Kéknyelű-ünnep Badacsonyban

A badacsonyi borvidék őshonos szőlőfajtájának, a kéknyelűnek a virágzását ünneplik Badacsonyban gasztronómiai, borrendi és szakmai programokkal péntektől vasárnapig a helyi Vinum Vulcanum Borlovagrend és Badacsonytomaj önkormányzata szervezésében.

Az eseménysorozat péntek délután kezdődik zenei programokkal. A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben szombat délelőtt tartott szakmai előadások után az ország különböző tájairól érkezett borrendek a Panoráma-térre vonulnak, majd megtekintik a virágzó kéknyelűt. Ezután a Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend a tervek szerint négy új tagot fogad soraiba.

A program a kéknyelű borok versenyének eredményhirdetésével, illetve a nyertes borok kóstolásával zárul; idén a versenyre 20 bort neveztek be.

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében első alkalommal kerül sor a badacsonyi borvidék három meghatározó szőlőfajtájának egy-egy tematikus borhétvége keretében való bemutatására: a résztvevő pincéknél május 4-5. között szürkebaráttúrán vehettek részt a fajta kedvelői. A következő tematikus hétvége június 8-9. között a Kéknyelű Virágzás. Július 6-7. között pedig Rizling Vakációra várják majd a borkedvelő vendégeket - közölte az egyesület az MTI-vel.

Mindhárom hétvégén közlekedik a Badacsonyi Régiójáró busz, amely a borvidék 10 településén keresztül pincétől pincéig viszi az utasokat: a buszon hosztesz fogadja és kalauzolja a vendégeket, bemutatva a települések nevezetességeit, az aktuális rendezvényeket és a megállókhoz kapcsolódó szolgáltatók kínálatát.

A kéknyelű a badacsonyi borvidék őshonos tájfaja, egy időben csaknem teljesen kiszorult a termelésből, de a rendszerváltás idején sikerült visszahozni, ma már hetven hektáron termesztik a badacsonyi borvidéken.

 

MTI 2013. június 5., szerda 13:37


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing