Jót tesz a szoptatás

2016.02.04. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Nem csak a baba, hanem az anya egészségének, sőt a gazdaságnak is jót tesz, ha az anya megfelelő ideig szoptatja gyermekét.
A anulmány több tucatnyi kutatáson és elemzésen alapszik, melyek a szoptatás egészségi és gazdasági következményeit vizsgálták. Ezek szerint az ipari országokban csak minden ötödik gyereket szoptatnak egy teljes éven át, a szegényebb országokban minden harmadikat szoptatnak végig az első hat hónapban. Emiatt több millió baba nem részesül az anyatej jótékony hatásaiból.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legalább az első hat hónapban kizárólagos anyatejes táplálást javasol, a második életévig mellétáplálással kiegészített szoptatást. Az anyatej nemcsak a szükséges tápanyagokat tartalmazza, de a gyermekbetegségektől is védi a babákat.

Az elemzés szerzői szerint a gazdagabb országokban a szoptatás több mint egyharmadával csökkenti a hirtelen csecsemőhalál kockázatát. A szegényebb országokban a hosszú távú szoptatás felére csökkenti a hasmenéses fertőzések és harmadára a légúti megbetegedések kockázatát. Ezen kívül az anyatej hatására csökken a gyerekeknél a diabétesz és a túlsúly, az anyáknál pedig az emlőrák és a petefészekrák kialakulásának kockázata, ami csökkenti az egészségügyi rendszer terheit is.

Nem mellesleg a szoptatás növeli a baba intelligenciáját, ami szintén a gazdasági növekedést segíti - állítja a tanulmány.

A tanulmány felszólítja a kormányokat, hogy támogassák az anyákat, például a legalább 14 hetes szülési szabadság biztosításával. Elemzése szerint az országok évente 500 milliárd dollárt veszítenek amiatt, hogy kiesik a keresete azon értelmi sérülteknek, akik állapota a szoptatás hiányára vezethető vissza.

A UNICEF kiemelte: a vizsgálatok eredményei rámutatnak arra, hogy a szoptatás segíthet az ENSZ fenntartható fejlesztési céljainak elérésében is. „A szoptatás a legtermészetesebb, leginkább költséghatékony, gazdaságilag erős és azonnal elérhető módja annak, hogy minden gyermeknek, legyen szegény vagy gazdag, biztosítsuk a legegészségesebb életkezdetet" .

 

kép: Tuomas_Lehtinen/FreeDigitalPhotos.net

- informed - 


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing