Ingatlanfejlesztési nívódíj a Gödöllői Királyi Kastélynak

Ismét rangos elismerésben részesült hazánk kiemelkedően látványos turisztikai-történelmi helyszíne. A Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) Magyar Tagozata a Magyar Ingatlan Szövetséggel közösen idén 15. alkalommal rendezte meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása, bemutatása a közönségnek és a kiemelkedő alkotások megjutalmazása. 

Ez alkalommal a Gödöllői Királyi Kastély ezidáig végrehajtott rekonstrukciója érdemelte ki a zsűri elismerését, s nyerte el ezzel az I. díjat.
A bírálat főbb szempontjai az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti színvonala, a kivitelezés minősége, az alkalmazott műszaki megoldások színvonala, a környezettudatos fejlesztés, emellett értékelték a fejlesztés eredményességét, valamint az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát. Az értékelők szerint a projekt fő célja az volt, hogy színvonalas turisztikai célpontot és kulturális központot teremtsenek, miközben megőrizték az épület eredeti formáját, amelytől a királyi palota egyedülálló maradt.

Gödöllői Királyi Kastély Díszudvar. HOL Magazin 2013.

„Ez az elismerés egy nagyszerű ajándék mindeninek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a kastély ilyen állapotba kerüljön, hiszen a pályázatra az egész felújított épületet neveztük. Nyilván az elmúlt évek fejlesztései és eseményei jobban előtérbe helyezték a kastélyt, ugyanakkor a kastély megőrzött értékeinek fenntartása, tartalommal való megtöltése is értékelési szempont volt. Bár a műemléki ingatlanok felújítása és üzemeltetése nem könnyű és olcsó feladat, azt gondolom, hogy amikor szakmai elismerésre tartják méltónak a felújított műemléket, akkor az mindenkinek visszaigazolás a fáradozásért és a ráfordított milliárdokért. Köszönet érte mindenkinek, aki felújítás kezdetétől, 1994-től mostanáig tett azért, hogy hazánk egyik ékessége ilyen állapotba kerülhetett. Egyúttal reménykedem abban is, hogy ez a díj a döntéshozókat is segíti abban, hogy a kastély épületének még fel nem újított részeire is forrást találjunk, és a jelenleg még nem látogatható részek is megújulhassanak.” - mondta a díj átvétele kapcsán Gönczi Tibor, a kastély igazgatója.

Korábban már kapott az intézmény magas rangú ingatlanszakmai elismerést, hiszen 2004-ben jutalmazták az Európa-szerte is ritkaságnak számító Barokk színház restaurálását a FIABCI Prix d’Excellence nívódíjával.

 Gödöllői Királyi Kastély Barokk Színház. HOL Magazin 2013.

A Gödöllői Királyi Kastély Magyarország kiemelt vidéki királyi rezidenciája, amelyben fél évszázados rongálás, lepusztulás és végső megsemmisüléssel fenyegetően leromlott állag ellenére is adva voltak a lehetőségek, hogy ha a huszonnegyedik órában is, de megmentésre kerüljenek a fennmaradt értékek, visszaálljon az eredeti struktúra, megidézhető legyen az egykori pompa és történelmi levegő.

A helyreállítás során a tervezői ars poetica az volt, hogy a hiteles látványt és a történelmi korok illúziójának légkörét semmi ne bontsa meg, ugyanakkor az épület feleljen meg a XX-XXI. század minden elérhető követelményének.

A FIABCI-díj idei győztese a Gödöllői Királyi Kastély. HOL Magazin 2013.

A kastély eredeti, történeti kulturális központ szerepét újjáélesztve visszanyerte multifunkcionális jellegét. Az épület ma nem csak kiállítási tér és múzeum, hanem számos koncert és színházi előadás otthona. Emellett a kastély terei kiemelt állami protokoll-rendezvények és más egyéb rendezvény színterét is adják.

Visszatérő rendezvényei, amelyek az egykori hercegi udvar barokk pompáját idézik, ma már nemzetközileg számon tartott hagyományként élnek. A kastély vonzereje messze Európán túlterjedt.

A nagy múltú történelmi épületet 1996. évi megnyitása óta 2 milliónál is több vendég kereste fel.

A kastélyt és annak szolgáltatásait számtalan díjjal jutalmazták: Ingatlanfejlesztési Nívódíj – Barokk Színház, Év akadálymentes épülete, Gyermekbarát hely, Múzeumpedagógiai Nívódíj 2010 és 2013, Az év múzeuma 2008.

Gödöllői Királyi Kastély. HOL Magazin 2013.

A Gödöllői Királyi Kastély mindig nagy hangsúlyt fektet a felújított épület élettel való megtöltésére, ezért folyamatosan élményorientált programokkal töltik meg a történelmi tereket. Legközelebb az adventi időszakban várják a régimódi karácsonyok hangulatával feltöltődni vágyókat Erzsébet királyné kedvenc hazai kastélyában.

További információ: sajto@kiralyikastely.hu


Cikkajánló
- Jelentős beruházások lesznek az idén a turizmusban
- Százötvenezren látogatták a gyulai Almásy-kastélyt
- Felújítják a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttest
- Egy igazán „Egyedi” palota egyedi története, mely sötét múltról és büszke jelenről mesél
- Megújul a Szinyei Merse-kastély Cserkeszőlőn

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing