Közép-dunántúli programok januárban

A közép-dunántúli programajánlatok közül a legfontosabb a Seuso-kincseket bemutató páratlan kiállítás Székesfehérváron.

Megnyílt „A Seuso-kincs Székesfehérváron” című kiállítás! A kiállítás különlegességét az adja, hogy nálunk kerülnek először múzeumi körülmények között bemutatásra a páratlan értéket képviselő, római eredetű ötvös remekművek. A kincseket három hónapon át 2015. január 15-ig rendhagyó nyitvatartási időben 10.00 órától 20.00 óráig tekinthetik meg az érdeklődők.

JANUÁR

 

2014. Október 4. – 2015. január 15.

SEUSO-KINCS Székesfehérváron című kiállítás

www.szikm.hu

Hazatért kincsek Székesfehérváron!

Megnyílt „A Seuso-kincs Székesfehérváron” című kiállítás! A kiállítás különlegességét az adja, hogy nálunk kerülnek először múzeumi körülmények között bemutatásra a páratlan értéket képviselő, római eredetű ötvös remekművek. A kincseket három hónapon át 2015. január 15-ig rendhagyó nyitvatartási időben 10.00 órától 20.00 óráig tekinthetik meg az érdeklődők.

Jegyek kaphatók a Szent István Király Múzeumban és a székesfehérvári Tourinform Irodában.

A Szent István Király Múzeum Fő utcai kiállítóterében az 1970-es évek közepén Székesfehérvár térségében előkerült, kalandos sorsú kincslelet hazatért hat darabja látható. A páratlan lelet-együttes ezer szállal kötődik Székesfehérvár térségéhez és Fejér megyéhez. Mindezt tükrözi a kiállító-terem is, ahol látható például a Polgárdi quadripus fotója, de a Szabadbattyánban feltárt palotát is megismerhetik a látogatók. Az 1980-as évek óta izgatja a közvéleményt, a politikát és a tudósokat a Seuso- kincs eredete. Valószínűleg egy fiatalember, Sümegh József találta meg a kincset Polgárdi környékén, majd megpróbálta illegális csatornákon keresztül értékesíteni, ami végül a vesztét okozta. Több tanú is állította, hogy látta, érintette Sümegh-nél ezeket a kincseket, egyikük azt mondta, meg is karcolta. Ilyen nyomok egyébként láthatóak a műtárgyakon.

Szakvezetésre, múzeumpedagógiai vezetésre és foglalkozásra, valamint csoportos látogatásra a bejelentkezés:

www.szekesfehervar/seuso

06/706-699-903

A csoportos látogatás regisztrációhoz kötött 20 főtől - 30 főig.

(Maximum 30 fő lehet egyszerre a kiállítótérben.)

A kiállítás megtekintői részére a Tourinform iroda a kiállítás nyitva tartási időszakában minden szombaton 11 óra kezdettel garantált idegenvezetést tart Székesfehérvár történelmi belvárosának megtekintésére. Indulás és jelentkezés a Tourinform Irodánál. Részvételi díj: 800 Ft/fő felnőtt, 400 Ft/fő diák és nyugdíjas.

SEUSO KIÁLLÍTÁS JEGYÁRAI:

Teljes áru belépőjegy (felnőtt: 26-62 éves korig): 1500,-Ft;

Kedvezményes belépőjegy (diák: 6-26 évesek és nyugdíjas: 62-70 évesek): 750,-Ft;

Családi jegy (két v. több 18 év alatti + két kísérő): 3000,-Ft

MÚZEUMI SZOLGÁLTATÁSOK:

Tárlatvezetés csoportoknak 20-30 főig: 6100,-Ft

Múzeumpedagógiai foglalkozás diákcsoportoknak 30-főig: 2800,-Ft

KEDVEZMÉNYES MÚZEUMLÁTOGATÁS:

A Seuso-kiállítás belépőjegyével a Szent István Király Múzeum további tárlatai is kedvezménnyel látogathatók

 

 

2015. január 3. és január 10. 11.00

Garantált városnéző program a Tourinform Irodával

Székesfehérvár

www.turizmus.szekesfehervar.hu

 

 

január 7., 19.00,

ILLÉNYI KATICA KONCERT

Veszprém, Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér

A klasszikus zeneirodalom gyöngyszemei, magyar zeneszerzők művei, filmzenék és jazz. Bemutatkozik a theremin is, az a különleges hangszer, amelyet nem kell megérinteni a megszólaltatásához.

Zenél: GYŐRI FILHARMONIKUS ZENEKAR

VEZÉNYEL: Silló István

KÖZREMŰKÖDIK: Illényi Katica – hegedű

 

 

2015. január 10-11.

Trend esküvő kiállítás a Hotel Magyar Királyban

Székesfehérvár

 

 

2015. január 17.

Az Év Zászlósbora - 2015” Díjátadó Borgála és XII. Borlovag Bál

Székesfehérvár

www.noeborrend.hu

 

 

január 17., 20.00,

LAJKÓ FÉLIX MARATON

Veszprém, Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér

Lajkó Félix stílusa egyszerűen besorolhatatlan, mindig is egy volt a lélekre különleges érzékenységgel ható zenészek közül, közvetítőként használva hangszereit önmaga és a külvilág között. Mindegy, hogy mihez nyúl, kikkel lép színpadra, a végeredmény mindig kristálytiszta, valamilyen ismeretlenül mély és érett forrásból táplálkozó, ösztönös, zsigeri lélek-zene egyveleg.
A hegedűs saját zenei világa nemhogy kategorizálhatatlan, egyenesen önálló műfajt teremt, amit különleges érzékenységgel és érzékkel vegyít gyakorlatilag bármilyen, hozzá hasonlóan igényes zenei együttállással.
A fentieket írták róla kritikusai, Félixnek meg nem marad más hátra, minthogy 40. születésnapja apropóján megrendezett „Lajkó Félix maraton” hosszú, határon innen és túl megtartott koncertjeinek keretében bemutassa, lezárja vagy újrakezdje mindazon zenei gondolatokat, melyek az eddigiek során éltették! Teszi ezt, olyan kiválóságok közreműködésével, akik társai, partnerei voltak/lesznek pályafutásának…
A 2014-ben a veszprémi Hangvillában tartott bemutatkozáson szabadkai zenekarát hallhattuk, míg 2015-ben Félix improvizatív oldalát ismerhetjük meg Balázs János zongoraművész partnerségével!
Jegyek kaphatók a Hangvilla jegypénztárában és online.
Jegyárak:
I. kategória: 4.500 Ft (5. sor)
II. kategória: 3.900 Ft (oldalpáholyok és nézőtér, kivéve az 5. sor)
III. kategória: 3.500 Ft (erkélyek és 15. sor)

 

 

2015.01.17.

Téli Etyeki Piknik 2015

2091 Etyek, Újhegy és Szépvölgy: Gasztrosétány

Földrajzi koordináták: É 47° 26' 48.16" , K 18° 45' 4.24"

Telefon: +36 (23) 501234, fax: +36 (23) 501231
http://www.etyekipiknik.huetyekipiknik@roxer.hu
Ebben az évben is gasztronómiai különlegességekkel, háztáji finomságokkal és finom borokkal várja a vendégeket Etyek Újhegy és Szépvölgy.

 

 

 

2015. január 24-25.

Esküvő kiállítás a Nototelben

https://www.facebook.com/szekesfehervarieskuvo?pnref=story

Székesfehérvár

 

 

2015. január 26. /hétfő/ 18 óra

"Rutafának sok szép ága"

Kisfaludy Sándor Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

Sümeg, Mártírok útja 1-3.

Népzenénk és műzenénk együttélése a reneszánsz kori Kárpát-medencében

Bognár Szilvia -- ének a Népművészet Ifjú Mestere

Kónya István -- reneszánsz lant

 

 

FEBRUÁR

 

2015. február 17.

Mohai tikverőzés

www.moha.hu

A falu életének kétségkívül legjelentősebb eseménye a húshagyó keddi tikverőzés.

Farsangi népszokások az egész országban fennmaradtak, azonban a mohai különlegessége, hogy külső beavatkozás, felsőbb szervezés nélkül él.

A tikverőzés a farsang utolsó napján kerül megrendezésre. Minden év húshagyókeddjén a 14-20 év körüli legények tradicionális maskarába öltöznek: rongyszalagokkal gazdagon díszített bohócnak, fehérruhás szalmatöröknek, szerencsehozó kéményseprőnek, és a legfiatalabb alakoskodók lánynak. A színes farsangi maskarások végigjárják a falut, és minden házba-udvarba betérnek, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást (mint a termékenység és bőség szimbólumát).

A szokás a nevét a csupán jelképesen elvégzett „tyúkverésről” kapta, a tyúkok fenekét a bohócok furkósbotjukkal jelképesen megütögetik, amely szimbolikus cselekedet a jószág termékenységét hivatott elősegíteni.

A varázslás részeként a tikverőzők korommal kenik be a házak lakóit - elsősorban a lányokat, asszonyokat -, a járókelőket és az érdeklődőket, külön tekintettel a már hagyományosan az iskolákból és óvodákból idelátogató több száz gyerekre. A kormozással mindannyian a varázslat részeseivé leszünk.

A tikverőzőket a házaknál a tojáson kívül ma fánk és bor is várja, az összegyűjtött több száz tojásból pedig az esti mulatságra rántotta készül. Ezzel a lakomával és tánccal zárul a falu népe számára a farsang.

A tikverőzés kezdeti időpontját meghatározni nem tudjuk. A szokás eredetével kapcsolatban csupán annyit tudunk megállapítani, hogy több mint 100 éves lehet. A néprajztudomány számára Pesovár Ferenc, néprajz-, néptánc- és népzenekutató, fedezte fel a mohai hagyományt. Az első írásbeli említés is Pesovár Ferenc és Bartha Tibor újságcikkéhez fűződik, a Fejér Megyei Hírlap 1961.05.03. számában olvashattunk először a tikverőzésről Mohával kapcsolatosan. A község hivatalos iratai között erre semmiféle adat nem utalt, hiszen az ilyen és ehhez hasonló népszokások elismerés híján - bizonyos időkben tiltás ellenére - a hivatalos szervektől függetlenül éltek, hagyományozással továbböröklődve.

A fiatalok kitartása a népszokás megszervezésében nagymértékben hozzájárult a fennmaradásához. Mind a mai napig kulcsfontosságú a mohai fiúk dicséretreméltó vállalkozó kedve. A falu közössége minden évben tudatosan készül a jeles napra, a szervezés már szerves gyakorlatát képezi a falu életének. A hagyományt nem szükséges újratanítani, az egymást követő generációk tagjai fokozatosan adják tovább egymásnak a szokás menetrendjét, az öltözetek készítésének praktikáit, és azon tudást, fortélyokat és taktikákat, amelyek a külső szemlélők számára láthatatlanok maradnak.

A tikverőzést soha nem kellett újratanítani, hiszen a mindenkori mohai fiatalok többé-kevésbé gyakorolták, évről-évre átadták egymásnak. Az 50-es, 60-as évek politikai rendszerében a kihalás, betiltás veszélye fenyegette, a faluközösség a ragaszkodásával, valamint Pesovár Ferenc a kitartó szakmai érdeklődésével tartotta életben. A hagyomány ismertetésében és népszerűsítésében a 60-as években fellendülést hozott a televízió elterjedése.

Moha község lakossága egyedülálló módon megőrizte, és napjainkban is példaértékűen fenntartja ezt a különleges néphagyományt, büszkén és féltve őrzött kincsét. A mohai tikverőzés 2011 szeptemberében felvételt nyert a SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NEMZETI JEGYZÉKÉRE, amely azt a nemes célt szolgálja, hogy a nemzet tudatosan megőrizze kulturális arcát, élő identitását, hogy átörökíthesse az örökség-elemeket az eljövendő generációknak, és megóvhassa a feledéstől.

A Nemzeti Jegyzék elemeinek listája és teljes felterjesztési anyaga hozzáférhető a www.szellemiorokseg.hu honlapon.

 

2015. február 21. 18.00

Vigasságcsinálók bálja

Székesfehérvár, Táncház

http://www.artefolk.hu/programajanlo/program.php?program_id=143

 

 

TOVÁBBI LEHETŐSÉGEK:

 

Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) - Nemzeti Emlékhely

Pákozd

Téli nyitvatartás:

2014. november 16 - december 20.

2015. január 9-től - március 7-ig

minden pénteken: 10:00 - 16:00

minden szombaton: 10:00 - 14:00

http://www.velencei-to.hu/katonai-emlekpark-pakozd-kempp-nemzeti-emlekhely-p-178.html

 

 

Várpark Dinnyés

Nyitva tartás:

Hétfő - vasárnap: 9-18 óráig

Jegyárak:

Teljes árú: 950 Ft/fő

Családi (2 felnőtt + gyerek): 750 Ft/fő Gyermek (16 éves korig), nyugdíjas: 750 Ft/fő Csoportos (20 főtől): 650 Ft/fő Tárlatvezetés (10 főtől): 200 Ft/fő

http://www.velencei-to.hu/varpark-p-138.html

 

 

H2O Akváriumház

Nyitva tartás: 9-17 óra, télen hétvégenként bejelentkezésre

Jegyárak:

Felnőtt: 400,- Ft

Gyerek: 300,- Ft

4 év alatt ingyenes

Családi jegynél a második gyereknek ingyenes a belépés.

http://www.velencei-to.hu/h2o-akvariumhaz-p-4035.html


Cikkajánló
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing