Komolyan veszik az ökoturizmust Pákozdon

2018.06.19. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

A negyedszer megrendezésre kerülő Pákozdi Gasztro-Feszten streetfood helyett "treatfood"-ot kínálnak.
Pákozdon a természeti adottságok és a belőlük fakadó kulturális örökség jelentenek garanciát arra, hogy a június 30-án megrendezésre kerülő Gasztro-Feszt vendégei ételből, italból, programokból az eredetit, a természeteset: a valódit kapják.

Itt nem lesz "mikrózás", gyorsmelegítés, tubusból nyomott ízesítő szószok, se slime-gyúrogatás, se playback. Street food helyett "treatfood", azaz csemege, ritka élvezet jut a látogatóknak - mindenből.

A fesztivál nyitányaként szolgáló halászléfőző-verseny, illetve a napot záró két koncert – előbb Vastag Csabáé majd Szandié - között a szervezők kézműves harapni valókat és bort kínálnak, a színpadon autentikus zenei és tánc produkciókat, a gyerekeknek pedig népi játékokat.

A kézműves fogalom itt azonban már nem csupán a minőség iránti nosztalgia húrjait igyekszik megpendíteni, hanem a Magyar élelmiszer könyvben megjelent, szigorú szabályozás alapján előállított ételeket, italokat jelöl. Az irányelv szerint: „Kézműves/kézmíves élelmiszernek nevezhető az az egyedi jelleggel bíró termék, amelynek előállítása során a különös gondosság, a „mívesség”, a kézzel végzett és a szaktudás által irányított munkafolyamat dominál.”

A pákozdi rendezvény vendégei, a kirakodóvásár látogatói tehát biztosak lehetnek abban, hogy a tányérjukra kerülő falatok, a melléjük kortyolt italok, a desszertként fogyasztott lekvárok konzisztenciájukban, összetételükben és érzékszervi hatásaikban vagy tökéletesen egybevágnak a valódi élelmiszerekről alkotott elképzeléseikkel (ha még van), vagy éppen a kóstolásuk tapasztalatai alakítanak ki új igényeket - ízvilágok, vágyak számára nyitva kapukat.

A húsok pl. a hagyományos receptúrák alapján, a megadott érlelési idők szerint, valódi füstöléssel és kézi feldolgozással készülnek. A fűszerpaprika csak természetesen szárított és kézzel szedett, a lekvár 60 százalékban valódi gyümölcs alapanyagú, a sajt bio tejből van, a pálinka meg csak kisüsti lehet.

Idén a határon túli történelmi borvidékek mesterei mellett (Heit Lóránd az érmelléki borvidékről, a Zsigmond Pincészet a felvidékiről, a Rozsmán Borászat a muravidékiről, Maurer Oszkár a Szerémségből) azok a termelők is bemutatják kézműves boraikat, akik a régióban hét hektárnál kisebb szőlősben gazdálkodnak.

És valódi lesz a zene is! Vastag Csabát, illetve az ő koncertje után Szandit ugyanis a PartYssimo zenekar tagjai kísérik.

A negyedik Pákozdi Gasztro-Feszten gyönyörű természeti környezetben ad egymásnak találkozót az étel, a bor és a jókedv.

 

https://www.facebook.com/events/432587093867893/

 

 

 

Program

2018.06.30., szombat

10:00

A rendezvény és a Halfőző Verseny megnyitója

12:00 – 18:00

Kulturális hagyományőrző műsorok és programok

16:30

A Bóbita zenekar koncertje

18:00

Heit Lóri és zenekara - énekel Balogh Adrienn

19:30 – 22:30

Vastag Csaba majd Szandi koncertje a PartYssimo együttes kíséretével

 

Kísérő rendezvények, gyerekprogramok

Játszóház, kézműves foglalkozások, arcfestés, lufibohóc, kézműves kirakodóvásár és egyéb meglepetések.

A borkóstoláshoz poharak a helyszínen vásárolhatók!

A Halfőző Versenyre történő jelentkezési lap letölthető: www.pakozd.hu

Helyszín:

Pákozd, Hősök tere 9.

 

 


Cikkajánló
- Gin-tonic bérlet a Várkert Bazárban
- Csáth Géza Emlékest a Városliget Caféban
- Idén is Badacsony New Yorkban!
- XX. Szőlészeti és Borászati Konferencia
- Csábíts szezonális fogásokkal!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing