Képzőművészeti kiállítással nyílt meg a megújult bölcskei kastély

2015.05.20. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Kastély helyszínek, Hírek

Organikus, magas minőségű pezsgő gyártása mellett a kultúra ápolását is célul tűzte ki a Tolna megyei Bölcskén szerdán hivatalosan is átadott Szent András Kastély és Pezsgőpincészet. A hivatalos megnyitón paksi festők munkáiból nyílt kiállítás.

"Az állam önmagában nem képes az egyébként szerencsére nagyon gazdag kastélyállomány megóvására, ezért szükség van magánbefektetőkre, akik esélyt látnak a felújításban és valamilyen vállalkozás ottani megteremtésében" -fogalmazott Puskás Imre kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár a megújult kastély hivatalos átadó ünnepségén.

"Erre jó példa a közigazgatásilag Bölcskéhez tartozó Szent András-pusztán az egykori Szakách-kastély, amelyet tulajdonosai gyönyörűen felújítottak az örökségvédelmi hatósággal együttműködve – tette hozzá.

A politikus bízik abban, hogy olyan tartalmat gondoltak ki a tulajdonosok, ami a hosszú távú fenntarthatóságot és a kastély állapotának megtartását szolgálja. Mint kiemelte, az épített örökség legszebb elemei a kastélyok, amelyek védelme nagyon fontos a kormány számára is, ezért indították el a nemzeti kastélyprogramot, aminek keretében 35 magyarországi kastély újulhat meg.

A klasszicista stílusú kastélyt és a területén lévő kápolnát a 19. század elején a Nagy család építette, majd 1949-ig a Szakách család tulajdonában volt, a környékbeliek Szakách-kastélyként emlegették. A nagyon leromlott állapotban lévő épületre 2009-ben figyelt fel Belasics Edit. Az általa tulajdonolt és vezetett Castle Pezsgőpincészet Kft. magyar állam és az Európai Unió 400 millió forintos támogatásával újította fel az épületet és alakított ki benne pezsgőpincészetet.

"A pezsgő manufaktúrában organikus, magas minőségű pezsgőt készítünk. A birtok héthektáros területen biodinamikus módon zöldségeket és gyümölcsöket termelünk, amelyeket feldolgozunk, vagy a konyhánkon felhasználunk" – mondta el a tulajdonos, aki arról is beszámolt az MTI-nek, hogy a kastély parkjában három vendégház is felépült.

Belasics Edit tervei között gasztronómiai és művészeti programok szervezése is szerepel. Egy ilyen a megnyitóhoz is kapcsolódott: a kastély termeiben paksi festőművészek – Hopp-Halász Károly, Zirczi Judit és Szabó Nóra – alkotásaiból nyílt kiállítás, továbbá a paksi Pro Artis Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tehetséges tanulóinak grafikái kaptak helyet.

 

 

MTI 2015. május 20., szerda 20:22


Cikkajánló
- A rántott csirkemell az elsőszámú frissensült
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing