Kaviár, a fekete gyémánt

Mi is a kaviár? Ez az ételkülönlegesség egy világszerte elismert delikáteszt takar, mely nem más, mint bizonyos halfajták enyhén sózott ikrája. 
A nemzetközi etikett szerint pezsgőhöz kiskanállal illik fogyasztani, az oroszok azonban inkább vastag szendvicsre kenve és vodkával kedvelik... 

Kaviárkóstoló a Comp-Let Event & Party Service szolgáltatásai között.

Máig a Kaszpi-tengerből nyerik a világ kaviárállományának 60 százalékát, a két legnagyobb kitermelő Oroszország és Irán.

A kaviárnak két alapvető fajtája létezik: a lazacfélékből nyert vörös és a tőkehalfélékből fejtett fekete. Természetesen számtalan félét megkülönböztet még a gasztronómia, de ezekről majd később... 

Halikra mindig is bőven akadt, csak hát a kaviárnak minősülőből volt - illetve van - kevés. Ebbe az előkelő csoportba ugyanis csak a tokfélék három tagjának ikrái kerülhetnek: a legnagyobb szemű, sötétszürke beluga (viza), a kisebb, kicsit barnás oszetra (vágótok) és az apróbb szemű, sötétszürke szevruga (sőregtok). Létezik egy, a fejedelmi triumvirátus tagjainál is előkelőbb, elképesztően ritka és állítólag pazar ízű ikra is: az aranykaviár, amelyet valószínűleg az albínó oszetráknak, más mesélők szerint a hatvan évnél öregebb belugáknak köszönhetünk. Nehéz lesz pontosan megtudni, mert évszázadokig három ember fogyaszthatta ezt a ritkaságot: a perzsa sah, az orosz cár és minden katolikusok pápája. Mára meg már annyira ritkaságszámba megy, hogy szinte nincs is, csak elmerengő gasztronómusok képzeletében él tovább...

Ma a viza tőkehalból nyert nagy szemű Belugát vélik a legfinomabbnak, ez a legdrágább kaviár a világon. A vörös ikrák közül inkább a közepes-borsszemnél valamivel kisebb-méretű, világos narancsszínűt tartják a legjobbnak. Mind a lazacból, mind a tőkehalból nyert kaviár rengeteg árnyalatban létezik, az áttetsző narancstól a borostyánszínűn át egészen a feketéig terjed a színskála.

Magyar dicsőség

Kaviárkóstolás. COMP-Let Party Service. HOL Magazin 2012.

Hol vannak már azok az idők, amikor ezek a tiszta vizet kedvelő állatok felúsztak kis hazánkig is... Most azonban a halfarmos tenyésztéssel ismét hírnevet szerezhetünk. Tavaly januárban Franciaországban a Bocuse D'Or versenyén mutatták be a legjobb séfeknek és ínyenceknek az Arany Kaviár Gourmet Selectiont. Számfira György Békés megyében kezdte meg a tokhalak tenyésztését, ezekből a tokhalakból készítették el a nemzetközi szinten is kitűnőnek számító kaviárt, a budapesti Arany Kaviár étterem tulajdonosai, Molnár Attila és Szása pedig a szakmai felügyeletet végzik és a nevüket adják a végtermékhez.

A kereslet óriási, a kínálat kicsi, az árak a csillagos egekben...

Manapság, aki ilyen delikát-örömmel szeretné kényeztetni a szervezetét, jobb, ha degeszre tömött pénztárcával lép kedvenc kaviáréttermébe, hiszen az eredeti fekete arany adagját (körülbelül 50 gramm) Európában 60-80 ezer forintnyi euróért mérik... És most nem is az olyan különlegességekről beszélünk, mint a nagyon öreg, 60-80 éves (!) halak ikrája, melyek adagjáért akár 6-7 számjegyű összegeket is képesek kifizetni az ínyencek. Nem csoda, hogy manapság akár kenőpénzként is bevált dolog kaviárt adni.

Persze létezik kaviárból is „gazdaságos verzió” – azaz utánzat. A fent említett árnál jóval olcsóbb változattal találkozunk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy azokat komoly kémiai „bogyósítás” útján halhúsból, vagy éppen tojásból és nemi színezékből nyerik és az íze nagyjából annyira hasonlít az igazi kaviáréhoz, mintha egy „tablettás” bort hasonlítanánk össze a legnemesebb Tokaji Aszúval...                                     

A kaviár fogyasztása és fajtái

A legdrágább kaviárokat egymagukban, jégre ültetett, üveggel bélelt ezüst tálkában, esetleg gyöngykagyló héjában, jéghidegen szolgálják fel. Az aranyat kivéve kerülendő a fém eszközök érintkezése a kaviárral. Emiatt a leghagyományosabb kaviárkések gyöngykagyló héjából, vagy aranyból készülnek, de az üveg, a szaru, mint a teknőcpáncél, sőt a fa is kiválóan alkalmas és megengedett. 

Kaviárkóstolás. HOL Magazin 2012.

A kaviárokat lehetőség szerint a legegyszerűbb formában (au naturale) magában, vagy klasszikus esetben vékonyra szelt baguette pirítóssal, esetleg sózatlan keksszel fogyasszuk. Így semmi sem zavarhatja az ikra ízeinek érvényesülését. A hagyományos orosz

A kaviárnak gyakori kísérői a citrom, a tejföl, az apróra vágott - fehérjét és sárgáját külön-külön választott - főtt tojás, a burgonya és a finomra vágott hagyma is. A blini ideális orosz fogás, különösen a lazackaviárhoz Kísérletező kedvűeknek a hűtött fehércsokoládé korongra helyezett lazackaviárt javasoljuk megkóstolni.

A kaviárhoz hideg (8°C) dús ásványvizet és száraz fehérbort (12°C) is fogyaszthatunk, Érdemes őket összekóstolni. Kétszáz esztendeje már, hogy a kaviárhoz az arisztokrácia szépen gyöngyöző (száraz) pezsgőt társított. Remek és elegáns páros, azonban a kaviárhoz vélhetőleg még sincs alkalmasabb kísérő, mint éppen egy kupica jégbehűtött orosz vodka, amit az első kiskanál ízlelése előtt hörpintünk fel (majd ízlés szerint ismételünk).

 

Fontosabb – és ismertebb - fajták

 

Beluga

A legfinomabbnak ítélt, legnagyobb szemmű, legdrágább kaviár. Beluga a legritkább és legnagyobb tokhalfajta, súlya elérheti a 900 kilogrammot. Enyhén halízű, ezért csak kevéssé sózzák. Ikrájának színe szürkés vagy fekete. Származási helye a Kaszpi-tenger és vidéke.

Beluga kaviár a Comp-Let kaviárkóstolóján. HOL Magazin 2012.

Ajánlott kísérői: héjában főtt burgonya vajjal és egy kevés apróra vágott lila hagyma, csöppnyi házi tejföllel. Jégbehűtött jó minőségű vodka, vagy természetesen száraz pezsgő illik hozzá.

 

Osetra (vágótok)

A legharmonikusabb ízű ikra. Az osetra tokhal színe szürkéssárga, íze intenzív. Az osetra kaviár színe a szürkétől a barnáig terjed, arany árnyalatokkal. Íze leginkább a dióra emlékeztet, némi kesudió és keserű narancs zamattal, s a beluga után a legtöbbre értékelt elit kaviár.

Osetra kaviár is a Comp-Let kaviárkóstolóján. HOL Magazin 2012.

Ajánlott kísérői, metélőhagyma, tejföl és blini, vagy a hal felfüstölt húsából egy vékony szelet.

Száraz pezsgő illik hozzá.

 

Sevruga (söregtok)

A legkisebb és leggyakoribb tokhal fajta. Színe a világostól a sötétszürkéig terjed, enyhe barnás árnyaltokkal. Íze intenzív, zölddiós, és kesu zamatokkal, s bár ugyanannyi sóval készül, mint a beluga, a kisebb méret miatt mégis sósabb lesz.

Sevruga kaviár is a Comp-Let kaviárkóstolóján. HOL Magazin 2012.

Fogyasztása citrommal, vöröshagymával, reszelt főtt tojással és blinivel ajánlott.

Somlói, vagy tokaji száraz fehérbor illik hozzá, mely erősen minerális jegyeket hordoz.

 

Sjomga

A császárlazac a legnagyobb méretű lazac, ikrája közepesen nagy szemű, és mély narancssárga színű. Az ikraszemek bőre lágy, íze erősen halas és sós. Megtalálható Szibériában, Kamcsatkán, Alaszkában és Kanadában. Fogyasztása natúr krémsajttal, apróra vágott édes vöröshagymával ajánlott pirítóson, vagy füstölt lazacszeletbe töltve, citrommal locsolva. Sauvignon blanc a javasolt ital mellé.

Sjomga kaviár is a Comp-Let kaviárkóstolóján. HOL Magazin 2012.

 

Keta

A lazac mérete alatta marad a sjomgáénak, ikrája azonban nagy, színe vörös és erősen halízű. A lazackaviár a drága tokhal kaviárok leggyakoribb helyettesítője. Ajánlott kísérői, mint a sjomga ikrának.

Keta kaviár is a Comp-Let kaviárkóstolóján. HOL Magazin 2012.

 

Hogy megéri-e egyhavi minimálbért egy mozdulattal lecsúsztatni a torkunkon? Ezt mindenki döntse el maga: helyezze a fekete luxusbogyócskákból egy (arany)kanálnyit a nyelvére és hagyja, hogy szétolvadva eltöltse szervezetét a határtalan öröm…

Ha nem engedheti meg magának, hogy otthonra kaviárt vásároljon, de szívesen megkóstolná ezt a különleges luxusételt, vagy meglepné egy kaviárkóstolóval szeretteit, esetleg üzleti partnereit, válassza a Comp-Let Event & Party Service Kaviárkóstoló szolgáltatását! A rendezvénytípusról bővebb információt a Comp-Let honlapján talál...

http://www.comp-let.hu/party-service/party-service-szolgaltatasok/kaviar-kostolo-.html

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.434326926587582.99509.127107360642875&type=1

 


Cikkajánló
- Két londoni díjat is kapott a magyar tökmag-áfonya praliné
- MobilaDalin - régi új szereplő a bútortérképen
- Coworking Camp Csopak
- Díjazták a legjobb üzleti turisztikai szolgáltatókat
- ART Catering - Párizsi hangulatban a Bazaar Eclecticában!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing