Kicsi a „móri” bors, de annál erősebb

2015.06.18. | Kategóriák: Bor, teljes cikkgyűjtemény, Hírek

Büszkék lehetünk a fejér megyei pincészetekre, megállták a helyüket Magyarország legrangosabb borversenyén. Megújult Magyarország legjelentősebb borválogatója: az Országos Borverseny, ami immár a 36. volt, innentől Magyar Bormustra néven kerül megrendezésre a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szervezésében. Az értékelés május 28-29-én zajlott neves borászok, borbírálók, szakemberek közreműködésével.

“…szeretnénk az ország legjelentősebb, nemzetközi szinten is jegyzett borversenyét kialakítani. Úgy gondoljuk, hogy a fogyasztó, termelő és a munkánkat figyelő sajtó részére is legyünk mérvadóak. Építkezzünk alulról, a borvidéki borversenyek nyertes borai jelenjenek meg az országos megmérettetésen és az itt aranyérmet elérő borok nemzetközi borversenyekre jutását biztosítsuk, ezzel is elősegítve a magyar bor határainkon túli megismerését.”áll a Magyar Bormustra hivatalos oldalán. Így legyen.

2015. június 11-én csütörtök délután a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárában adták át ünnepélyesen a díjakat. Az esemény fővédnöke dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úr volt, a Magyar Bormustra házigazdái pedig Tornai Tamás a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke és Pirint János a Tesco Global-Áruházak Zrt. beszerzési igazgatója.

Pár adat: 124 nevező pincészet, 409 minta (175 fehér, 39 rosé, 139 vörös, 6 habzó, 25 pezsgő, 20 borkülönlegesség, 5 tokaji borkülönlegesség). A Móri Borvidékről 15 bort neveztek, így nagyon szép arány, hogy ebből öt arany érmet ért. A legeredményesebb női borász: Gálné Dignisz Éva, a legeredményesebb fiatal (35 év alatti) borász: Geszler Tamás lett móri Geszler Családi Pincészet borásza.

Geszler Csilla és Geszler Tamás. HOL Magazin 2015.

A Geszler Család hozta el a megyéből a legtöbb aranyat a “Legeredményesebb fiatal borász” cím mellett. Móri Ezerjójuk, Vértes kincse fehérbor házasításuk a fehérborok arany érmei közt is a legjobb 10-ben voltak, harmadik aranyukat pedig Móri Királyleánykájukért kapták. De a Móri Borvidékről kapott még aranyat a csákberényi Sáfrán Pince is Sauvignon Blanc borukért (A TOP20-ban volt ez a boruk a fehérborok között), a móri Molnár Borház pezsgője, a Paulus Sparkling Wein is arany érmet szerzett, mely benne volt a TOP5-ben a pezsgők között. Így a Móri Borvidék 5 aranyat vihetett haza az Ezerjó hazájába!

Az agárdi Csóbor Pincészet Agárdi Cabernet Sauvignon vörösborával nyert arany érmet a vörösborok között, ami egyébként a „best buy”, azaz a legjobb vörösbor ár-érték arányú bora is lett.

Geszler Anikó


Cikkajánló
- Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje
- Tarolt a Thummerer a világ egyik legrangosabb borversenyén
- DWWA Best in Show díjat nyert a Juliet Victor
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing