KönyvTárLAT - Weöres Sándor-est

2013.06.10. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Kultúra

„Testesűlt álom vala földi képem” címmel június 20-án Weöres Sándor-esttel folytatódik az Országos Széchényi Könyvtár irodalmi és kultúrtörténeti programsorozata, a KönyvTÁRlat. Ezzel hivatalosan is elindul a nemzeti könyvtár Weöres centenáriumi éve.
16.30 Bartal Mária irodalomtörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatója tart előadást a belső idő, a szubjektív időélmény kialakulásáról, „pillanat mely kilóg az időből" -- a flow-élmény Weöres verseiben címmel.

Ezt követően kerül sor két kortárs író, költő szellemi találkozására: Térey János és Schein Gábor Weöres hatásáról, befolyásáról, életművének továbbéléséről, illetve utóéletéről beszélget kötetlenül.

A januári KönyvTÁRlat Ungvárnémeti Tóth Lászlóról szóló előadása - s benne a költő újrafelfedezője: Weöres - vezette be a költő születésének 100. évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorát. A mostani programban már egyértelműen az ő személye van középpontba állítva, hiszen Weöres Sándor születésének 100. évfordulója olyan alkalom, melynek során irodalmi, képzőművészeti és zenei műalkotások különös megvilágításba helyezik egymást. Az OSZK tematikus évadban megvalósítandó rendezvényeinek (mind a szeptemberben nyíló kiállításnak és kapcsolódó rendezvényeknek, mind a tematikus honlapnak) elsődleges mottója, hogy e művészeti ágak összevetése kölcsönösen gazdagítja mindazt, amit külön-külön állapítanánk meg róluk.

A Weöres-életmű számos megközelítésre ad lehetőséget. Az Országos Széchényi Könyvtár kiemelt rendezvénysorozatként egy több összefüggésben felidézett, ám önállóan soha nem vizsgált kapcsolat bemutatását tűzte ki céljául, Weöres Sándor és Illés Árpád termékeny barátságát fogja végigkísérni, valamint e köré építve a társművészetek, elsősorban az irodalom és képzőművészet együttélésének, egymásra hatásának történeti és elméleti kérdéseit teszi vizsgálat tárgyává pódiumbeszélgetések keretében. Ehhez kapcsolódva - és ebben a kontextusban - egy kiállítás keretében publikált és publikálatlan szövegeket, könyveket, kéziratokat, zenei dokumentumokat, közgyűjteményekben és magántulajdonban őrzött festményeket mutatunk be a nagyközönség és a szakmai érdeklődők számára.

18.10-től a Momentán Társulat RögvEst című produkcióját tekinthetik meg az érdeklődők.

Momentán + Irodalom: Rendhagyó felolvasó est Weöres Sándor műveiből

Ezen az estén a 12 éve játszott irodalmi sorozat, a ’Kex és Tea’ – ahol minden hónapban más szerző műveiből olvas fel a társulat – és a RögvEst című interaktív, a nézők ötleteire építő szórakoztató előadásukat ötvözik. A társulat tíz fiatalból álló kreatív csapat, az interaktív improvizációs színház magyarországi meghonosítója.

Nézőként megszólalni nem kötelező. De érdemes!

Az esthez tartozó, csak ezen a délutánon látható, exkluzív kamarakiállításhoz a könyvtár birtokában lévő Weöres anyagból válogattunk: diafilm-érdekességtől kezdve kottákon át a Kézirattár gyűjteményéig számos dokumentum bemutatásra kerül.

Weöres Sándor - est. HOL Magazin 2013.


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing