II. Zsolnay Fesztivál, 2013. május 16 – 20.

A Zsolnay Fesztivált a kulturális célokra és küldetéssel újraálmodott hatalmas ipari műemlék együttes, a Zsolnay Kulturális Negyed nyitórendezvényeként szervezték meg először 2012-ben. Az első alkalommal mintegy 15 000 látogatót vonzó összművészeti fesztivál egyedi arculatával, csak Pécsre és a Zsolnay Negyedre jellemző kvalitásaival és különlegességeivel az idei esztendőben is kiemelkedik a fesztiválok sorából.

A Zsolnay Negyed

A Zsolnay család egykori kerámiagyárának helyén, az Európai Kulturális Főváros program keretében 5 hektáron 2010-ben kialakított kulturális-művészeti övezet mára Pécs szerves részévé, a város büszkeségévé vált. Közel 30 műemléképület, hatalmas kertek, állandó- és időszakos kiállítások, planetárium, játszóterek, színház- és koncerttermek, hangulatos éttermek, kávézók és kis kézműves boltok egész napos programot biztosítanak minden korosztálynak – mindössze 15 percnyi sétára Pécs belvárosától. Közép-Kelet-Európa legnagyobb kulturális épületegyüttese egész évben számtalan érdekes programot kínál, ám a legnagyobb jelentőségű eseménysorozata minden kétséget kizáróan a Zsolnay Fesztivál.

II. Zsolnay Fesztivál

A múlt évi fesztiválon a műfajok széles palettájáról, több mint 450 fellépő produkcióiból és előadásaiból válogathattak a vendégek és ez az idén sem lesz másképp! Koncertekkel, kiállításokkal, színházi- és zenei csemegékkel, meglepő produkciókkal készülnek a szervezők. A Fesztivál május 16-án 16 órakor zenés fel- illetve kivonulással veszi kezdetét a Széchényi térről a Zsolnay Negyedbe. A fesztivál kínálatában lesznek többek közt különleges csuvas sördalok, talpalávaló balkán muzsika, zenés séta Palya Beával, interaktív zongoralépcső, élő nyomozójáték, Gyárturisták performansz, Szörprájzparti előadás, összművészeti premier, Jazzrael, Fábián Juli, Mrs.Columbo, Veiszer Alinda, kamarazene, gitárkoncert, számos érdekfeszítő gyerek- és meglepetés program. Az idei fesztivál külhoni sztárfellépői valódi ínyencséget jelentenek a zenerajongóknak: az egyenesen Párizsból érkező, a francia electro swinget és a gypsy jazzt ötvöző Caravan Palace, valamint a bosa nova egyik legegyedibb képviselője, a Nouvelle Vague. A zárórendezvényen négy nagy magyar író olvas fel műveiből három fantasztikus jazz muzsikus zenei aláfestésével. www.zskn.hu

Palya Bea is a fellépők között. HOL Magazin 2013.

Mitől más a Zsolnay Fesztivál?

A Zsolnay név védjegy. Egyet jelent az újszerű technológia és a művészet sajátos, sokoldalú interpretációjával, az innovatív gondolkodással, az európai szemléletmóddal és az Európára való nyitottsággal. A Zsolnay név ugyanúgy összefonódott találmányaival, újításaival, mint Pécs örökségével. Ezért egy olyan fesztivált hívnak életre, mely kiérdemli, hogy a Zsolnay nevet viselhesse, amelynek főbb meghatározó hívó-gondolatai a következők:

Innováció – Művészet és tudomány összefonódása a XXI. században

E Zsolnay hagyomány továbbvitele a fesztivál egyik fontos programszervező elve. Összművészetiség - de nem csak a megszokott módon. A program a műfajok közötti átjárhatóságot kívánja felmutatni, a különböző művészeti ágak összefonódási pontjait keresi, a közös megnyilvánulás lehetőségeire épül, a kultúra szereplőinek és a kulturális területek innovatív bemutatására törekszik.

A „Negyed-fesztiválja”

A rendezvény fontos alapvetése, hogy a Zsolnay Fesztivál szervezője a program kialakításába és megvalósításába valamennyi „bennlakó” intézményt bevon, s azok kreatív energiáit és tudását felhasználva közös projekteket hoznak létre a fesztivál keretében.

Saját produkciók

Folytatni kívánják a Zsolnay újítások-találmányok sorát: a kész produkciók bemutatása mellett kifejezetten a fesztiválra, a fesztiválért, a Negyedben megszülető saját produkciókat, alkotásokat is létrehoznak.

Interaktivitás

Kiemelt fontossággal bír a fesztivál közösségi szellemisége: a programok nem csupán zárt terekben, hanem a Negyed közterein, az emberek között valósulnak meg és kiemelten hangsúlyos azok interaktív jellege.


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing