Konferenciapiaci kilátások

Az inforadio.hu múlt heti cikke szomorú tendenciákról tudósít. Az idézett felmérés szerint az év első felében hazánkban megrendezett 118 nemzetközi konferencia 51 százalékos visszaesést jelent az előző év hasonló adatához képest. Hogyan látja ezt a konferenciaszervező? Milyenek a kilátások? Stefkóné Vermes Juditot, a MaReSz Kongresszus- és Konferenciaszervezés tagozatának vezetőjét kérdeztük.

Megerősíti-e a hírt? Ugyanezek a saját tapasztalatai is?
- Mint tudjuk, többféle statisztika létezik. Az adatok akár igazak is lehetnek, nem tudom. Nyilván van csökkenés a konferenciák számában világszerte, így nem csoda, ha nálunk is - bár az 51 %-os visszaesés megdöbbentő! Egyébként saját cégem tapasztalatai nem mutatnak ilyen mértékű visszaesést. A konferenciaszervező cégek vezetőivel beszélgetve elég változó, hogy ki hogyan éli meg ezeket a hónapokat-éveket.

Várható-e, hogy a jelzett gyászos adatsor csak egyszeri kisiklás volt, avagy a trend hosszabb távon is lefelé mutat?
- Személy szerint tartok a jövő évtől. Úgy gondolom, hogy a rendezvénypiacon még a 2010 is nehéz év lesz. Talán 2011 mutat majd fellendülést. Ekkorra remélhetőleg ismét beindul a gazdaság, ez mindenképpen élénkítőleg hat a rendezvényekre. De segíthet ebben a soros EU elnökség is, mely hozhat EU-s rendezvényeket.

Milyen intézkedések lennének szükségesek ahhoz, hogy hazánk - ezen belül a hazai konferenciaszervezők és rendezvényhelyszínek - több, magasabb létszámú és gazdagabb büdzséjű nagyrendezvényt fogadhasson?
- Nagyon fontos lépés a több ezer fős kongresszusi központ infrastrukturális megléte - addig hazánk színvonalasan nem versenyképes a nagy kongresszusok piacán. Fontos lenne emellett az erőteljes ország és desztinációs marketing, vonzerőnk, előnyeink tudatosítása a külföldi piacokon. Erre fontos lenne megfelelő marketing csatornákat mozgósítani (Turizmus Zrt, stb.), illetve akár újakat is nyitni (Budapest Kongresszusi Iroda, stb.) Tudomásul kell venni, hogy a nagy rendezvények szervezése több évet vesz igénybe, ez a munka évekre előre alapozhatja meg a piaci részesedéseket - és hát kemény versenytársaink vannak! (Bécs, Prága, Brüsszel, stb.)

Vermesné Stefkó Judit. HOL Magazin

Felkért szakértőnk a Congress Rendezvényszervező kft. ügyvezető igazgatója


SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing