Jó hír a cukorbetegeknek

Az Archives of Internal Medicine-ben megjelent cikk szerint a bab fogyasztása jót tesz a cukorbetegeknek, csökkenti a szívkoszorúér betegség kockázatát és javítja a glikémiás kontrollt.
Ismert, hogy az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek csökkentik a vércukorszintet. Ez az első olyan vizsgálat, amely speciálisan a cukorbetegek szív- és érrendszeri kockázatait vizsgálta. 

Kiderült az is, hogy a zöldségfélék, különösen a hüvelyesek (bab, borsó, lencse) a vérnyomást is csökkentik, már napi 190 gramm is hatásos volt. 
A vérnyomás kontrollja azért is igen fontos a cukorbetegeknél, mert a magas vérnyomás hozzájárulhat a vesebetegség kialakulásához. 

A vizsgálatban 121 2. típusú cukorbeteg vett részt. A vizsgálat kezdetén megmérték a vérnyomást, meghatározták a vérzsír értékeket, a vércukorszintet és az A1C hemoglobin szintet. Ezután három hónapon keresztül a résztvevők egy része alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztott, és további egy csésze hüvelyes zöldséget evett, a többiek egészséges, rostdús étrenden éltek.

A vizsgálat végén újra megmérték a fenti értékeket, és megállapították, hogy a rostdús ételeket fogyasztóknál javult a vérzsír, a vércukor és az A1C hemoglobin érték, a plusz zöldséges csoportban a vérnyomás is csökkent.

 

- informed -


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing