Kihívásokkal teli szüret a Bujdosó-birtokon

Két új bor Bujdosóék fedélzetén

Előzetes terveikben szeptember első hetére időzítette a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet a „nagy szüretet”. Tavaly ilyenkor napi másfél-két hektáros tempóban lehetett kézzel szüretelni a hirtelen jött hideg ellenére is, azonban az idei csapadékos időjárás nem kedvez a szőlőnek, így a szüretelést a vártnál gyorsabban kell befejezniük.

„Úgy terveztük, hogy elkezdjük folyamatosan kézzel szüretelni a szőlőket, azok érési sorrendjében, de az időjárás lényegesen közbeszólt a múlt csütörtöki harminc, majd a vasárnapi és hétfői harmincöt milliméter csapadékkal” – mondja Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza. Az előrejelzések szerint sok csapadék várható továbbra is, így a Sauvignon Blanc, amely szőlőfajta egyébként a Bujdosó Csomó alapanyaga, a Királyleányka – a Frisecco alapeleme – és a Bujdosó Mentőövhöz és Roseccóhoz nélkülözhetetlen Pinot Noir esetében nem várhatnak a leszedéssel.

Szeptemberben a víz illetve a levegő is hűvösebbé válnak, és ha a csapadékos időjárás is kitart, a vitorlás versenyeken is nehezebb dolguk lesz Bujdosóéknak. „A kedvenc versenyeim közül kettő is közeleg: az egyik a szeptember 13-i Félsziget-kerülő, a másik pedig a szeptember 20-án induló, kétnapos Szüreti Regatta” – meséli Bujdosó Ferenc, aki addigra friss murcival és a 2014-es Irsai Kapitánnyal vidíthatja fel a verseny végeztével a fáradt sporttársakat.

A Bujdosó Pincészet idén két új borral is előrukkolt. Követve a hagyományokat, ismét a vitorlázáshoz köthető fantázianévvel látták el új termékeiket. A Csirip-tetőn, Olaszrizling ültetvényről szüretelt Cirkáló boruk nevét a Pannónia nevű 70-es cirkáló ihlette. A Katamarán pedig a kéttestű vitorlásról kapta nevét, hiszen ez a bor is kétfajta szőlő, Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc fele-fele arányú háziasításából született. Mindkét bor előállításánál a gyümölcsösségre helyezték a hangsúlyt az ízek tökéletes harmóniájára törekedve.

További információért látogasson el a www.bujdoso.com weboldalra, ahol Bujdosó Ferenc blogbejegyzéseit is követheti a pincészet mindennapjairól.

Bujdosó Pincészet. HOL Magazin 2014.

 

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészetről

A nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelnek. Bujdosóék 1972-ben telepítették az első hold szőlőt. Csak és kizárólag saját szőlőalapanyaggal dolgoznak, abból is a válogatott legszebb, legminőségibb tételekből termelik a bort. Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével alapozták hosszú távú céljaikat. Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek. Így termékpalettájukon ma már a prémium szegmensbe tartozó borok is megtalálhatók.

A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztenek Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir. A Balaton közelsége okán a család mindig is kötődött a tóhoz, többek közt aktívan vitorláznak is. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.

További információ: www.bujdoso.com

www.facebook.com/bujdoso.szolobirtok.pinceszet

Bujdosó Pincészet. HOL Magazin 2014.


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait
- Libamájról és borokról. Szöghy Ottó ajánlásai
- Beszáll az e-kereskedelembe Váradi József
- Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing