Ínyencségek kemény tojásból

A tojás a legújabb kutatások szerint a nem árt az egészségnek, kiváló tápanyagforrás, ezért bátran fogyaszthatjuk. Nemcsak húsvét táján időszerűek a kemény tojásból készült változatos ételek, bármikor gyorsan, egyszerűen elkészíthetők az alábbiak.

Tojáskrém

Nyolc keményre főzött tojást vágjunk fel apró kockákra, adjunk hozzá 6 evőkanál zsírszegény majonézt, sót, borsot, mustárt, apróra vágott hagymát (hagymakrém is megfelel), 8-10 szem karikára vágott olajbogyót, két kanál kapribogyót, bőven összevágott petrezselyemzöldet, és lazán, óvatosan keverjük össze. 
Pirítósra, vagy kenyérre halmozva nagyszerű vacsora.

 

Pácolt tojás 

Igazi ínyencség a pácolt tojás. Keményre főzött és meghámozott – vagy, aki jobban szereti buggyantott – tojást tegyünk egy befőttes üvegbe, öntsünk rá vízzel hígított borecetet, adjunk hozzá borsot, sót, felkarikázott újhagymát, kockára vágott paprikát és egy kis olívaolajt. Hagyjunk 5-6 órán át, vagy akár egy éjszakára a hűtőben, hogy a tojás átvegye az ízeket.

 

Tojáspaprikás

Apróra vágott vöröshagymát fonnyasszunk meg olívaolajon, öntsünk hozzá egy kis vizet és pároljuk puhára. Sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá bőven édes pirospaprikát. Ebbe a mártásba helyezzük a negyedekre vágott kemény tojásokat, majd néhány kanál tejfölt. A legvégén egy kis mustárral tesszük pikánssá a paprikást. Párolt rizs vagy galuska illik hozzá, laktató egytálétel.

 

Tojás fasírtban

A sokak által ismert Stefánia-vagdalt úgy készül, hogy a darált húsból, tojásból, apróra vágott hagymából és zsemlemorzsából készült massza közepébe tojásokat nyomkodunk, úgy sütjük ki egyben. Újabb változata, ha a kb. fél kiló darált húshoz 3 keményre főtt tojást felnegyedelünk, és a darálthús-keveréket 12 részre osztva lapocskákat készítünk, majd a közepükre helyezzük a negyed tojásokat és a szélüket felhajtva gombócokat formálunk belőlük. Ezeket aztán kisüthetjük olajban is, de még finomabb, ha bazsalikomos paradicsommártást készítünk, és ebben fűzzük puhára a tojással töltött húsgombócokat.

 

Jó étvágyat!

 

 

- informed - 


Cikkajánló
- Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- Új magyar gin a Bestillótól
- Omega-3 tojást tojó tyúkokat nevelnek a Szent István Egyetemen
- Feljövőben a minőségi, prémium szaloncukrok 2020-ban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing