Jó ütemben halad a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély felújítása

A Székesfehérvár melletti, de Budapesttől is csak egy órai autóútra lévő fehérvárcsurgói Károlyi-kastély felújítása a célegyenesbe fordult. A 40 hektáros parkban, a klasszicista  kastély gyönyörű díszudvart ölel magába. A belső terek megújulásának részeként már kialakításra került a 21 darab, stílusosan berendezett, fürdőszobás szoba, illetve a 80 férőhelyes étterem, valamint 3 rendezvényterem.

Károlyi-kastély Fehérvárcsurgó. Kastélyszálló, étterem, rendezvényhelyszín. HOL Magazin 2010.

A fehérvárcsurgói birtok története a régmúltba nyúlik vissza. Zálogosítás, majd vásárlás útján került 1853-ban végleg a Károlyiak kezébe. A kastély építése annak a Heinrich Kochnak a tervei alapján történt, aki az angol klasszicista stílusú pesti Károlyi palota átépítését is végezte. A Bécsben élő építészt Ybl Miklós képviselte, aki mint a Károlyi család építésze a művezetéssel kapcsolatos tervezésben vett részt. A kor szokásainak megfelelően, felszentelt kápolnát is terveztek a kastély földszintjére.

Károlyi-kastély Fehérvárcsurgó. Kastélyszálló, étterem, rendezvényhelyszín. HOL Magazin 2010.

Az ezt követő, közel évszázados időszak volt a kastély aranykora. Épült, fejlődött, gyarapodott... A II. világháborúban súlyos károkat szenvedett, a család is távozásra kényszerült. A világégést követően vállalati üdülőként, majd görög gyerekek menekültotthonaként működött. 1979-ig állami nevelőintézetként funkcionált.

A kastély sorsa azonos a magyarországi hasonló épületekével. A sok funkció- és kezelőváltás nem használt az épületnek. 1997-ben a Párizsban élő Károlyi György által létrehozott Károlyi József Alapítvány és a Műemlékek Állami Gondnoksága együttműködési szerződést kötött a kastély közös felújítására és hasznosítására. Jelenleg a kastélyban működő kulturális találkozóközpont az Európai Kulturális Találkozóközpontok Hálózatának tagja. A kulturális funkciók kiegészítésére és azok anyagi hátterének megteremtése érdekében a kastély célja a turisztikai áramlatokba való illeszkedés a szállodai és vendéglátási részlegek segítségével. Ez a terv 1995-ben elnyerte az UNESCO Kulturális Világörökség Évtizedének emblémáját. Az alapítvány tudományos és kulturális tevékenységével egy időben a Károlyi Kastély Fejlesztő és Üzemeltető Rt a kastély rendezését folyamatosan végzi.

Károlyi György és Angelica Károlyi. HOL Magazin 2010.

 

A megvalósult fejlesztések mellett jelenleg a park, a díszkapuk és az utak felújítása zajlik. Az épület pinceszintjén kiállítótermek kialakítására, míg a tetőtérben további vendéghelyiségek építésére kerül sor.

Károlyi-kastély Fehérvárcsurgó. Kastélyszálló, étterem, rendezvényhelyszín. HOL Magazin 2010.

 


SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing