Jövőre megkezdődhetnek a Klebelsberg-kastély újjáépítési munkálatai

Jövőre megkezdődhetnek a pesthidegkúti Klebelsberg-kastély újjáépítési munkálatai; az épületben kap helyet a Magyarság Háza - jelentette be a főváros II. kerületének fideszes polgármestere pénteken Budapesten, a Klebelsberg-díj átadásán, a Klebelsberg Kuno -emléknapok megnyitóján.

Utalt arra, hogy ez az intézmény a tavaly meghozott, a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvény alapján jött létre. A jogszabály arról is rendelkezik, hogy létre kell hozni a Magyarság Háza intézményét, a Kárpát-medencei magyarság kulturális és oktatási központját - mutatott rá.

Mint mondta, a pesthidegkúti városrészi önkormányzat 1992-ben alapította a díjat "a városrész közösségi életének szervezésében múlhatatlan érdemeket szerzők" számára; eddig 22 helyi polgár és 3 szervezet kapta meg a Horthy-korszak vallási és közoktatási miniszteréről elnevezett elismerést.

Pesthidegkút híres civil szervezeteinek munkájának, összefogásuk ékes példája a Klebelsberg Kunoról elnevezett, sikerrel működő művelődési intézmény is - jegyezte meg.

Emlékeztetett arra, hogy alig egy éve halt meg Bánffy György Kossuth-díjas színművész, a II. kerület díszpolgára, akiről szombaton emlékparkot neveznek el a városrészben. A magyar nyelv napján - ami véletlenül egybeesik Klebelsberg Kuno születésnapjával - rendeznek Pesthidegkúton Tormay Cécile színházi ősbemutatót, Liszt Ferenc és Hubay Jenő műveiből koncertet, Latinovits-emlékműsort, valamint fellépnek magyar dalokkal Ferencz Éva és barátai - sorolta.

Csabai Péter, a városrészi önkormányzat elöljárója elmondta, az emlékplakettel a pesthidegkúti közélet kiemelkedő alakjainak munkáját ismerik el, ezt idén a városrészi önkormányzat döntése értelmében Fülöp Tibornak ítéltek oda.

Laudációjában kitért arra, hogy Fülöp Tibor közgazdászt 1956-ban munkástanács-tagnak választották, amiért a forradalom leverése után Kistarcsára internálták, majd a Markó utcai börtönbe került. Szabadulása után rendőri felügyelet alatt tartották, segédmunkásként dolgozott. 1980 óta él Pesthidegkúton, 8 évig tagja volt a máriaremetei bazilika képviselőtestületének.

Közölte, a kitüntetett megszervezte a helyi asztalitenisz-szakosztályt, amelynek keretei között jelenleg ötvenen sportolnak, létrehozta a pesthidegkúti helytörténeti gyűjteményt, és alapítója volt a Budaligeti Polgári Körnek, amelynek vezetője lett. Az egyre népesebb tagság havonta a pesthidegkúti cserkészházban tartja gyűléseit - tette hozzá.

MTI 2011. november 11., péntek 19:29


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing