Kaposvár különleges kiállításai


Rippl-Rónai Józsefet általában festőóriásként ismerjük – de vajon köztudott, hogy az iparművészetben is kiemelkedőt alkotott? És azt tudjuk-e, mi történt a háború alatt festett majd eltűnt ceruzarajzaival? A válaszokat szülővárosában megtaláljuk!

Kaposvári otthonában, a Római Villa látogatóközpontjában eredhetünk egy csodás szecessziós enteriőr, az Andrássy ebédlő történetének nyomába, a Rippl-Rónainak szentelt Emlékházban pedig egy padlás mélyéről előkerült kofferben csaknem száz évig lapuló rajzok műélvezői lehetünk!

Az Andrássy-ebédlő különös története

Rippl-Rónai a magyar művészettörténetben elsőként tekintélyes szereprészt vállalt az iparművészet műfajában. Nemes egyszerűséggel „dekoratív dolgaimként” jelölte alkotásait. Plakát, meghívó, könyvillusztráció, textilkép, bútor, díszüveg, színes üvegablak, porcelán és kerámia – e gazdag műfaji sokféleség jóval több, mint egy festőművész alkalmi kirándulása. 1896-ban gróf Andrássy Tivadartól azt a megbízást kapta, hogy Budán található palotája számára tervezze meg és gyártassa le az ebédlőterem teljes berendezését. Az étkezőt 12 személynek szánták a szűk családi kör számára.

Az Andrássy-ebédlő egységes látványelv szerint összeállított szecessziós enteriőr. A modern magyar iparművészet első, nagy jelentőségű műegyüttese. A maga egészében és részleteiben csak archív fényképek alapján ismerjük, mivel az első világháborúban megsemmisült. A kaposvári Róma Villa új látogatóközpontjában mégis megcsodálhatjuk, mivel az összetett enteriőrt itt a legnagyobb műgonddal újraalkották. A mai mestereknek nem volt könnyű dolguk: az eredeti berendezést Rippl-Rónai József kiviteli tervei alapján, az ő irányításával nem kisebb nevek készítették, mint Thék Endre bútorgyáros , Róth Miksa üvegfestő és mozaikművész, Zsolnay Vilmos keramikusművész.

Andrássy-ebédló. HOL Magazin 2014.

Az Andrássy ebédlő míves bútorait, az ebédlő ólmozott mozaik üvegablakát, a Vörösruhás nő című gobelinkép hű mását, eredeti tervrajzokat és tanulmányokat valamint az egykori ebédlő kalandos történetét ismerhetjük meg Rippl-Rónai egykori villájában, a Róma Villa látogatóközpontjában, miközben egy jelentős korszak művészete és történelme tárul elénk.

Sosem látott ceruzarajzok Rippl-Rónaitól

„Rippl-Rónai az I. világháborúban” címmel nyílt kiállítás a kaposvári Rippl-Rónai József Emlékház és Látogatóközpontban. A regénybe illő módon megtalált első világháborús grafikák a festőóriás egykori otthonában tekinthető meg. Rippl-Rónait az első világháború kitörése 53 évesen, egy rokonlátogatáson érte Franciaországban, felesége, Lazarine és nevelt lánya, Anella szülőfalujában, Issy L' Eveque-ben. Rippl-Rónai még érkezésük előtt iskolás rajzfüzeteket vásárolt, hogy a családi ismerkedést ezekben örökítse meg. Elsősorban a családtagokról készített ceruzarajzokat, amelyeket Lazarine a kaposvári otthonukban igyekezett biztos helyre eltenni, de megfeledkezett róla. A füzet nagy sokára, csak 15 évvel ezelőtt került elő, amikor a Róma-villa konyhájaként szolgáló melléképület padlásán kincsek után kutattak.

A festő rajzait rejtő vázlatfüzetet a villa felújításakor a padláson, egy kofferben találták meg. A tárlaton a kofferben talált 30 rajz mellett további 37-et láthat a közönség. Utóbbiakon a világháborús élményeit örökítette meg a művész.


Cikkajánló
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing