Interjú Magyary Jenővel, a Boscolo New York Cafe és a Parlament vendéglátásának ügyvezetőjével

Igazi sokoldalú egyéniség, aki 34 éves korára komoly karriert futott be a protokolláris vendéglátásban. Évek óta irányítja az Országház és 2009-től a Boscolo New York Palace vendéglátását. Interjúnkból sok minden kiderül, amit eddig nem tudhattunk róla.

1. Nincsenek karikák a szemed alatt. Hogy lehet ez? Hiszen te irányítod a Parlament és a New York Palota vendéglátását is egyaránt.

 

Kedves a felvetésed. Az egyik tulajdonos szerint a szemem most olyan, mint Charles Bronsoné – csak egy csík! Az EU elnökség miatt a Parlamentben és a New York Palotában ezen a héten összesen 40 rendezvény van. Azt hiszem, ez magyarázza a karikáimat!

 

2. A Magyary név honnan eredeztethető? Van valamilyen nemesi vér az ereidben?

 

Ráadásul Y-nal írom. A pontos eredetét nem tudom, de nagyon büszke vagyok rá.

Amit tudok, hogy Mária Teréziától kaptuk a középnemesi rangot, aminek az előneve Vértesi volt.

 

3. Úgy tudom, hogy ez az első munkahelyed, ha az Eventrend csoportot nézzük. Nem hiányzik a külső impulzus?

 

Pontosítanék, ez az első hosszabb távú munkahelyem. Korábban dolgoztam felszolgálóként, újságkihordóként, üzletkötőként, eladóként, sőt kőműves mellett is voltam segédmunkás – a középiskola ideje alatt és a főiskola előtt és mellett. Ennek ellenére próbálok nyitottan állni a külső impulzusok irányába.

 

4. Mi a titka annak, hogy 30 évesen valaki 150 ember munkáját tudja irányítani? Tudjuk a „jó embert jó helyre” mondást, de ezen kívül valami?

 

Fontos az, hogy felső és középvezetői pozícióban olyan emberek legyenek a munkatársaid, akikben megbízol, és akik nem feltétlenül ugyanúgy gondolkodnak, mint Te. Megvan a saját véleményük, de a közös célokban és sikerekben együtt hiszünk. Ami segített nekem ebben az a 13 évnyi munka amely során a ranglétra összes fokát végigjártam. (voltam felszolgáló, rendezvényfőnök – asszisztens, bankett vezető, kiemelt bankett vezető, rendezvényszervező, üzletág igazgató helyettes, ügyvezető) Azt hiszem, hogy őszinteséggel és lojalitással sok problémát meg tudunk oldani!

 

Idézhetném Roosevelt szavait: „Aki meg akar felelni vezető pozíciójának, annak elég értelmesnek kell lennie, hogy a feladatokat a megfelelő emberekre bízza - és elég önfegyelemmel kell rendelkeznie, hogy ne kontárkodjon bele a dolgukba.”

 

5. Mi a filozófiád a vendéglátással kapcsolatban? Könnyen érvényt tudsz neki szerezni?

 

Vendégül látni embereket szép és nemes gesztus ugyanakkor egy nagyon nehéz feladat. Azért nehéz, mert erre vagy belsőleg alkalmas az ember – hisz benne és szereti csinálni -, vagy ha ez nincs, akkor ne is fogjon bele. Mivel emberekkel, dolgozunk így ez soha nem lesz tökéletes,de úgy gondolom, hogy mind a két csapat jó úton halad. Erre a vendégek visszajelzései a bizonyítékok!

 

6. Szakmailag hogy értékeled manapság a vendéglátást a New York Palotában? Melyek az erősségek és hol lehetne még javítani?

 

Nagy utat tettünk meg az elmúlt 2 évben, de még csak az út elején járunk. Mára már minden egyes részleg érti és tudja a dolgát. Legerősebb az elmúlt 2 évben Wolf András és csapata volt. Az elmúlt időben sokat fejlődött a bankett és kávéházi felszolgálás, de ide kell sorolni az értékesítési osztályt és a reggelit is. Újdonság az elmúlt időben, amire eddig nem fektettünk kellő hangsúlyt, hogy magát a kávéházat már önállóan értékesítjük. Javítanunk kell a marketing kommunikáción illetve a salon étterem kommunikációján. Fejlődni pedig, mindig folyamatosan kell. Nem hiszek abban, hogy amit csinálunk, azt nem lehetne még jobban tenni. Ha a munka napi rutinná alakul, akkor meghal a szakma is. A rutin kell, hogy gyorsabban átlásd a helyzeteket, de soha semmihez nem szabad rutinszerűen hozzáállni, mert az mindig megbosszulja önmagát.

 

 

7. A bulvármédiában suttognak arról, hogy talán a New York Palota Szalon étterme is beáll azok közé, akik szeretnének maguknak Michelin csillagot. Igaz ez?

 

A hír igaz. Igen, szeretnénk, hogy a Szalon étterem az elkövetkező 2-3 évben esélyes legyen a címre. Ezen folyamatosan dolgozunk.

 

8. Szerinted színvonalban hol áll a Szalon étterem? Mikorra várható reálisan, hogy versenybe tudtok szállni a megtisztelő címért?

 

A vendégek visszajelzései alapján Budapest első 12 legjobb étterme között vagyunk, az éttermi kalauzok pontja alapján pedig 11,5-re értékeltek minket 12 pontból. Ahogyan az előzőkben is utaltam rá, középtávú célunk a Michelin csillag megszerzése. Ha pontos időpontot vársz tőlem, akkor azt nem fogok mondani, mert nem szeretnék úgy járni, mint a 4 metró időpontjával egyesek.

 

 

9. Olyan információ birtokába jutottunk, hogy kiemelten fontosnak tartod a hátrányos helyzetűek támogatását. Nálatok járt a Vészhelyzet alapítvány. Tudnál erről mesélni nekünk?

 

Filozófiánkhoz hozzátartozik, hogy ha tehetjük, akkor segítjük a hátrányos helyzetűeket – főleg a gyerekeket. A múlt héten a Vészhelyzet Alapítványtól olyan gyerekek voltak nálunk, akik halmozottan hátrányos helyzetűek Õket megvendégeltük egy kis fagyival és ezen a héten, kedden süteményt vittünk nekik, majd május 27-én mi biztosítjuk számukra helyszínt egy jótékonysági bálra.

Mindezt szavakban leírni nem tudom és nem is lehet. El sem tudom mondani, hogy mennyire örültek, hogy megvendégeltük őket. A végén egy énekkel köszönték meg, hogy vendégül láttuk őket. Számomra leírhatatlan élmény volt az Õ örömük!

Sok céggel ellentétben ezt nem PR fogásnak tartjuk, hanem aki tud, az igenis segítsen a maga módján. Talán Teréz anya szavai illenek ide legjobban: „Amit teszünk csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger”.

 

10. A gasztronómiában ritka az olyan ember, akinek nincs példaképe. Te kitől tanultál a legtöbbet? Szerinted lekörözted már?

 

Nem egy embertől tanultam, hanem nagyon soktól az évek alatt. Mindig lehet tanulni bárkitől csak a tudásra nyitottnak kell lenni. Úgy gondolom, hogy egy jó vezető soha nem elégedett önmagával, és mindig tanul. Sokat tanultam cégcsoportunk tulajdonosaitól, de a legtöbb inspirációt vezetői oldalon Novák Lászlótól és Kivágó Róberttől kaptam. A gasztronómia oldalon pedig sokat köszönhetek azoknak a szakácsoknak vendéglátós szakembereknek, akikkel együtt dolgoztam, vagy dolgozok ma is. A teljesség igénye nélkül Bognár Zoli bácsi, Pásztor Krisztián, Wolf András, Balogh Kálmán, Kneif Gyula és még sokan mások. A kérdésed második felére reagálva - ez nem egy olyan verseny, hogy lekörözzük a másikat, hanem azt a tudást, amit másoktól elsajátítasz, azt TE tovább tudd adni! Ha erre képes vagy akkor el lehet, mondani, hogy jó úton haladsz, de még akkor se tartsd magad a legjobbnak!

 

 

11. Azt tudjuk, hogy gyerekkorodban koronatanú szerettél volna lenni, de mikor fordult az érdeklődésed a vendéglátás felé? Volt családi inspiráció, esetleg tradíciók?

 

Pontosítanék kicsit a kérdésen, mivel nemcsak a vendéglátás, ami felkeltette az érdeklődésemet 18-19 évesen, hanem inkább maga a rendezvényszervezés. A kereskedelmi Manager iskolában feladat volt egy cég alapítása, Ennek keretein belül 1 éven keresztül élesben rendezvényeket szerveztünk. A következő nagy inspiráció az első Gálás rendezvényem volt ahol eldöntöttem, hogy bankett vezető szeretnék lenni. A vendéglátás szeretete és érdeklődése folyamatosan elkísért ez alatt az idő alatt.

 

 

12. Tudsz főzni egyébként? Otthon inkább te vagy az, akit kiszolgálnak, vagy kiveszed a részed a házimunkából?

 

Van néhány specialitásom, amit nagyon jól el tudok készíteni nagyrészt hétvégeken. Mivel sokat dolgozom a házimunka ezen része már nem mindig fér bele az időbe. Nagy szerencsémre két nagyon jó cheffel tudok együtt dolgozni így látom, és tudom, hogy ebben még nagyon sokat kell fejlődnöm! Otthon, ha mód és lehetőség van rá, akkor én szolgálom ki a vendégeket és ezt nem hagyom másra! Próbálok jó házigazda lenni!

 

13. Mindenki esküszik a mama főztjére. Te is így vagy ezzel?

 

Természetesen ez így van!

14. Már ismerlek lassan három éve. Nagyon kiabálni még nem hallottalak. Mi a titka a nyugalmadnak? Egy kis fű, esetleg xanax?

 

Egyik sem! A titok az, hogy még csak 3 éve ismersz. Próbálok a lehetőségekhez képest mindig higgadt maradni, amiben segítenek a családtagok, a kollégák és a heti háromszori futás, illetve egy kis úszás. Ennek ellenére vannak szituációk, amikor az ember felemeli a hangját és véletlenül becsapódnak az ajtók.

 

 

15. Meg tudod fogalmazni, hogy mit szeretnél még elérni az életedben? Hol jársz ezen az úton?

 

A 34. „kilométerkőnél” járok. A munkában is és a magánéletben is megvannak a céljaim.

Szeretném másban is kipróbálni majd magam, ami nem biztos, hogy a vendéglátás, de erről még nagyon korai lenne beszélni. Emellett természetesen szeretném magamat nagyon gyorsan nyugdíjazni. Egyszer egy bölcs ember azt mondta, hogy egy férfiembernek négy dolgot kell véghezvinnie az élete folyamán:

- építs egy házat a családnak - ez már 3 éve folyamatban van

- ültess egy fát a környezetért

- írj egy könyvet a jövő nemzedékének

- nemz egy fiú gyereket, hogy a nevedet továbbvigye

Szóval van még feladat előttem!

 

16. Ha lehetne három kívánságod, melyek lennének ezek? Tudom – stílus, méltóság, harmónia - ezeken kívül esetleg?

 

Az, hogy mindig legyen lehetőségem még kérni három kívánságot!

Vagy Béke, boldogság, szeretet!

 


Cikkajánló
- Gundelből a Hungexpohoz. Gloviczki Ákos.
- Aki azt csinálja, amit mond
- Új konyhafőnök az Arany Kaviárban
- Ferencz Gábor séfet kérdeztük
- Nem állunk jól szakács-utánpótlásban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing