Kárpát-medencei mézfesztivál Zalaegerszegen

2015.12.03. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

A mézlovagrendek felvonulásával, mézszépségverseny eredményhirdetésével, mézes termékek kóstolójával megkezdődik a két napon át tartó XII. Kárpát-medencei Mézfesztivál szombaton Zalaegerszegen.

A Kárpát-medence szinte valamennyi tájegységéből érkeznek méhészek a találkozóra - mondták el a szervezők szerdán sajtótájékoztatón.

Czémán László, a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesületének elnöke kiemelte: a méhészek mindent elkövetnek, hogy a magyar, jó minőségű méz beépülhessen az emberek természetes étrendjébe. Ennek viszont fontos feltétele, hogy a lakosság megismerje a jó minőségű termelői mézet. A kétnapos fesztivál pontosan ezt a célt szolgálja: az emberek megkóstolhatják a különböző tájegységek jellegzetes mézeit, az őstermelőktől "hamisítatlan" termékeket vásárolhatnak.

A Söjtörön 22 éve működő méhész egyesület és a 2005-ben létrejött Ambrosia Mézlovagrend alapításától kezdve fontos feladatának tartja a mézfogyasztás népszerűsítését, a méz jótékony hatásának megismertetését - hangsúlyozta Czémán László.

Hozzáfűzte: a magyar méz a világ össztermésének 5 százalékát adja, minősége és mennyisége világviszonylatban is kiemelkedő, a magyar akácot és az akácmézet pedig hungarikumként jegyzik - ismertette.

A mézhamisításról, mézkeverésről szólva arról beszélt, hogy 70 ezer tonna kínai méz árasztja el Európát, ez a termék "minden kiskereskedelmi forgalomban kapható kevert mézben megjelenik". Már léteznek olyan technológiák is, amelyek lehetővé teszik, hogy a "természetes mézhez megtévesztésig hasonló terméket tudjanak előállítani". Aki viszont "jártas a mézfogyasztásban", nem keverheti össze a kettőt: a mesterségeset és a természeteset össze sem lehet hasonlítani - jegyezte meg.

A gasztronómia fesztivál arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar lakosság az európai országokhoz képest elmaradt a mézfogyasztásban - hangoztatta Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere. Az adatok ugyanakkor azt is mutatják, hogy a mézfogyasztás emelkedő tendenciát mutat: míg 2010-ben a magyar polgárok átlagosan 30 dekagramm mézet fogyasztottak évente, 2015-re 70 dekagrammra nőtt az éves mennyiség. Az elképzelések szerint az átlagos mézfogyasztás néhány esztendő múlva meghaladhatja az évi egy kilogrammot is.

Vigh László országgyűlési képviselő kiemelte: a sportcsarnok méltó helye a mézfesztiválnak. A hétvégi forgatagban az emberek megbízható termékeket vásárolhatnak az őstermelőktől, a kulturális program pedig szerves része lesz a fesztiválnak.

 

MTI 2015. december 2., szerda 18:27


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing