Középkori programok a simontornyai vár napján

Elsősorban a középkort idéző bemutatókkal, játékokkal, kulturális műsorokkal várja a közönséget szombaton a simontornyai vár a második alkalommal megrendezendő várnapon.

Az egész napos programban több harci hagyományőrző csoport is segít felidézni az 1200-as évek végén épült vár évszázadait. A Dunaújvárosi Íjász Egyesület a várárokban íjászversenyt rendez, és ízelítőt ad a számszeríjászatból, a Simontornyai Hagyományőrző Egyesület korhű harci toborzót mutat be, a siófoki Csodaszarvas Népe Hagyományőrző Egyesület avar kori harci bemutatóval a népvándorlás korába kalauzolja az érdeklődőket.

A vármúzeum tájékoztatója szerint a családoknak szánt programon a gyerekek a fegyver- és ékszerkészítés mellett a hagyományőrzők harci eszközeit is kipróbálhatják; a nap folyamán a tolnanémedi Nebojsza tánccsoport középkori táncokat ad elő, és Balassi-dalokkal is felidézik a kor hangulatát.

A rendezvényen bemutatják a vár 3D-s rekonstrukcióját, amely az épület XIII.-XVI. századi állapotát a tájba illesztve tükrözi, és a reneszánsz kori átépítés után a várbelsőt, illetve a berendezési tárgyakat tárja a látogatók elé. A régészeti 3D-s rekonstrukció általános kérdéseiről Balogh András informatikus, a vár építéstörténetéről Szőke Balázs művészettörténész tart előadást.

A vár napján ismertetik a simontornyai vármúzeum egy vártörténeti kezdeményezésének eddigi eredményeit; az intézmény honlapot indított az épületről készült fotók közzétételére. A simontornyaivar.fotogyujtes.hu oldalra nem hivatásos fotósok, kirándulók is tölthetnek fel a várról, filmnegatívra készült, XX. századi felvételeket. A honlapon jelenleg 31 fénykép látható, amelyek közül több a vár múlt századi, még a helyreállítás előtti állapotát illusztrálja.

MTI 2012. május 15., kedd 20:20


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing