Károlyi-Csekonics Rezidencia

A rezidencia építésének története a 19. századi dualista időkre nyúlik vissza. A ma is Palotanegyedként ismert környék számos gazdag családot vonzott magához. A régi országház és a Magyar Nemzeti Múzeum közelsége arra ösztönözte a gazdag arisztokráciát, hogy a közelükben építtessen vagy vásároljon otthont. A rezidenciát Csekonics Margit kapta nászajándékba szüleitől, tervezésével a bécsi Fellner és Helmer Irodát bízták meg, ők építették többek között az Operaház és a Vígszínház épületét is.

A munkálatok 1881-ben kezdődtek, a palota neobarokk stílusban épült és a kor mágnásainak ízlését tükrözte, eredeti jellegéből nem sokat veszített az évek során. Gróf Károlyi István országgyűlési képviselő és felesége, Csekonics Margit otthonukat a társasági élet központjává tették, a rezidencia számos bálnak és összejövetelnek adott otthont.

1890-ben az épület kapott még egy emeletet, ekkor készült a hall impozáns körlépcsője és a diadalívet is megemelték egy szinttel.

Károlyi-Csekonics Rezidencia. HOL Magazin 2012

Károlyi István halálát követően özvegye a Francia Nagykövetséggel osztotta meg rezidenciáját. Az özvegy halála után Károlyi Gyuláné néhány helyiséget a Nemzetközi Karitasz Kiállítás rendelkezésére bocsátott, majd hosszas egyeztetések után végül a Baross Szövetség Kereskedő Iparos és Rokonszakmák Egyesülete vásárolta meg az épületegyüttest. A francia követség helyére a svéd költözött, később a Pedagógus Intézet és a Lenin Intézet. 1955-ben költözött be az Országos Műszaki Könyvtár, ekkor bővült a Reviczky utcai szárny még két emelettel. Később a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központnak adott otthont a Reviczky utcai szárny. 2011 januárja óta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó Wekerle Sándor Alapkezelő használatában van.

Károlyi-Csekonics Rezidencia. HOL Magazin 2012

A hallba lépve a faragásokkal gazdagon díszített, impozáns lépcső ragadja meg a figyelmünket, amely felvezet az emeleti termekhez. Itt található a Bálterem, amely akár 300 fő befogadására is alkalmas, és konferenciák, bálok, esküvők ideális helyszíne. A Csekonics teremben akár 100 fő is kényelmesen elfér, sajtótájékoztatók, partnertalálkozók, állófogadások tarthatóak itt. Az Előadóterem a moziszerűen elrendezett fix széksoroknak köszönhetően vetítések, szekcióülések helyszínéül szolgálhat. A Rezidenciában a vendéglátás is megoldott, kávészünettől a gálavacsoráig mindenre van lehetőség az impozáns termek valamelyikében vagy akár a Hallban is. A gyönyörű épület a Kálvin tér közvetlen közelében található, tömegközlekedéssel és autóval is könnyen megközelíthető.

A helyszín a SpeciaLista oldalain >>>

Ajánlatkérés, közvetlen kapcsolat >>> 

A helyszín catering partnere a Fody Party Service

Károlyi-Csekonics Rezidencia. HOL Magazin 2012


Cikkajánló
- Jelentős beruházások lesznek az idén a turizmusban
- Százötvenezren látogatták a gyulai Almásy-kastélyt
- Felújítják a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttest
- Egy igazán „Egyedi” palota egyedi története, mely sötét múltról és büszke jelenről mesél
- Megújul a Szinyei Merse-kastély Cserkeszőlőn

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing