Kiállítások a XIII. kerületben

Úipótvárosi Klub – Galéria

június 17.–július 8. - Nagyvárosi történetek - Bornemissza Eszter, Karsay Judit és Vanyur István kiállítása

Nagyvárosi történetek – quiltekben, kerámiákban, fa- és kőszobrokban elmesélve. A három alkotó mindennapjai találkozásainkról, csak megfogalmazásuk más: a találkozásokat van közülük, aki széles horizonton láttatja, míg mások figurálisan, az apró részletekben elevenítik meg pillanatainkat. Három korosztály, három nézőpont, három művészeti ág izgalmas találkozása ez.

Újlipótvárosi Klub Galéria

július 29.–augusztus 24. - Kisplasztikák, szobrok - Szabó György kiállítása

A köztéri alkotások és kisplasztikák mellett jelentős éremművészeti tevékenysége is. Izgalmas térstruktúrákat hoz létre, amelyek sok esetben épületmaradványokra emlékeztetnek. Kiemelkedőek egyedi viaszveszejtéses öntészeti eljárással készült érmei, kisplasztikái. 1975 óta állít ki – most első alkalommal a XIII. kerületben. Néhány régebbi plasztikát és számos újdonságot mutat be kiállításán.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk !

 

augusztus 26.–szeptember 14.

Női szeszély

Róth Anikó, Tóth Anita és Koloncsák Magdolna kiállítása

Három barátnő, akiknek egyszerre indult a karrierje Budapesten: a grafikus–festőművész, a keramikus és az ötvös. Finom részletek, nőiesség, és a különlegesség–egyediség utáni vágy.

 

augusztus 26.–szeptember 14.

Apa és fia

Orosz János és Orosz Gergő kiállítása a Pincetárlatban

Orosz János grafikáiból és tusrajzaiból, valamint fia, Gergő mészkő szobraiból állítunk össze egy kiállítást Pincetárlatunkban. Gergő 1995 óta állít ki önállóan, de 1991-től már voltak édesapjával közös kiállításaik. Ennek évfordulója alkalmából tekint vissza a galéria az eltelt húsz év munkáira – feketén-fehéren.

 

szeptember 16.–október 5.

Organikus környezet

Gergely Nóra, Soós Andrea, Szász Károly és Tomas Opitz kiállítása

„Nemcsak műved van, az idő is van. S az időn belül megvan a te pillanatod, amelyet nem szabad elmulasztani.” Márai Sándor. – Organikus környezet témában rendezett gyűjteményes kiállításunkban az épített és újrafelhasznált környezet különböző aspektusait mutatjuk meg. Az assemblage-művész, az ékszertervező, az üvegipar-művész és a fotós mind más és más aspektusát mutatják meg a bennünket nagyon szorosan körülölelő világnak.

 

október 7–26.

Csillag István és Csillag Imola kiállítása

A csíkszeredai képzőművész–házaspár, akik a Siklósi Művésztelep alkotói is egyben. A feleség legújabb textil kollázsait, egyedi festésű textilképeiből és installációiból, míg a férj vegyes technikájú festményeiből, grafikáiból és illusztrációiból látható tárlat. A XIII. kerület több alkalommal adott bemutatkozási lehetőséget a zalai és siklósi művésztelepeknek, a legnagyobb érdeklődés mindig a fiatal házaspár munkáit övezte.

 

október 28.–november 16.

Egy csepp

Zalai Károly, Forrai Ferenc és Borkovics Péter kiállítása

Rendhagyó késő őszi tárlatunk a borok világába kalauzolja a látogatót – Zalai Károly vörösborral fest és parafa-reliefeket készít, megtekinthetjük Forrai Ferenc grafikusművész megvalósult, illetve csak terveken létező boroscímke-kollekcióját, valamint Borkovics Péter üveg-iparművész csodálatos arcos, kétarcos, csomós, görbeszárú, zöldcsomós poharait és szobrait. A megnyitó estéjén a szekszárdi Borműhely a Forrai tervezte címkéjű borokból a szekszárdi bor-régiót remekül reprezentáló kóstolót is rendez.

 

október 28.–november 16.

Végzősök tárlata

A Török Pál Művészeti Szakközépiskola utolsó éves tanulóinak kiállítása a Pincetárlatban

A végzős hallgatók gyűjteményét immár 15. alkalommal állítjuk ki pincetárlatunkban, ami iránt óriási az érdeklődés. Számos egykor nálunk debütált hallgató ma már ismert és elismert tagja a budapesti művészközösségeknek. Lehetőségeinkhez képest támogatjuk visszatérésüket is kerületi kiállítótermeinkbe.

 

november 18.–december 14.

Istennők

Bubutímár Éva kiállítása

Önfeledt utazásra várjuk a tárgyak világába. Sárból, földből készülnek, égetve és mázazva. Az Istennők a világ őrei. A Nap, a Hold, a Tűz, a Víz, az Univerzum, a Föld és a Szerelem. A kiállításra kerülő kerámiaszobrok 2 méter magasak, fém- és/vagy textilpalásttal, arannyal és ezüsttel díszítve. Az oszlopszobrok őrzők, akik vigyázzák és óvják a rájuk bízott világot. Bubutímár Éva számára az alkotómunka az elemekkel való találkozás: földből lesznek víz segítségével, a levegő szárítja őket és a tűz dönti el hogy megmaradhatnak- e az utókor számára.

 

november 18.–december 14.

Titkok

Korbelyi István kiállítása a Pincetárlatban

Aknay János tanítványa, Szarvason él és dolgozik. Korbely István új színeket talál ki. Szavakat fest a színember, szerelmet, illatot, ódát és szonettet. Küldetése, hogy a játékot és a milliárdnyi variációt soha ne feledjük. A színek mellett szinte érezzük az elkapott pillanatokat, a titkokat, az illatokat, látjuk, ahogy az ecset gyönyörűt mozdul.

 

december 16.–január 19.

Napló 2010-2011

Tolnay Imre kiállítása

Barcsay-díjas festőművészünk 1990 óta állítja ki műveit, a most bemutatásra kerülő nóvumalkotások a 2010-2011-es esztendők naplójaként is felfoghatók. Az egyes témákat most nem kizárólag a már megszokott vegyes technikájú festményekben állítjuk ki, hanem részekre bontjuk: megmutatjuk, külön szénrajz, akvarell, fotó, akril, vakolat és szórt homok külön-külön is bemutatásra kerülnek. A tárlat méltó zárása a 2011-es kiállítási évadnak.

 

Radnóti Miklós MűvelődésiKözpont (RaM)

június 16.–július 10.

Paravánok és könyvtárgyak

T. Horváth Éva kiállítása

Festőként a képzőművészet határterületei vonzzák. Síktól a térig és vissza, és majd azon is túl. Az anyagok találkozása, ütköztetése, de harmóniává oldva, asszimilálva őket. A nemtelen anyagok felragyogtatása a valamivé válás során. Az esendőség, csúnyaság mégis szépségéről szeretne valamit elmondani. Installációs kiállítást mutatunk be egy hosszú és változatos pályamunka legkülönlegesebb darabjaiból.

 

július 14.–augusztus 14.

Lukács Katalin kiállítása

Selyemfestő, Véső Ágoston tanítványa Nagybányán. A mesék, mítoszok, álmok világa kel életre munkáiban. 1990 óta foglalkozik selyemfestéssel: az anyag izgalmas játékot ad a művésznek, hiszen változatos technikai lehetőséget biztosít. Kompozíciói figurálisak és dekoratívak, mind látványban, mind textúrában eredetiek, megismételhetetlenek és különlegesek. Kiállítása izgalmas kísérlet lesz a RaM „csupafény” épületében.

 

augusztus 18.–szeptember 11.

Tóth Ernő kiállítása

Korábban színpadszerű tájakba komponált mitologikus, áltörténelmi vagy commedia dell’arte-jeleneteket festett, ezt fokozatosan groteszk szimbolizmus váltotta föl. A korábbi képek vezető színe a zöld és a kék, vörössel ellenpontozva, majd a kolorit kiszélesedik, fölerősödnek a sárgák, okkerek. Meghatározó festményein a száraz, matt felület. Mostani kiállításán nemcsak színpompás festményeket, hanem groteszk hangvételű bronzszobrokat is bemutatunk.

 

szeptember 15.–október 9.

Müller Árpád kiállítása

Újabb mester, aki immár öt éve nincs közöttünk. Kezdetben erőteljesen mestere, Gerzson Pál hatása alatt dolgozott; a színfelületek megdolgozása, az egyes színfelületek széleinek szivárványszerűen irizáló kontúrozása, a világos, élénk, tiszta színek használata újabb munkáin is e hatást mutatja. A nyolcvanas évek közepén kompozíciói erősen konstruktívak és egyre erősebben elvontak, a kilencvenes években viszont a figuralitás kerül képein előtérbe. Egy-egy kép erejéig visszatér az elvont kompozíciókhoz, néha az absztrakt expresszionizmus vagy a színmezős festészet formai megoldásig jutva. Életmű kiállítása izgalmas kezdete az őszi kiállítási szezonnak.

 

október 13.–november 13.

Triptichonok

Eifert János kiállítása

Munkásságát nem lehet egységes stíluskategóriákba rendezni, sokféle irányban próbálkozik. Tánc-, aktfotói, természetképei és alkalmazott fotói alapozták meg ismertségét. 1985-től diaporámákat is készít, ezekkel több díjat nyert külföldön. Kiállítását legújabb háromtagú alkotásaiból válogatjuk.

 

november 17.–december 11.

Nagy B. István kiállítása

Természetelvű, figurális festő, de kompozíciói szimbolikusak, epigrammaszerűen tömörek. Egy-egy képét egy vezető szín dominanciájára komponálja; ez igen gyakran a sárgás valamint a kékeszöld variációira épül. A kortárs magyar festőművészet emblematikus és sokszor méltatlanul elfeledett alakjának kívánunk emléket állítani a magántulajdonban lévő hagyaték egyszeri és egyetlen bemutatásával.

 

december 15.–január 8.

RaM’Art

XIII. kerületi művészek gyűjteményes kiállítása

 

január 12.–február 12.

Kass János kiállítása

Sokrétű grafikai munkássága az irodalmi és zenei inspirációkból bontakozott ki. Grafikai munkássága mellett foglalkozik térplasztikákkal, szobrokkal egyaránt. Könyvillusztrációk mellett tematikus sorozatokat is készít (a Biblia és az Ószövetség-sorozat). A családtagokkal és a kortárs szellemi élet általa nagyra tartott képviselőivel megszemélyesített A kékszakállú herceg vára című Bartók-mű analógiájára felépített hét kapu, nem csupán a kultúra különböző területeinek találkozási pontja, hanem egy rendkívül sokoldalú és gazdag életpálya szellemi stációinak szimbóluma is. A kiállítási anyagot a hagyatékból válogattuk, illetve a szegedi Móra Ferenc Múzeum és Kass János Múzeum kölcsönzi számunkra.

 

Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

május 13.–december 31.

[made in] Angyalföld

Egy fotókiállítás Angyalföld XX. század elején

épült gyárépületeiről

Bujnovszky Tamás és az AHGY közös kiállítása

Egy fővárosi 1893-as építésügyi szabályozás, ill. a közműhálózat mind teljesebb kiépülése a Váci úton, Angyalföldön teremtette meg az egyik legideálisabb helyszínt az újonnan alakult gyárak számára az akkori Budapest területén. A gyógyszeres ampulláktól a villámhárítón át az óriási turbinákig szinte minden készült itt. A kiállítás annak jár utána, mi maradt meg mára ezekből a helyszínekből.

 

április 1.–december 31.

Tripolisz 100

Idén épp 100 éve annak, hogy egy jó „marketing érzékű” úriember Vendéglő a Tripoliszhoz néven kocsmát nyitott Angyalföldön. 1911-et írtak ekkor, amikor a tripoliszi háború is kirobbant Olaszország és Törökország között, az akkori sajtó tele volt e névvel...
A kocsmatulajdonos nem is sejthette akkor, hogy a név, Tripolisz, az egész munkásnegyedre rátapad majd, amelyet Bárczy István főpolgármestersége idején építettek, 100 évvel ezelőtt. Sajnos ez a korai „lakótelep” már nem létezik, de a neve máig él Angyalföldön. Ha egyelőre kocsma nem is nyílik újra ezen a néven, de az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény kamara kiállítást szentel a témának.

 

május 13.–december 31.

Meszéna Ernő hagyatéka – kamara kiállítás

A Ganz Hajó- és Darugyár Meszéna Ernő igazgatása alatt élte egyik virágkorát. A gyűjteménybe nemrégiben került hagyatékból kamara kiállítás nyílt.

 

VÁROSHÁZ GALÉRIA

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat

Polgármesteri Hivatala

1139 Budapest, Béke tér 1.

+36 1 320 3842

Nyitva tartás: a hivatal ügyfélfogadási idejében

június 9–24.

Nagy Csaba Ybl-díjas építész kiállítása

 

szeptember 15.–október 21.

A Képzőművészeti Klub kiállítása

A Képzőművészeti Klub – a Vízöntő Pinceklub majd a VilágCsücsök Közösségi Tér részeként – tizenharmadik éve működik a XIII. kerületben a Lehel téren. Az elmúlt időszak alatt nagyon sok emberrel kerültünk kapcsolatba, akik közül már többen önállóan kiállító alkotók lettek. Az éves foglalkozások záróakkordja a nyári Ceredi Művészeti Alkotótábor Nógrád megyében, amelyhez hazai és külföldi művészek is csatlakoztak. E két rendezvény alkotásait mutatja be az őszi kiállítás.

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat

 

október 27.–december 2.

Üzenet

Schäffer László fotóművész kiállítása

Tedd láthatóvá a világot! – kaptam az útravalót, pályámat elindító mestereimtől, ezt vallom ma is, azzal kiegészítve, hogy a képi élményen túl szavakban is kommentálom, amit láttatni akarok. A könyvcsinálás lehetősége, ami Gutenberg óta a megmaradást jelenti, adta lehetőséget egy experimentális gondolathoz, egy különleges bemutatkozáshoz. Az Egy csepp Emberség című könyv fotózása 180 találkozást jelentett, ebből az anyagból válogattam 40 képet, felkeresve újra a riportalanyokat, arra kérve őket, hogy egy-egy mondatban összegezzék önmagukat is. Önmagukat adták, és a lehetőséget számomra a gondolatok összefűzésére, továbbgondolására. Ez a negyven sor lesz az alapja egy dramatikus képi és szóbeli összeállításnak, amit csak úgy nevezek: „Az Üzenet”

 

december 8.–január 20.

Fény-folt

Huber Tibor grafikusművész kiállítása

„A lélek fest-rajzol – alkot.” Egy grafikai stúdióban dolgoztam, mint reklámgrafikus. Számos csoportos kiállításon vettem részt és önálló kiállításaim is voltak. A linómetszés és -nyomtatás hagyományát szeretném megőrizni és képviselni a mai magyar grafikában.

 

Mácsai István Galéria

Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

1131 Budapest, József Attila tér 4.

+36 1 320 3842

Nyitva tartás: hétköznapokon 10.00–18.00

június 3.–július 8.

Kabdebó János fotócsokra

Kabdebó János fotós, a XIII. Kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat elnöke, akinek több egyéni és csoportos kiállítása volt idehaza és külföldön. Számára a fotózás olyan, mint a gyermekkori örök szerelem. A fotográfia szinte minden területe megérintette már. Palettája sokszínű, ebből mutat be egy csokorral az érdeklődő látogatóknak.

 

szeptember 7.–szeptember 23.

Az Art-Õr Csoport kiállítása

Az időt nem lehet megszelídíteni. Mint ahogy az időt megállítani sem lehet. Felgyorsítani sem. A művészet mindig a lehetetlenre vállalkozik. „Amiről nem lehet beszélni: Arról hallgatni kell.” – Wittgenstein. Mi pedig mindig olyan témákat rajzolunk, festünk, mintázunk meg, amiről: hallgatni kell! A megszelídített Időt is meg lehet rajzolni, festeni, mintázni, ha belülről éljük át, ha a belső utakon indulunk el, illetve belső útjainkat folytatjuk, s számba vesszük régi és új élményeinket, emlékeinket, vízióinkat. A tárgykör rendkívül tág, azaz végtelen irányból megközelíthető.

 

július 13.–augusztus 12.

Tündérujjak

XIII. kerületi mozgássérült alkotók kiállítása

A XIII. kerületi Mozgássérültek Szervezete és az Angyalföldi Szociális Egyesület foglalkoztatójának tagjai mutatják be alkotásaikat. E tárlaton különféle technikákkal – festmények, gobelinek, kerámiák, hímzések, kötések, horgolások, fafaragások és üvegfestés, valamint makramé- készült munkákat láthatnak az érdeklődők.

 

augusztus 18.–szeptember 2.

Párkányi Alkotó Kör

Válogatás a tagok alkotásaiból

Technika: grafittól az olajig minden technika, fotó, intarzia.

Művészeti irányzat: az absztrakttól az impresszionizmuson át a kőkemény

realizmusig.

Fotó: Gyűgyi László

 

november 10–25.

Labus Balázs kiállítása

A fiatal nemzedékhez tartozó, fotókat és fotógrafikákat alkotó művész Szentendrén él, ott hatotta át őt is a város művészettel telített levegője. A természethez közeli élet kiköveteli annak megörökítését és ennek minél nagyobb mélységű elsajátítását. A fotóiskolák elvégzése alatt és után már több gyűjteményes és önálló kiállítás fémjelzi nevét és munkásságát. A szakma gyakorlati mesterfogásait Szipál Péter fotóművész műtermében sajátította el. Ott tanulta meg, az elmélet ötvözését a való világ tapasztalásaival, és ezek egy kompozícióban történő bemutatását. 2008-ban egy fotója megjelent a magyar National Geographic oldalain és a World Press fotókiállításon is. Képein a szép, a természetes, a meghökkentő egyformán megjelenik, külön kompozíciónként is, de találkozhatunk a három struktúrával egy képen belül is.

szeptember 28.–október 14.

Nyáridéző

A Moholy-Nagy Kerámia Kör kiállítása

A táborban gázzal fűtött kemencében rakuzunk, ez kicsit más eredményre vezeti a mázakat, mint az elektromos kemencés égetés.

Újlipótvárosi Klub Galéria


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing