Kaposvári csalogató

- ahol az élmény szembe jön -

Megnyugtatóan csobogó szökőkutakkal, kedves szobrokkal, szemet gyönyörködtető szecessziós épületekkel gazdag, tüneményes belváros pezsgő színházi és zenei élettel – ez Kaposvár!

A Dél–Dunántúl változatos dombvidékén, a zselici lankák és a Kapos folyó között hét dombra települt város történelme a magyar állam létrejöttével egyidős. Kaposvár emberléptékű, élhető, szerethető város: olyan hely, ahol a lakosok jól érzik magukat és ez az érzés átragad a turistákra is. Kaposvár belvárosa igazi békebeli promenád hangulatát árasztja, nagyrészt a 19-20. század fordulóját megelőző és követő időkben épült ki. Az 1911-ben megnyílt Csiky Gergely Színház épülete, a Szivárvány Kultúrpalota, a Kaposvári Tudomány és Technika Háza mind egy-egy gyöngyszeme annak a szecessziós stílusnak, melyet Kaposvár belvárosában közel 300 homlokzat őriz. Aki tavasztól őszig látogat Kaposvárra, a különleges fesztiválok mellett teljes virágpompájában találja a várost. A város hűen őrzi híres szülötte Rippl-Rónai József emlékét kultúrájában, múzeumaiban. A belváros sétálóövezete méltán nyerte el 2010-ben a "Magyarország legszebb fő tere, fő utcája" címet.

Kaposvári csalogató. HOL Magazin 2013.

Éden a fogyatékkal élők számára

Kaposvár 2013-ban elnyerte a Magyarország Kiváló Európai Desztinációja (European Destination of ExcelleNce, EDEN) címet, melynek legutóbbi témája az akadálymentes turizmus. Kaposvárt valóban „Könnyű elérni, nehéz elhagyni” miután az elmúlt években tudatosan alakította át belvárosát, illetve építette újjá és akadálymentesítette kulturális intézményeit, múzeumait, a városi fürdőt, a strand teljes területét. A fogyatékkal élők olyan fejlesztésekkel találkoznak, amelyek használatával önállóan is bejárhatják a várost. A hallássérültek számára feliratos, jelelős turisztikai kisfilm készült Jeles Kaposvár címmel, a vakokat és gyengénlátókat dombornyomott tapintható belváros térkép, Braille írásos brossúra, audio-guide, valamint beszélő lámpás gyalogátkelők segítik.

Kaposvári csalogató. HOL Magazin 2013.

Egész évben érdekes

Kaposváron a karnevál hagyományos ideje a Dorottya-naphoz kötődik. Ekkor a Karnevál hercege színes forgataggal érkezik a városba, hogy kezdetét vegye a Farsang. Május végén bohém, mediterrán hangulatot idéző művésznegyeddé alakul a kaposvári belváros. A Festők Városa Hangulatfesztivál Kaposvár Rippl-Rónai és Vaszary korát idéző pezsgő életének varázsát idézi. Középkori hagyományok elevenednek meg júniusban, amikor az ország minden részéről érkező lovagrendek bemutatkoznak a Katica Tanyán, a Patcai Várjátékok és Középkori Családi Fesztivál alkalmával. Júliusban a focié a főszerep: közel kétszáz, 9-19 éves korosztályú csapat érkezik a világ minden tájáról a Nemzetközi Ifjúsági Labdarúgó Fesztivál idejére. A horgászat, lovaglás, gasztronómia szerelmesei is megtalálják a kedvükre való programot az év különböző időszakában.

Augusztusban Kaposvár ad otthont hazánk egyik legmagasabb színvonalú zenei rendezvényének a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválnak, ahol világhírű művészek minőségi koncertekkel várják az érdeklődőket. A több, mint 15 000 látogatót vonzó minőségi fesztivál a világszínvonalú klasszikus zenei koncertek mellett minden évben más érdekes programokkal várja a közönséget. 2013-ban a 14 komolyzenei koncert mellett kiállítások, gasztronómiai és filmes események teszik színesebbé a Kaposvárra látogatók élményeit. Idén a teljesség igénye nélkül fellép többek közt Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Alina Ibragimova, Alexander Bouzlov, Knut Erik Sundquist, Jose Gallardo, Nicolas Altsteadt, Feng Ning, Maxim Rysanov, Szakcsi Lakatos Béla, Tunyogi Henriett. A különleges hangulatú Kaposfestet a kiváló művészek és magas színvonal mellett merész műsor összeállítás, közvetlenség és örömzene teszi egyedivé. Részletes program: www.kaposfest.hu

Háború miatt 3 napra bezárt!

 Kaposvári csalogató. HOL Magazin 2013.

A mai Szivárvány Kultúrpalota lélegzetelállító egyiptomi ornamentikával díszített, szecessziós stílusú épülete 1928-ban – a némafilmek korszakában – épült, Lamping József tervei alapján. A 821 férőhelyes Városi Moziban láthatta a nagyérdemű az első színes filmet Kaposváron, akárcsak a mozi átalakítása után az első szélesvásznú filmet. A politikai változásokkal párhuzamosan nevet változtató intézmény a filmpremierek mellett kulcsfontosságú politikai események színhelyéül szolgált. A varázslatos épület a háború alatt is csupán 3 napra zárt be: 2001-ig filmszínházként működött – a multiplex mozi étmeneti győzelméig. A pazar építmény 2010-ben felújítást és átalakítást követően a Szivárvány Kultúrpalota néven főnix madárként éledt újjá. Az épületben továbbra is működik mozi, de kiváló akusztikai adottsága révén közkedvelt hangversenyterem is – 2011 óta a Kaposvári Kamarazenei Fesztivál otthona. Vízszintes helyzetbe hozható hidraulikus nézőtere kiállító teremnek illetve egyéb rendezvények megtartására teszi alkalmassá.

Nagyobb, mint a pécsi

A színjátszásnak mindig jelentős szerepe volt a városban. Emiatt a 19. század végére már esedékessé vált egy állandó kőszínház építése. A város vezetői 1908-ban kijelölték a helyét és meghirdették a nyilvános pályázatot. A rossz nyelvek szerint a kívánságok között szerepelt az is, hogy legalább egy ülőhellyel nagyobb legyen, mint az akkori pécsi Nemzeti Színház. Végül 1911-ben nyitotta meg kapuit a maga idejében az ország legdrágább, legmodernebb és legnagyobb - akkor még 1400 nézőt befogadó - vidéki színháza, a Csiky Gergely színház.

Immár a Városházán gugyul

A város legrégebbi barokk stílusú szobra, az 1721-ből származó "Jézus segíts" feliratú tubernákulum oszlop. A fülkében egy összekötözött kezű, töviskoszorús Jézus szobor látható, guggoló helyzetben. Ezért nevezik a kaposváriak "gugyuló Jézusnak". A szobrot egyszer ellopták ismeretlen tettesek. Az előkerülése után 2006-ban a Városháza díszes lépcsőházában kapott helyet.

Kaposvári csalogató. HOL Magazin 2013.

Élményekben fürödhetünk

Kaposvár élményfürdője, a Virágfürdő 3.462 négyzetméternyi egybefüggő vízfelületével az ország egyik legnagyobb ilyen létesítménye. Nevét arról kapta, hogy hatalmas élménymedencéje madártávlatból egy virág szirmait formázza. Vize 31 fokos, hűvösebb napokon is kellemes. Van itt vízköpő, gejzír, kamikaze- családi és barlangcsúszda, piranja-kamra, sodrófolyosó és még felsorolni is hosszú lenne mind a 46 elemet, mely a család apraját és nagyját szórakoztatja.

2011 tavaszától megújult formában nyitott újra a gyógyfürdő és uszoda is. A 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés eredményeként Európai Uniós támogatással megvalósult fejlesztéssel a kaposvári fürdő országos jelentőségűvé vált. A 14 medencés fürdőkomplexum egyaránt szolgálja a szórakozást, a pihenést, a gyógyulást és a sportot. A felújítással több ezer négyzetméterrel bővült a Kaposvári Uszoda és Gyógyfürdő területe, az eddigi öt mellett kilenc új medence, köztük új termál-, víz alatti gyógytorna-, súlyfürdő- és terápiás-, valamint fedett élménymedence áll a fürdőzők rendelkezésére. http://www.virágfürdő.hu/

 

Plusz egy tipp:

Best of Kaposvár - amit mindenképpen látni kell

Sétánkat a TDM irodában kezdjük (Tourinform-Kaposvár, Fő u. 8.), ahol megkapjuk a szükséges útmutatást, kiadványokat, térképet és a magyar vagy idegen nyelvű idegenvezetőnket az elektronikus audio-guideot. A program előnye, hogy az ajánlott útvonalat egyénileg, minden turista a saját tempójában járhatja végig gyalog és kerékpárral. Így ismerkedik meg a város nevezetes épületeivel, látnivalóival. A program a turisztikai iroda nyitva tartási ideje alatt bármikor igénybe vehető. (A Rippl-Rónai villában hétfő szünnap.) Nyitva tartás: szeptember 1-jétől június 14-ig: hétfőtől péntekig 9.00–17.00 óráig, szombaton 9.00–14.00 óriáig. Június 15-től augusztus 31-ig: hétfőtől péntekig 9.00–18.00 óráig, szombaton 9.00–17.00 óráig, vasárnap 9.00–14.00 óráig.

Ajánlott útvonal: Kossuth tér – Fő utca – Nagy Imre park – Megyeháza – Dózsa György utca – Vasútállomás – Petőfitér–Telekiutca–Kossuthtér. Majd kerekezés a Róma-hegyre.

A programhoz a kiadvány hátsó belső borítóján lévő térkép ad további tájékoztatást.


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Hajrá immunerősítés!
- 4 millió eurós fejlesztés a Thermia Palace Spa szállodában
- Cabernet franc és terroir Villányban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing