Indulnak a gyulai Almásy-kastély felújítási munkálatai

Indulnak a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély felújítási munkálatai. Az önkormányzat a nyertes kivitelezővel pénteken írta alá a szerződést ünnepélyes keretek között a kastélyban.
A sajtótájékoztatóval egybekötött rendezvényen a kivitelezői szerződést az önkormányzat részéről Görgényi Ernő polgármester, a nyertes kivitelező, a Modinvest társaság részéről pedig Németh Miklós ügyvezető írta alá.

Görgényi Ernő hangsúlyozta: az építkezés megkezdéséhez minden feltétel adott. A kastély a város történelmileg hiteles, élményközpontú, új kulturális tere lesz. A konkrét munkálatok már hétfőn elkezdődnek, az építkezések 2014. december 31-ig fejeződnek be.

Hozzátette: a gyulai önkormányzat az Új Széchenyi Terv Dél-Alföldi Operatív Programjának keretéből 1,986 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert. A kastély felújítása önerő nélkül valósul meg.

Kovács József (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a beruházás jelentőségéről szólva kiemelte: a síkvidéki téglavár, a hajdani püspökség, a várfürdő és a kastély épületegyüttese az egykori szigeterőd sajátos történelmi hangulatát idézik fel.

Gajda Róbert alpolgármester fontosnak nevezte, hogy a nyertes kivitelező gyulai kis- és közepes vállalkozásokat is bevon a munkálatokba. A kastélyprojekt sikere az összefogásnak köszönhető - mutatott rá.

Németh Miklós ügyvezető a kastély kivitelezésével kapcsolatosan elmondta: izgalmas szakmai kihívás a romos, alápincézett épület korhű felújítása és kiállítótermekké alakítása. A beruházás számos energiatakarékos elemet tartalmaz: padlófűtés lesz az épületben, a hőt geotermikus energia adja, a megújuló nyílászárók hőszigetelő üveget kapnak, az épületre led világítás-technológiát szerelnek.

A megújuló kastélyban kialakítandó kiállításokon a kastély háromszáz éves történetével, az arisztokrácia és a cselédség egykori életével ismerkedhetnek majd meg a látogatók. A tervek szerint az intézmény önfenntartó lesz, lesznek benne konferenciára, színházi és zenés előadások rendezésére alkalmas termek.

 

MTI 2014. február 7., péntek 18:39


Cikkajánló
- Jelentős beruházások lesznek az idén a turizmusban
- Százötvenezren látogatták a gyulai Almásy-kastélyt
- Felújítják a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttest
- Egy igazán „Egyedi” palota egyedi története, mely sötét múltról és büszke jelenről mesél
- Megújul a Szinyei Merse-kastély Cserkeszőlőn

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing