Kőbéka költözik a Dumaszínházba

Ki mondta, hogy a humor csak a felnőtteké? Senki. A gyerekek is megérdemlik a felszabadult szórakozást, a viccet, a jókedvet. Sőt. Ők tudnak csak igazán nagyokat kacagni. Éppen ezért a tél végén a legkisebbek vehetik birtokba a Corvin Dumaszínház nézőterét. Igazi Kőbéka vár rájuk. A Weöres Sándor verseiből építkező színpadi kirakós játékot Lóránt Krisztina, színész-rendező hozza el nekik, akit a nagyobbak a Barátok közt Orsijaként ismertek és szerettek meg. A tévéből a hegyekbe, a hegyről a dumaszínpadra. Kalandos út a gyerekek szívéhez…

Sokszor egy apróság is elég, hogy az ember úgy érezze, minden megváltozott. Lóránt Krisztinának pedig egyszerre sok ilyen körülmény jött össze. Magánéleti válság, munkanélküliség, a mindennapok rutinná süllyedése. Egy rossz széria, vagy valami sorsszerűség? Ki tudja? A lényeg, hogy két évvel ezelőtt a Barátok közt Orsijával együtt Kriszta is világgá ment. Szó szerint.

A világjárás aztán a budaörsi hegyekben ért véget. A kalandokat a lelki béke, a központi fűtést a favágást, a rajongók „Orsikázását” a színpad egyre erősödő hiánya váltotta fel. „Nagyon jó érzés volt ismert és szeretett emberré válni. Igazi kiváltság. A szappanopera révén sokan kedveltek, a hentes kicsit több húst dobott a mérlegre, nagyon jó időszak volt.” – mondja a színész-rendezőnő – „Vége lett, mindennel szakítottam, a színészettel is. Sokat utaztam, aztán a hegyen telepedtem le, mert elegem lett a civilizációból. Egyszerűen zavart. Most viszont már hiányzik a színpad, és mivel ’97 óta csináltunk gyerekszínházat, ezért úgy éreztem szeretném ezt folytatni.”

Kőbéka. HOL Magazin 2013.

A folytatáshoz egy régi barátság adta a legjobb lehetőséget, hiszen Kriszta és Sáfár Zoltán (Safi), a Dumaszínház egyik tulajdonosa régi barátok. „Safival még az Arany János gyerekszínházban koptattuk együtt a padot. Az utak persze különváltak, de mindig egymás mellett futottak. Időnként elmentem előadóként a Godot Galériába, dolgoztunk együtt. Nemrég szóba került köztünk, hogy szeretnék visszakerülni a körforgásba és a Kőbéka erre jó lehetőség lenne. Szó szót, tárgyalás tárgyalást követett és ennek eredményeként februárban a Corvin Dumaszínház színpadán folytatjuk a kirakós játékot. Bízunk benne, hogy gyümölcsöző lesz az együttműködés.”

 

A szerencsés véletlenhez tartozik, hogy a stand-up comedy központi humorbázisa már jó ideje készül rá, hogy a 16 éven felüliek után a fiatalabbaknak is adjon valami viccesen szórakoztatót. „Ez egy klasszikus színházi előadás 4 éven felülieknek, elsősorban óvodásoknak, kisiskolásoknak, gyermeklelkű felnőtteknek, és felnőtt-lelkű szülőknek is. A darab remekül illik a Dumaszínház profiljába, hiszen humoros, vidám.” – mondja Kriszta lelkesen – „Weöres Sándor verseire készítettünk etüdöket, amiknek nincs egybefüggő története, nem is minden ponton kapcsolódnak a versek szövegéhez, de a mozgásszínház, a versmese, a zenével támogatott ritmus olyan egységet alkotva teremti meg a gyerekeknek a varázslatos fantáziavilágot, amitől sokszor nem csak az ő szájuk marad tátva.”

A lelkes beszámolót hallgatva az az érzésem támad, hogy a darab kapcsán nem premierről van szó, hanem egy jól megkoreografált, begyakorolt, kimunkált előadásról. „Igen, ez így van”- erősít meg az érzéseimben a lelkes rendező – „Ezt a darabot már régebben megcsináltuk, játszottuk is. Én magam nem szerepeltem benne korábban, most veszem át az egyik szerepet, amivel egy régi álom válik valóra. Úgy érzem nagyon intenzív élmény lesz résztvevőként, nézőként is. További különlegesség, hogy a darabban van egy szereplő, aki csak jelnyelven kommunikál. Ez nem a klasszikus siket jelnyelv – bár annak idején egy jeltolmáccsal közösen dolgoztuk ki –, hanem a verseknek egyfajta sajátos műfordítása.”

A színház élményét tehát a Kőbéka a vers, a zene, a mozgás és a jelek nyelvén hozza el a gyerekeknek és a szülőknek, humoros, könnyed szórakozást ígérve. És hogy mégis milyen szereplőkkel találkozunk a színpadon? Kiderül a kedvcsinálóból:

„Bóbita a tüneményes, talányos, titokzatos tündér elvarázsol két kis kőmanót. Színházat játszanak, barátkoznak, csúfolódnak, különböző szerepekbe bújnak. Folyondáros útvesztőkön, hegyen át, vízen át, kalandokon átkelve megfejtik Bóbita titkát, és megtalálják az emlékek légpalotáját.

Ha keresed megtalálod,

Fagyöngy lett az ágon

Dédelgeti, ölelgeti

Dongószárnyú álom.

Ha keresed megtalálod,

Kővé vált a réten,

Feje fölött sárga felhő

Hangszer a kezében.

Weöres Sándor verseinek és színpadi jeleneteinek felhasználásával készített színházi előadás.

 

Bóbita, a tündér: Bóbita Jelmez: Kosztenko Dária

Fekete tücsök: Aranyos Nicolette Video technika: Telekes Tamás

Csiribiri: Lóránt Krisztina Dramaturg: Cziráki Judit

Rendezte: Lóránt Krisztina

Az előadások időpontjairól a Dumaszínház honlapjának Műsor rovatában értesülhetnek. Jegyek a www.dumaszinhaz.hu, a www.jegy.hu oldalakon, az Interticket jegyirodákban és a Corvin Dumaszínházban (1082 Budapest, Corvin sétány 1/b. Telefon: +3630/680-5263) kaphatók. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

 

/Koncz Csaba


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing