Jazztavasz 2016: Manhattan Transfer, Viktoria Tolstoy, José James

A világ egyik legsikeresebb énekegyüttese, a tízszeres Grammy-díjas Manhattan Transfer, a népszerű svéd énekesnő, Viktoria Tolstoy, valamint a New York-i dzsesszélet egyik legformabontóbb énekese, José James lép fel a Jazztavaszon május 5. és 7. között a Müpában.

 

A kritikusok a hiphop generáció dzsesszénekeseként aposztrofálják a most 38 éves José Jamest, aki a New York-i New School diákjaként dzsesszlegendáktól tanulhatott, többek közt McCoy Tyner és Wynton Marsalis volt a mestere - szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

"Mindenki rappernek nézett, mert baseball-sapkát hordtam és fel volt nyírva a hajam, miközben sztenderdeket énekeltem" - mondta korábban James. Debütáló lemeze, a 2008-as The Dreamer a BBC érdeklődését is felkeltette, öt évvel később a legendás Blue Note művészgárdájának lett tagja. No Beginning, No End című albuma (2012) szinte minden kritikustól öt csillagot kapott.

Első magyarországi koncertjén, most május 5-én csütörtökön a Müpa Fesztivál Színházában Love In A Time of Madness című, erősen hiphop orientált albumát fogja bemutatni - még a megjelenés előtt. Az elsősorban a világban tapasztalható igazságtalanságokra fókuszáló zenei anyag fogadtatásától teszi függővé, mely dalok kapjanak helyet a jövő évre várható CD-n. Koncertjén közreműködik Obajasi Takesi (billentyűs hangszerek), Solomon Dorsey (basszusgitár, ének) és Joe Blaxx (dob).

Kevesen tudják, hogy Lev Tolsztoj ükunokája, Viktoria Tolstoy az egyik legismertebb svéd dzsesszénekesnő. Tizennyolc évesen fedezte fel egy producer, akivel fel is vette első saját albumát. Gyökereiről My Russian Soul és My Swedish Heart című lemezein vallott, utóbbin az akusztikus post-bop stílusba svéd népzenei motívumokat csempészett. A tragikus körülmények közt elhunyt kultikus zongorista, Esbjörn Svensson nem csak zenészpartnere volt, több számot is komponált Tolstoy számára Shining on You című 2004-es lemezére. Legutóbbi, 2013-as A Moment of Now című anyagán kedvenc popszámait ültette át dzsesszhullámokra.

Viktoria Tolstoy kvartettjével május 6-án pénteken a Fesztivál Színházban eddigi munkássága szélesebb keresztmetszetéből is válogat. Zenekarában Krister Jonsson gitározik, Mattias Svensson bőgőzik, Rasmus Kihlberg pedig dobol.

Az idei Jazztavaszt május 7-én szombaton a tízszeres Grammy-díjas Manhattan Transfer zárja a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Az együttes több mint negyven éve hódít a vokális dzsessz világában, de rendszeres kirándulásokat tesz a pop és az R'n'B területére is. A siker nagymértékben az együttes alapítójának, a 2014-ben elhunyt Tim Hausernek köszönhető, aki a kezdetekkor taxisofőri munkája mellett kitartóan kereste a megfelelő társakat álma megvalósításához. A kvartett többi tagja, Cheryl Bentyne, Janis Siegel és Alan Paul Budapestre Trist Curless basszussal érkezik, és a kötelező slágerek - Birdland, Route 66, Chanson D'Amour - mellett sok új a cappella-darab is elhangzik. A koncerten közreműködik Yaron Gershovsky (zongora, billentyűs hangszerek), Boris Kozlov (bőgő, basszusgitár) és Steve Hass (dob).

 

 

 

MTI 2016. május 3., kedd 11:48

foto allmusic.com


Cikkajánló
- A rántott csirkemell az elsőszámú frissensült
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing