Kastélyparkok felújítását kezdik meg ősszel

2013.06.25. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Kastély helyszínek, Hírek

Várhatóan ősszel kezdődik meg a fertődi Esterházy-kastélypark egyes kertrészeinek és a dobai Erdődy-kastélypark csaknem egészének helyreállítása.

Összesen félmilliárd forint támogatást nyert el a Forster Központ a két park helyreállítására pályázati forrásból. Fertődön a kastélytól nyugatra fekvő kertrészek rekonstrukcióját valósítják meg a projektből, amelynek célja a Rózsakertnek, az Angolkertnek és az úgynevezett Marchand-tag területnek a felújítása - tájékoztatta a Forster Központ közleményben az MTI-t hétfőn.

Az 1908-ban létesült, az elmúlt évtizedekben elpusztult Rózsakertben és a mögötte fekvő tartalékterületen rózsatövek ezreit ültetik el. A formailag pontos rekonstrukció keretében magyar rózsafajták gyűjteménye kap itt helyet, amely génbank szerepét is betölti majd.

A helyreállítás előtt álló Angolkertben több kilométer sétány újul meg, a kipusztult fákat és cserjéket pótolják, valamint megújul az északi park patakparti területe, az úgynevezett Marchand-tag is, amelynek az elmúlt évtizedekben elvadult állományából kibontják az évszázados platánokat és mocsári ciprusokat, újraültetik a kipusztult

cserjéket.

A munkálatokat várhatóan ez év őszén kezdik és 2015 tavaszán fejezik be. A projekt 250 millió forintból valósul meg.

Szintén idén ősszel kezdik meg a Somló-hegy szomszédságában álló klasszicista dobai Erdődy-kastély 92 hektáros parkjában kialakított négy tónak a rendbetételét is.

A projekt célja az időközben feltöltődött tómedrek kikotrása, a vizes élőhelyek helyreállítása, valamint az elbozótosodott tisztások, nyiladékok rekonstrukciója, az elpusztult növénykülönlegességek pótlása.

A tervezett helyreállítás Alföldy Gábor 2008-ban Europa Nostra-díjat nyert történeti kutatásán és helyreállítási javaslatán alapul.

A projekt teljes költségvetése több mint 250 millió forint, a munkálatokat várhatóan 2015 májusában fejezik be.

A munkálatok támogatását a projektgazda Forster Központ a Környezet és Energetika Operatív Program (KEOP) Gyűjteményes és történeti kertek helyreállítására kiírt pályázatán nyerte el.

 

MTI 2013. június 24., hétfő 17:00


Cikkajánló
- Jelentős beruházások lesznek az idén a turizmusban
- Százötvenezren látogatták a gyulai Almásy-kastélyt
- Felújítják a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttest
- Egy igazán „Egyedi” palota egyedi története, mely sötét múltról és büszke jelenről mesél
- Megújul a Szinyei Merse-kastély Cserkeszőlőn

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing