Judafest Vircsaft a Kazinczy utcában

Koncertek, gyerekprogramok, játékok, zsidó ételek, kirakodóvásár és vezetett séták is várják az érdeklődőket vasárnap a Judafest Vircsaft nevű fesztiválon a hajdani budapesti zsidónegyed szívében, a Kazinczy utcában.

Az ötödik utcafesztiválon az érdeklődők ötállomásos, interaktív játékon is részt vehetnek, összemérhetik tudásukat, megismerhetik a kóser szilvapálinka történetét, híres pesti zsidókat, nagymúltú zsinagógákat és legendás pesti rabbikat. A gyerekeket "tesz-vesz város" várja, ahol játszva próbálhatják ki az izraeli kibucok életét - tájékoztatta Kriston Linda, a Judafest szervezője az MTI-t.

A Kazinczy utca, a Király utca és a Wesselényi utca határolta szakaszon három színpadot állítanak fel, ahol délelőtt 11 órától estig ingyenes programok lesznek. A zenei események közül kiemelkedik Palya Bea, Dés András és az izraeli Meir Hermon koncertje. A gyermekes családokat a Vackarádió, a Holdvilág kamaraszínház, Haik Viki és Pille Baba, Bohóc koncert és táncház szórakoztatja. Visszatérő vendégként Janklovics Péter stand up humorista ad ízelítőt a zsidó humorból.

A vezetett sétákon a neológ (a zsidó hagyományokat követő), az ortodox (a rituális szabályokhoz mereven ragaszkodó) és a Status quo ante (a 135 éve létrejött harmadik magyarországi zsidó irányzathoz tartozó) zsinagógákat, a helybeli építészetet, házakat, valamint az ott élő emberek történetét mutatják be.

A Kazinczy utcába érkező látogatók megízlelhetik a zsidó konyha remekeit, vásárolhatnak egy kóser bolt kínálatából, valamint kézművesek és könyvkereskedők gondoskodnak a vásári hangulatról.

Az érdeklődők kérdéseire - a hagyományoknak megfelelően - rabbik adnak választ, és a Szervezetek kaszinója című eseményen zsidó civil szervezetek a magyarországi zsidóság sokszínű világát mutatják be.

A rendezvényhez csatlakozva ismét megrendezik Budapest egyik jótékonysági futóversenyét, a Fun Runt, amelyre kortól és edzettségi szinttől függetlenül minden jelentkezőt várnak - olvasható a Judafest közleményében.

További részletek a www.judafest.org oldalon érhetők el.

 

MTI 2012. június 7., csütörtök 11:18


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing