„Így megy ez.”– Kurt Vonnegut est

„Így megy ez.”– Kurt Vonnegut est a New York Művész Páholyban  

Április 14-én a New York Művész Páholy soron következő estjén igazi irodalmi csemegét tálalunk fel Látogatóinknak. A különleges program középpontjába kedvenc amerikai regényírónkat, KURT VONNEGUT-ot helyezzük...

... a Macskabölcső, Az ötös számú vágóhíd és a Bajnokok reggelije szerzőjét, akit művei a kortárs amerikai irodalom és ellenkultúra egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakjává, kultikus figurájává tettek. A Helikon Kiadó gondozásában április 7-én jelent meg teljesen új fordításban Az ötös számú vágóhíd című kötet. Az április 14-i Kurt Vonnegut esten a hazai irodalmi élet számos jelesével, az új kötet fordítójával beszélgetünk majd a Világ Legszebb Kávéházában.
Kurt Vonnegut német származású amerikai regényíró és esszéista, pályája kezdetétől 1975-ig Kurt Vonnegut Jr. néven írt. Munkásságának terjedelme szerint a kevéssé termékeny írók közé tartozott: tizennégy regény, háromkötetnyi elbeszélés, pár esszé- és visszaemlékezés-kötet fűződik nevéhez. Mégis: sajátos hangulat- és világteremtő képzelete vitathatatlanul a legnagyobb hatású 20. századi irodalmi egyéniségek közé emelte. Az 1963-ban megjelent Macskabölcső hozta meg számára az elismerést, elsősorban irodalmi underground közegben és az egyetemi ifjúság körében. Az áttörést az 1969-ben megjelent, a drezdai élményei köré fűzött történet, Az ötös számú vágóhíd című regénye jelentette. Az 1973-ban megjelent, Bajnokok reggelije című könyvét utolsó regényének szánta, ennek ellenére – a rá jellemző megfontolt és önérlelő munkatempóban – az 1990-es évek végéig további nyolc regényt írt meg.

Vendégeink:

Fehér Béla író, újságíró írói világa színes: a bűnügyi helyzetek izgalmától kezdve a vidéki élet naiv morbiditásain át az életből ellesett humoros momentumok egyedülálló tálalásán keresztül egészen az új, Rejtő Jenői regényalakok megalkotásáig nagyon széles spektrumot fog át. Kivételes gasztronómiai ismereteit előszeretettel építi be műveibe (pl: Lecsó, Ede a levesben). Kedvence írója Rejtő Jenőn és Jókai Móron kívül a német származású amerikai író Kurt Vonnegut is, akinek morbid, sokszor fekete humorát is sok helyütt felfedezhetjük műveiben, valamint, hogy Vonneguthoz hasonlóan, neki is vannak visszatérő szereplői a Görbekerti család tagjaiban, melynek komplett családfáját – az író közlése szerint – már rég elkészítette. Így ír magáról: „Mióta az eszemet tudom, főszereplők, statiszták és hangok kavarogtak körülöttem. Számomra a regény és a novella az örök, megunhatatlan, és egyre érdekesebb szerelem.”

Szántó György Tibor történész, az új Vonnegut kötet, Az ötös számú vágóhíd fordítója. Történelem-angol-levéltár szakon végzett az ELTE Bölkcsészkarán.1987-ben alapította a Maecenas Kiadót, melynek máig tulajdonosa, s mely kiadó kétszer is kiadta a teljes Vonnegut életművet. Fő műve az Anglia története című kötet, amely immár 6. kiadását éli meg és szemléletesen mutatja be egy méretében kicsiny, teljesítményében hatalmas ország hosszú és különös históriáját. Szerzői joggal is foglalkozik, 1990-ben alapította meg a Lex Copyright irodalmi ügynökséget, ami külföldi irodalmi művek magyar szerzői jogait forgalmazza.

Pion István költő, nemzedékének kiemelkedő alkotója, kinek nevét az első országos Slam Poetry Bajnokságon tanulta meg a közönség. Ő maga Lackfi János és Jónás Tamás költők hatására kezdett mélyebben foglalkozni a költészettel. Irodalmi weboldal, majd az Előszezon Irodalmi Csoport munkatársa, létrehozója, ma kulturális újságíró. Verseit a legjelesebb irodalmi lapok közlik. Bemutatkozó kötete, az Atlasz bírja tízévnyi felkészülés eredménye. A versek legtöbbje először országos irodalmi folyóiratokban jelent meg, és aztán állt össze könyvvé.

Sopotnik Zoltán költő, író, szerkesztő, kritikus 1998-tól publikál, többek között a Holmi, Alföld, Népszabadság, Magyar Hírlap, Magyar Narancs, Új Forrás, Bárka, Műút, Prae, Prae.hu, Litera, Kalligram, Jelenkor, Kulter, Mandiner, Tiszatáj hasábjain. 2012 januárjától (Orcsik Rolanddal) a JAK-füzetek szerkesztője. Tagja a Szépírók Társaságának, a Fiatal Írók Szövetségének, és a József Attila Körnek, az utóbbiban elnökségi tag. 2009-től pedig a Prae folyóirat próza rovatának szerkesztője, a Prae.hu kritika rovatának írója.

Farkas Izsák hegedűművész a Fuggato, a JazzRulett, az Infusion Trió és még számos formáció muzsikusa. Izsák 2010-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneakadémián hegedű szakon. 2005 óta játszik elektromos hegedűn. Jelenleg a Vígszínházban játszik címszerepet a Hegedűs a háztetőn című darabban, emellett számos jazz-, rock- és crossover formáció tagja. Elektromos hegedűjével és improvizációival számtalan kulturális rendezvényen, koncerten vesz részt és varázsolja el a közönséget.

Közreműködik: Szacsvay László színművész

New York Művész Páholy. HOL Magazin 2014.

A New York Művész Páholy április 14-i estjére a belépőjegy 1800 Ft-os áron a helyszínen váltható, ez egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza.

A program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.

A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza mellett a Libri Média, az események háziasszonya pedig Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

Eseményeinkről, programjainkról minden információt, érdekességet, adatot megtalálnak facebook oldalunkon: www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy

 


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing