Kultúra Kassán, szerelem a borban, Stasi-ügynök a tóban

Februári első programunk Bálint-napra esik – nem is lehet más a témája, mint a szerelem –és a bor. Február 14-én este Sebestyén Márta Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas népdalénekest, az UNESCO kitüntetett művészét látjuk vendégül. A világ minden részéről rengetegen ismerhették meg általa a Bartók Béla és Kodály Zoltán által gyűjtött, már majdnem feledésbe merült magyar népdalokat, amelyek többek között a számos Oscar-díjjal kitűntetett hollywoodi sikerfilm, az Angol beteg közvetítésével milliókhoz juthattak el. 

Sebestyén Márta tehát igazi kulturális nagykövet. Művészetről, kultúráról, európaiságról, mobilitásról beszélgetünk vele, ezután pedig a Bor és szerelem című műsorát hallgathatjátok meg, amelyet Caius Hera lantművésszel ad elő.

Az EU minden évet egy-egy fontos témának szentel, amellyel valamilyen korunkra jellemző jelenségre – lehetőségre vagy kihívásra – irányítja a figyelmet. Tavaly ez a generációk közötti párbeszéd volt, idén pedig az európai polgárság, az uniós tagsághoz kapcsolódó többletjogok kerültek a fókuszba. Ehhez kapcsolódóan az év során – és már februárban is –több program keretében foglalkozunk majd az uniós polgárság témájávala szabad utazás, munkavállalás jogától egészen az európai parlamenti választásokon való részvételig. Az európai demokrácia lesz egyik februári programunk témája is, amikor John Dunn cambridge-i professzort látjuk vendégül, aki többek között a King s College és a British Academy tagja. Dunn a demokrácia szakértője, munkáiban a modern politikai elméleteket történelmi távlatból vizsgálja – február 18-i programunkon őt kérdezzük a modern demokráciák problémáirólés a demokrácia jövőjéről.

Német egység a Balatonnál. HOL Magazin 2013.

Filmklubunkban ezúttal a Balatonhoz látogatunk, és 21-én a Német egység @ Balatonnál című film vetítése kapcsán azokat a nyarakat elevenítjük fel, amelyek nemcsak nekünk, magyaroknak, de „német barátainknak” is emlékezetesek maradtak. Forgács Péter filmrendező Can Togay János, a berlini Collegium Hungaricum vezetőjének támogatásával készített dokumentumfilmet arról, hogy hogyan jöhetett létre sok kis német egység a Balatonnál 1961 és 89 között. A berlini fal évtizedeken keresztül választott el családokat, akiknek csak itt, Magyarországon volt lehetőségük találkozni. A film számos személyes történetet mesél el kelet- és nyugatnémet turisták, no mega Stasi-ügynökök szemszögéből. A Balatonban ugyanis az államvédelmi szervek képviselői is megmártóztak, akik egyik szemüket folyamatosan a gyanús elemeken tartották. A film vetítése után a Lumière Filmklub háziasszonya, Gyárfás Dorka beszélget Hans-Henning Paetzke műfordítóval.

Egy csésze Európa sorozatunkban ebben a hónapban úticélunk Kassa és Szlovákia lesz. Kassa idén– Marseille-Provence mellett – az EU egyik kulturális fővárosa. Február 27-i programunkon beszélgetünk a kulturális főváros programjairól, de szó lesz a kassai születésű Márai Sándor törzshelyeiről, és arról is, hogy milyen kalandos úton jutottak II. Rákóczi Ferenc hamvai Törökországból a Szent Erzsébetdóm altemplomába. A menü ezúttal pozsonyi kifli lesz, az est háziasszonya Szederkényi Olga újságíró.

Az Európa Pont valamennyi programja ingyenes, a februári programok részletes leírása Facebook-oldalunkon olvasható. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Sajtókapcsolat

Prime Time Communications

Futó Roland

futo.roland@prime-time.hu

+36 1 336 0840

 

További információ:

1024 Budapest, Lövőház utca 35. (Millenáris)

www.eu.hu

www.facebook.com/europapont

www.europapont.blog.hu

www.flickr.com/photos/europapon

 

Részletes program:

Február 14. csütörtök 19:00

Bor és szerelem

Sebestyén Márta koncert és beszélgetés

Bálint napján Sebestyén Márta világhírű népdalénekes érkezik az Európa Pontba. Beszélgetünk művészetről, kultúráról, európaiságról, mobilitásról, majd bor és szerelem című műsorát adja elő.

Márta azon kevés hazai előadóművészek közé tartozik, aki változások és változtatások nélkül a tradicionális magyar kultúrát képviseli itthon és világszerte, koncertjein életre keltve Bartók Béla és Kodály Zoltán által gyűjtött, már majdnem feledésbe merülő népdalhagyományt. Tehetsége, képzett orgánuma és varázslatos lénye eredeti jelenséggé avatta. Szinte nincs olyan ország, ahol Sebestyén Márta nem képviselte volna a magyar kultúrát, akár szólóban, akár zenésztársaival. Énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodó is megismerhette általa a magyar nép dalait. Igazi kulturális nagykövete hazájának.

A Bor és szerelem egy régizenei műsora a Kárpát-medence zenéiből melyet ezúttal Caius Hera-val ad elő.

Február 18. hétfő 19:00

A demokrácia jövője, a jövő demokráciája

Prof. John Dunn előadása

A Cambridge-i Egyetem politológia professzora, a demokrácia szakértője, a King’s College és a British Academy tagja. Munkáiban a modern politikai elméleteket történelmi távlatból vizsgálja, számos publikációját és könyvét magyarra is fordították.

Vele beszélgetünk demokráciáról, a modern demokráciák problémáiról, a múlt és jövő demokratikus berendezkedéseiről, és a demokrácia jövőjéről.

Február 21. hétfő 19:00

Lumière Filmklub: Német egység @ Balatonnál (r.: Forgács Péter)

A Balatont nem csak azért imádták a Keletnémetek (1961-1989 között) mert máshova nem igen utazhattak, de selymes, napfényes vize, a nyugati-keleti rokonok, ismerősök találkozásai, és a magyar vendégszeret is rendkívül vonzó volt. Arról nem beszélve hogy a keletnémet Stasi és a magyar BM is aktívan megfigyelte őket. Filmünk mind e sok szempontú történetről prizmaként forog és vall.

A film után a Lumière Filmklub háziasszonya, Gyárfás Dorka beszélget Hans-Henning Paetzke, műfordítóval. A vetítés kurátora Bujdosó Bori, újságíró

Február 27, Hétfő/kedd 18:00

 

Egy csésze Európa – Kassa

Idén Kassa az Európai Unió egyik kulturális fővárosa. Ezért februárban a menü Egy csésze Szlovákia. Beszélgetünk a kassai születésű Márai Sándor törzshelyeiről és arról, hogy milyen kalandos úton jutottak II. Rákóczi Ferenc hamvai a Szent Erzsébet - dóm altemplomába. Nem felejtjük el megemlíteni, hogy a környékről vándoroltak egykor Amerikába Andy Warhol szülei és főleg: beszámolunk arról, hogy milyen programokkal várja idén az európai és unión kívüli turistákat Kassa. Közben pedig az egy csésze kávé vagy tea mellé pozsonyi kiflit falatozunk.

Az est háziasszonya Szederkényi Olga, újságíró.


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing