KönyTÁRlat 2015 április

2015.04.14. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Kultúra

Az Országos Széchényi Könyvtár tisztelettel meghívja Önt és partnerét Válság és Újítás, Azok a tízes évek... címet viselő 2014-2015. évi irodalmi és kultúrtörténeti programsorozatának áprilisi estjére, mely a háború lélektanát világítja meg az európai és elsősorban a magyar értelmiség I. világháborús mobilizációjának és demobilizációjának vizsgálatán keresztül.

Balázs Eszter történész nemzetközi kontextusba helyezve tárja fel a magyar írók, művészek, tudósok szerepvállalásának, elköteleződésének formáit és fórumait, elevníti fel a felelősséget firtató vitákat, és szemlélteti a háború kiváltotta szellemi tevékenység új irányait. A világháború az értelmiség java részét megszólaltatta, cselekvésre késztette. Az első eufórikus időszakban a kreatív erőként megélt esemény, mely az elképzelés szerint új, monumentális művészet születését eredményezi, két alapvető tettben nyilvánult meg: a szellemi élet képviselői frontszolgálatra jelentkeztek, vagy korábbi tevékenységüket állították a háború szolgálatába. Ám többségüknél gyorsan bekövetkezik a kiábrándultság, s ezzel párhuzamosan felerősödnek az elköteleződés problematikusságát felvető hangok. Mindeközben folyik a háború okozta változások tanulmányozása, valamint a "kulturális háború" és az egymás iránti gyűlölet irodalmi, művészi megfogalmazásának kísérletezései.

Tverdota György irodalomtörténész Babits Mihály háborúellenes költészetét és írásait állítja előadása középpontjába. Babits életét és életművét jelentősen befolyásolta a háború. Az először kalandnak nevezett/titulált esemény hamar illúzióvesztésbe fordul. Háborúellenességét, melyet híressé vált versei, regénye, publicisztikái egyaránt hirdetik, erkölcsfilozófiai szinten is megfogalmazza, többek között Kant Az örök béke című művének fordításához írt tanulmányában. Írásaiban sokszínűen ábrázolja a háború szörnyűségeit, gyötrelmeit, az események s azok sokrétű hatásait belső világának gazdag rezonálásával kelti életre.

Az estet a kortárs jazz hol játékos, hol elvont, experimentális ágát képviselő együttes, a Dzsindzsa groteszk-ironikus hangvételű, a határtalan szabadság érzéséről, a jelen pillanat átélésének fontosságáról szóló koncertje teszi feledhetetlenné.

A programot kísérő minikiállítás ezúttal is eredeti kéziratokkal és fotókkal, valamint első kiadásokkal szólaltatja meg a háborúellenes műveket és művészeteket, bepillantást engedve alkotóik gondolataiba és érzelmeibe.

Időpont: 2015. április 23. csütörtök 16.30
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota F épület, VI. emeleti Díszterem

A részvétel az NKA támogatásának köszönhetően ingyenes! 


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing