahms vonósötöse.

Jazzrael együttes: Magyarország egyedülálló világzenei formációja 2006-ban alakult Jáger Bandi vezetésével. Közismert izraeli, szefárd, jiddish dalok újraértelmezése, tradicionális zsidó zenei folklór különleges interpretálása. Az együttest országosan elismert jazz zenészek alkotják, a dalok instrumentális és énekes formában hangzanak el.

Nouvelle Vague: Angolszász punk és New Wave klasszikus slágerek leheletfinom bossa novákba, elegáns akusztikus hangszerelésekbe oltva, ahol az eredeti nyers vadság helyett inkább a hűvös és melankolikus elegancia a vezérelv.

Ráhangolás- barangolás – zenei séta Palya Beával: a tavalyi nagy sikerre való tekintettel újra a Zsolnay Fesztiválon, új dalokkal, új útvonalon!

Dolus Mutombo koncert: a kongói gitáros és énekes muzsikája az emberek minden generációját megszólítja. Zenéje tele van nappal és a fénnyel, egyszerű szabályokkal, gazdag érzelmekkel, mindez afrikai gyökereinek köszönhető.

Magyar Zeneművészeti Társaság kamaraegyüttese: a Társaság a legújabb művek bemutatása mellett zenei értékmegőrző feladatot is célul tűzött ki, a régebben elhangzott, de jelentős kortárs művekre is szeretné felhívni a figyelmet.

Fábián Juli & Zoohacker koncert: Számaik különlegességét az adja, hogy egyrészt a régi zenei stílusok mellett szinte az összes modern irányzat teret kap, másrészt a régebbi műfajok újraértelmeződnek a mai modern felfogás és az elektronikus hangszerelés által.

Dolcissimo Sospiro: A lanttal kísért szólóének tradíciója a középkorig nyúlik vissza. A zenészek a barokk korának legjelentősebb dalszerzőinek műveiből úgy válogattak, hogy eme bensőséges zenei világnak egy változatos keresztmetszetét mutathassák be a közönségnek.

Az Új Magyar Kamarazenekar koncertje: a zenekar 16 fős tagságában a fiatalok lendületessége, professzionális hangszertudása ötvöződik az idősebbek óriási zenekari tapasztalatával, a minőség iránti elkötelezettséggel. Bach és Mozart szerzeményeiből adnak elő.

Trio Kodály Method - Kortárs reflexiók Kodály szellemében: Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából kortárs zenei felfogásban dolgozzák fel műveit. Az interpretációkban teret nyer a kollektív improvizáció is.

Színház: „Nagyon sok remek történetem van. A színházról, az életemről, saját magamról, erős öniróniával.” Jordán Tamás

Csongor és Tünde - Ifjúkori melankólia, végzetes szerelem, tomboló vágyak, gonoszság, irigység, halhatatlanság, árulás, mérgezés, merény - minden egy rakáson, amire egy pörgős előadásnak szüksége lehet. Meg egy kis alter rock.

Kaleidoact: Az előadás az első óriás kaleidoszkópban játszódó tárgy- és mozgásszínházi produkció, mely négy napon át, naponta hat alkalommal várja fesztiválozóinkat. Az optikai illúziót, Op Art-ot, formatervezést és előadóművészetet ötvöző előadás művészetileg és látványilag is úttörő jellegű. A mozgással, tánccal, báb-, fény- és árnyjátékkal színezett bemutató a „víz alatti délibáb” címet kapta. Fantázia, valamint tér - és valóságérzék próba a köbön.

Széllel szembe – poénok és poémák – Jordán Tamás stand up estje: Jordán Tamás beszél színházról, életről, saját magáról nyers humorral.

Boka Gábor: János vitéz hiteles története képekben elbeszélve - Petőfi Sándor közismert történetét festett táblaképek illusztrálják. A „képmutogató" előadás során a közönség aktív részese a játéknak, mivel folyamatos a párbeszéd az előadók és a nézők között, ráadásul a publikum közreműködésével felidézhetők olyan hangulatok, események, melyek mozgalmassá teszik az egyébként statikus képeket.

A Színművészeti Egyetem hallgatóinak mozgásvizsgája: a Színművészeti Egyetem hallgatói ezúttal színpadi mozgástudományukról tesznek tanúbizonyságot Gyöngyösi Tamás koreográfus vezetésével.

Szophoklész: Antigoné – a Janus Egyetemi Színház előadása

Szó és zene: Négy nagy magyar író – Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, Spiró György és Závada Pál – olvassa fel egy-egy szabadon választott írását, három fantasztikus jazz muzsikus, Dés András, Dés László és Barcza H. József pedig zenével kíséri a felolvasásokat.

Helyszínek, időpontok: http://www.zsolnayfesztival.hu/

Ebben az évben újdonság, hogy a II. Zsolnay Fesztivál minden programja napijeggyel látogatható, az adott helyszín befogadóképességének erejéig. A fesztivál programjában vannak olyan helyszínek és előadások, amelyek befogadóképessége korlátozott, ezért ezekre a programokra a +36 20 235 4722 telefonszámon, vagy a latogato@zsn.hu e-mail címen lehet regisztrálni. A napijegy ára felnőtteknek 1500 Ft, diákok és nyugdíjasok számára 900 Ft, a 6 év alatti gyerekeknek a napijegy ingyenes. A fesztiválra 5 napos bérlet is váltható, melynek ára felnőttek számára 6000 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak 4000 Ft.

A Zsolnay Negyed

A Zsolnay család egykori kerámiagyárának helyén, az Európai Kulturális Főváros program keretében 5 hektáron 2010-ben kialakított kulturális-művészeti övezet mára Pécs szerves részévé, a város büszkeségévé vált. Közel 30 műemléképület, hatalmas kertek, állandó- és időszakos kiállítások, planetárium, játszóterek, színház- és koncerttermek, hangulatos éttermek, kávézók és kis kézműves boltok egész napos programot biztosítanak minden korosztálynak – mindössze 15 percnyi sétára Pécs belvárosától. Közép-Kelet-Európa legnagyobb kulturális épületegyüttese egész évben számtalan érdekes programot kínál, ám a legnagyobb jelentőségű eseménysorozata minden kétséget kizáróan a Zsolnay Fesztivál.


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing