Kiállítás nyílik az Országos Széchényi Könyvtárban

2013.08.27. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Kultúra

 

Rejtélyes vízjelek - TEPLIC papírmalom 400 éves öröksége (1613–2013) címmel papír-, vízjel- és ipartörténeti kiállítás nyílik az Országos Széchényi Könyvtárban 2013. szeptember 3-án 16 órakor.
A kiállítást Dr. Diószegi György Antal genealógus, a papírmalom alapítójának leszármazottja nyitja meg.

A Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Társasággal közös kiállításban a  látogatók számos eredeti, teplici vízjeles irat, oklevél, az OSZK gyűjteményéből válogatott könyvritkaság mellett berendezett és működő papírmalom makett, kitapintható és világító vízjel segítségével ismerkedhetnek meg TEPLIC papírmalom 400 éves történetével, egykori tulajdonosaival, bérlőivel, papírkészítőivel, technikai berendezéseivel és vízjelvilágával.

Mi a vízjel? Tulajdonképpen egy optikai kód, a papír azonosító jele. A vízjeles papíron, ha fény felé tartják, különféle alakzatok válnak láthatóvá, amelyek mesélnek: formaviláguk gazdag, üzenetük kortalan, érdekes, megfejthető, jelentésük megismerhető. A  kürtölő angyal,    tulipán, rózsa, szív, kettős kereszt, magyar címer és más motívumok nem csak a magyar papírgyártás félezer éves történetéről, de a történelmünkről is tudósítanak. A kiállításon együtt lesznek láthatóak többek között kuruc kori levelek, a Mercurius Viridicus első két száma, szomorú levelek, azaz egykori gyászjelentések és sok más ritka dokumentum, a mellettük külön megjelenített, bennük található vízjelekkel.

A különleges kiállítás 2013. szeptember 3-tól november 16-ig tart nyitva keddtől-szombatig 10–18 óra között a Budavári Palota F épületében, az Országos Széchényi Könyvtár Ereklyeterében. 

2013. október 4, 11, 18, 25-én 17.30 órától a kiállítás szakvezetéssel tekinthető meg. 

A kiállítás látogatás a fenti napokon összekapcsolható a Hogyan mosható a papír? – Könyvdoktor rendel! című programunkkal, amely 16 órakor kezdődik, és restaurátorműhely-látogatást, szakértői tanácsadást, hazavihető kis könyv készítést is tartalmaz a tárlatvezetés mellett.


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing