Kulturális örökség napjai - Háromszáznál is több helyszín nyílik meg

Háromszáznál is több helyszín nyitja meg kapuit és több mint 650 programmal, sétákkal, tárlatvezetésekkel és máskor nem látható épületrészek bemutatójával várják a látogatókat a Kulturális örökség napjain, szeptember 19-én és 20-án.

Földbe zárt kincseink címmel hirdette meg az idei örökség napjai felhívását a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási központ.

A helyszínek közül 57 csak az örökségnapok idejére nyitja meg kapuit és összesen 250 szervező és csapata dolgozik önkéntesen a program megvalósításán - emelte ki Sárváry István, a Forster Központ igazgatója a rendezvényről tartott keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

Ghyczy Gabriella, a sorozat országos koordinátora elmondta, hogy minden évben több központi témát is meghatároznak, amelyekhez a helyszínek tetszésük szerint csatlakozhatnak. Így ebben az évben eddig 119 helyszín, séta és rendezvény kapcsolódik a 200 éve született Rómer Flóris régész munkásságához és életéhez, 41 a 150 éve született Róth Miksához és 50 helyszín idézi fel a két világháborút.

Ezek mellett lesznek a ipari és technikai örökség évéhez, a fény évéhez, Klebelsberg Kuno születésének 140. évfordulójához, Apor Károly, Veres Pálné, Chernel István, Csók István, Orczy Emma születésének 150. évfordulójához, Semmelweis Ignác, Jósika Miklós és Görgey Artúr halálának 70. évfordulójához köthető rendezvények is országszerte.

Számos helyszín egész évben csak ezen a hétvégén lesz látogatható és több olyan program is lesz, amelyen csak ilyenkor lehet részt venni. Ilyen például az gödöllői kastélyba szervezett padlástúra, a volt Ózdi Kohászati Üzemekbe tervezett gyári séta vagy a füzérradványi Károlyi-kastély jégvermének látogatása.

A Kulturális örökség napjai kezdeményezés eredetileg Franciaországból indult, az Európai Unió pedig 1991 óta European Heritage Days néven saját rendezvényként tartja számon, amelyet a közösség határain kívül is megtartanak. A sorozathoz immár 50 európai ország csatlakozott.

Magyarországon az 1990-es évek elején rendeztek a sorozathoz kapcsolódva programokat, Kulturális örökség napjai néven 1998 óta vált országossá a kezdeményezés.

 

 

MTI 2015. szeptember 8., kedd 13:53


Cikkajánló
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve
- Igazi hungarikummal, lélegzetelállító környezetben ünnepelhetik a borok szerelmesei az államalapítás ünnepét.

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing