Húsvéti fesztivál Hollókőn

A hagyományos palóc húsvéti fesztivál a locsolkodás mellett idén is gazdag programmal várja a látogatókat a Nógrád megyei világörökségi faluban, Hollókőn; a vendégek megkóstolhatják a Palócföld ételeit, részt vehetnek a húsvéti körmeneten, és megnézhetik a vásári gólyalábasok bemutatóját is.
Hollókőn húsvétkor a falu apraja-nagyja viseletet hord, a fiúk vízzel teli vödrökkel vadásszák a sokszoknyás, pántlikás lányokat - mondta Kelecsényi Péter.

A jellegzetes ízeknek is fontos szerepük lesz, mert ünnepekkor különösen gazdag a hollókőiek asztala - tette hozzá.

Az eszem-iszom már nagyszombaton elkezdődik, az ófalu udvaraiban a leghíresebb palóc gasztronómiai ínyencségekkel várják a látogatókat. A főszerep a hagyományos húsvéti sonkáé, a vanyarciak haluskával, a kétbodonyiak szilvásgombóccal készülnek.

A nagyszombati program a gyerekeknek és családoknak szól, fellép a Paramisi Társulat, Szalóki Ági családi koncertet ad, a húsvét vasárnap és hétfő a népzenei koncerteké, mesemondóké és a népi hagyományoké lesz.

A vasárnap szentmisével és körmenettel, a hétfő nagy, közös húsvéti locsolkodással kezdődik. Mindkét napon lesz délelőtti táncház a Nógrád Táncegyüttessel, locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál, Garaboly koncert és közös nótázás, táncolás. Fellép többek között Herczku Ágnes és Nikola Parov, az Iglice Táncegyüttes és a Folt zenekar, lesz Kerekes Band és Tárkány Művek koncert.

"Csak tiszta forrásból", ez lehetne a Hollókői Húsvéti Fesztivál mottója - mondta Kelecsényi Péter, hozzátéve: aki a hagyományos húsvét élményére vágyik, akinek az ünnep többet jelent, mint egy jó kirándulás lehetősége, akinek fontos hagyományaink őrzése és továbbörökítése, annak Hollókőn a helye.

Az ügyvezető igazgató arra is kitért: őszre turisztikai fejlesztés keretében megújul a falu, így aki most ünnepli a húsvétot Hollókőn, az utoljára találkozhat a megszokott faluképpel.

 

 

MTI 2014. április 14., hétfő 11:08


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing