KönyvTÁRlat - Múzsák és szentek

Az Országos Széchényi Könyvtár szeretettel várja kedves látogatóit 2013. március 8-án, pénteken 16.00-19.00 óra között KönyvTÁRlat - Múzsák és szentek című sorozatunk nőnapi programjaira – Párizs, szalonok, kávéházak alcímmel Léda és Ady szenvedélyes kapcsolatát mutatjuk be az OSZK Dísztermében.

Márciusi KönyvTÁRlatunkkal kapcsolódnak az országos Mindenütt nő! című programsorozathoz, mely azért született, hogy három napon át nőkről szóló, a nők problémáival foglalkozó, női alkotókat bemutató programokat láthassanak az érdeklődők Budapesten és országszerte.

A KönyvTÁRlat programsorozat aktuális darabja egy különleges női sors bemutatására vállalkozik. Ady műveinek, hagyatékának tükrében kiváló irodalomtörténészek tartanak előadást Ady és Léda szenvedélyes kapcsolatáról, az igazi nagy múzsa, Léda lenyűgöző szellemiségéről Ady versein keresztül.

Program:

16:00 – 16:40. E. Csorba Csilla (irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója): Az igazi Léda

„Amivé formálsz, az leszek”

Az elmúlt években felerősödött az érdeklődés az írók és művészek múzsái, alkotótársak, elfojtott vagy megélt önmegvalósító törekvései iránt. A nők szerepét számba venni Ady mindennapjaiban nem kis feladat. A két meghatározó személyiség Léda (Brüll Adél) és Csiszka (Boncza Berta) voltak. A legenda és a valóság feltárása mind a mai napig izgatja a kutatókat és az olvasókat is. Léda alakját, személyiségét, életviszonyait férjéhez, Diósy Ödönhöz és szerelméhez, Ady Endréhez fűződő kapcsolatán keresztül vizsgálja visszaemlékezések és dokumentumok segítségével, belehelyezve őt a XX.század eleji általános nőkép, megítélés kontextusába.

16: 40 – 17: 20. Hegyi Katalin (irodalmi muzeológus, Petőfi Irodalmi Múzeum): A könnyek asszonya versekben és levelekben

Élete lehetne nyitott könyv is, mégis tele van megfejthetetlen titokkal. A versek, melyeknek múzsája volt, mindent elmondanak róla. De kiről? Lédáról? A valóságos személyről? Vagy arról az asszonyról, akit Ady Endre felemelt a hétköznapiságból a csodált halhatatlanok közé?

17:30-tól különleges nőnapi koncerttel kedveskedünk a megjelenteknek: Myrtill és a Swinguistique jazz előadással

Micheller Myrtill és zenekarának vadonatúj műsora, amely a múltszázad Franciaországát idézi fel francia és angol nyelvű dalokkal, vidám gipsy swing stílusban. Myrtillt a műsorban két gitár, nagybőgő és dob felállású zenekar kíséri.

Kamarakiállításunkon fotóritkaságok, kéziratok és egyéb meglepetések tekinthetők meg.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően a teljes program ingyenes. Az egyes programrészek külön-külön is látogathatók. Segít, ha részvételi szándékát 2013. március 7-ig jelzi a pr@oszk.hu címen, vagy a 06 1 224-3745-ös telefonszámon. Telt ház esetén a programokon való részvételt az igények beérkezésének sorrendjében biztosítható.

Országos Széchényi Könyvtár Nemzetközi és Kulturális Kapcsolatok Osztálya

KönyvTÁRlat. HOL Magazin 2013.


Cikkajánló
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve
- Igazi hungarikummal, lélegzetelállító környezetben ünnepelhetik a borok szerelmesei az államalapítás ünnepét.
- Elmarad a Séf Fesztivál Tihanyban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing