Könyvhét - Megnyílt a budapesti rendezvény

Megnyílt a 85. Ünnepi Könyvhét és a 13. Gyermekkönyvnapok budapesti eseménysorozata csütörtökön a Vörösmarty téren. A rendezvényt megnyitó Spiró György Kossuth-díjas író azt hangsúlyozta: a jelen korban a szépirodalom az egyetlen megbízható emlékezetünk.

A Csirkefej, a Fogság vagy például az Ikszek szerzője beszédében felidézte, hogy az utóbbi időben rákényszerült könyvtára szelektálására, megdöbbenésére azonban a tudományos könyvektől vált meg könnyebben szemben a szépirodalmi művekkel.

"Egyenként vettem a könyveket a kezembe, és olykor hosszas tépelődés után döntöttem a sorsukról. A múltam jelentős részétől búcsúztam" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a szépirodalmat akkor is megtartotta, ha tudta, már nem fogja többet a kezébe venni.

"Azt tartottam meg, ami nemcsak az értelemre hat, hanem az érzelemre is. Ami részvétet kelt, megríkat és megnevettet. Megtartottam a mesét és barbár módon kidobtam a tudományt. A szépirodalom - beláttam - a mi egyetlen megbízható emlékezetünk" - mutatott rá.

Az írói munkáról szólva megjegyezte, hogy az írók is a hagyományra építenek, minden mű kollektív munka eredménye. "Helytelenítem, hogy a szerző neve ott szerepel a címlapon, miközben a neves és névtelen szerzőtársakat száműzzük a címlapról" - mondta.

A mese élvezésére kellene megtanítani a fiatalokat, nem a bugyuta életrajzokra meg a bárgyú ideológiákat sulykolni - hangoztatta, hozzátéve, hogy ezekkel csak emlékezet nélküli generációkat lehet nevelni. "Évtizedekig elhúzódó szellemi polgárháború idején a szépirodalom az egyetlen emberhez méltó műfaj" - vélekedett, hozzátéve, hogy abból, ami fontos, előbb-utóbb úgyis mese lesz.

Zentai Péter László, a programsorozatot szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója beszédében a magyar irodalom és a minőségi könyvkiadás ünnepének nevezte a 85. születésnapjához érkezett könyvhetet.

Felidézte, hogy a könyves rendezvényt alapítása óta minden évben megtartották, csak egy alkalommal, 1957-ben nem, amikor a bebörtönzött írók iránti szolidaritásból elmaradt az Ünnepi Könyvhét. Kiemelte: a magyar irodalom egységét tudták megjeleníteni azzal, hogy az országos rendezvényt Szegeden a vajdasági, Kossuth-díjas Végel László nyitotta meg, a budapesti központi rendezvényt pedig Spiró György.

Az idei eseménysorozatra 335 könyvújdonságot jelentetett meg 83 hazai, illetve 11 határon túli kiadó. A hazai kortárs irodalom legnagyobb seregszemléjén a fővárosban 147 pavilonban mintegy 200 kiadó kínálja termékeit.

Az idén is mintegy 80 vidéki település csatlakozott az ünnepi könyvhéthez.

 

 

MTI 2014. június 12., csütörtök 17:45


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing