Indul a szezon az Európa Pontban

Lomográf, fraktálok, matematika – fókuszban a kutatás és az innováció
Szeptemberben a nyári emlékeket felidézve az Európai Unió frissen csatlakozott tagországába, Horvátországba utazunk, a Kutatók Éjszakáján bepillantunk a matematika csodálatos világába, építünk fraktálokat, lesz tudományos-fantasztikus koncertfotózás, beatboxol Bartha Márk, és az Európai álompolgár című @RC kiállításon megmutatjuk, mit gondolnak európaiságról, magyarságról honfitársaink.

Az őszi programok az "Egy csésze Európa" sorozat újabb állomásával indulnak. Szederkényi Olga újságíró ezúttal az EU 28. tagállamába, a júliusban csatlakozott Horvátországba kalauzolja vendégeit: szó lesz a Plitvicei-tavak azúrkék világáról, a bájos Opatija városról, valamint Diocletianus római császár palotájáról Splitben. De kiderül, hogy mit várnak a horvátok az uniós csatlakozástól, és hogy miért a magyarok a kedvenc szomszédjaik. Mindehhez horvát meglepetés-falatokat kóstolhatunk egy csésze kávé vagy tea mellett. (A programon való részvétel regisztrációhoz kötött.)

A hónap Kutatók Éjszakájával folytatódik, ahol az ÉlményMűhely Matematikai-Művészeti Mozgalommal megmutatjuk, hogy a matematika sokkal több, mint egyszerű tudomány, valamint azt is, hogy hogyan lehet közös élmények forrása.

Szó lesz a természetben és művészetben fellehető csodálatos szimmetriákról, a matematika és a ritmus kapcsolatát Bartha Márk beatbox magyar bajnok mutatja be, de lesz tudományos-fantasztikus koncertfotózás, fraktálok és térbeli kirakó. A Kutatók Éjszakája a Váczi Dániel trió koncertjével zárul.

A hónap az Európai álompolgár című @RC kiállítással zárul, amely "Melyek azok az értékek, amelyek csak ránk, magyarokra jellemzőek, és büszkén adjuk hozzá az európai közös értékekhez"? Az A.R.C. kiállításhoz szorosan kapcsolódva idén elindul "Az európai álompolgár" elnevezésű szabadtéri kiállítás, amely kifejezetten arra keresi a választ, hogy hogyan gondolkodnak európaiságról, magyarságról az ország lakói.

www.facebook.com/europapont

www.europapont.blog.hu

www.flickr.com/photos/europapont

 

 

Részletes program

2013. szeptember 25. (szerda) 18:00

Egy csésze Európa: Horvátország

Július 1-jén bővült a "klub", csatlakozott a 28. tagállam az Európai Unióhoz. Ezért szeptemberben a menü: "Egy csésze Horvátország". Nem egészen két évtizeddel a horvátországi háború vége után az ország a világ 18. legkedveltebb turisztikai célpontjává vált. Egy friss felmérés szerint az UNESCO világörökségi listáján szereplő Dubrovnik óvárosa a Föld egyik legromantikusabb helyszíne. Beszélünk a Plitvicei-tavak azúrkék világáról, Opatija város monarchiabeli bájáról, Diocletianus császár palotájáról Splitben. A több mint ezer sziget mindegyikét nem tudjuk felsorolni, de a legkülönlegesebbeket igen. Horvát és magyar vendégeinkkel megtárgyaljuk, hogy mit várnak a horvátok az uniós csatlakozástól, örülnek-e neki és miért a magyarok a kedvenc szomszédjaik. Mindehhez horvát meglepetés-falatokat nassolunk egy csésze kávé vagy tea mellé.

Vendégünk: dr. Gordan Grlić Radman, Horvátország budapesti nagykövete

Az est háziasszonya Szederkényi Olga, újságíró.

Regisztráció szükséges: euinfo@eu.hu

 

2013. Szeptember 27. (péntek) 18:00

Kutatók Éjszakája – az ÉlményMűhely Matematikai-Művészeti Mozgalommal

A matematika több, mint szigorú tudomány. A Kutatók Éjszakáján megmutatjuk, hogy a matematika a közös élmények, felismerések forrása, az örömteli alkotás eszköze.

A programok 18:00-kor kezdődnek, szó lesz csodálatos szimmetriákról, a matematika és a ritmus kapcsolatát Bartha Márk beatbox magyar bajnok mutatja be, de lesz tudományos-fantasztikus koncertfotózás, fraktálok és térbeli kirakó. A Kutatók Éjszakája a Váczi Dániel trió koncertjével zárul.

 

Részletes program:

18:00 Megnyitó – Dr. Fenyvesi Kristóf (Jyväskyläi Egyetem), az ÉlményMűhely vezetője

18:05 Csodálatos szimmetriák a természetben, művészetben és oktatásban – Ránki Júlia újságíró Dr. Molnár Emil (BME) matematikussal és Dr. Fenyvesi Kristóffal, a Nemzetközi Szimmetria Egyesület főtitkárával beszélget.

18:30 Zene és matematika – különleges ritmusok Bartha Márk beatboxerrel

19:00 Éleslövészet lomográffal – koncertfotó happening a Váczi Dániel trióval és a Lomography Magyarországgal

20:00 Matematikaműhely több helyszínen

Óriásfraktál építés Szabó Ildikóval, az ANK-Pécs matematika-fizika tanárával

Kabai Sándor mérnök és Dr. Bérczi Szaniszló fizikus-csillagász Matematika Showja

JOVO műhely – 3D kirakó Ungváry Fannival

Poliuniverzum műhely Gyurik Róberttel

UROBO kártyaműhely Váczi Dániellel

Gondos Műhely – egyedi kirakók Gondos Gáborral

22:30 Lomográfia az Európa Pontban - kiállítás megnyitó

22:30 Váczi Dániel Trió koncert

 

2013. szeptember 27 – 2013. október 26.

Az európai álompolgár – ARC kiállítás

Melyek azok az értékek, amelyek csak ránk, magyarokra jellemzőek, és büszkén adjuk hozzá az európai közös értékekhez? Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az ARC óriásmolinókon mutatja be a nyílt pályázat útján beérkezett alkotások legjobbjait. Legyél aktív, legyél te is álompolgár, látogass el az Európa Pontba, és tekintsd meg, hogyan gondolkodnak európaiságról, magyarságról polgártársaid!


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing