Húsvéti est mesével, néphagyománnyal, közös ünneppel

2016.03.25. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek

Ismét teltházzal ünnepelt a New York Művész Páholy! Március 21-én este nem csak a tavaszt és a Húsvétot köszöntötték a rendezvény résztvevői a Világ Legszebb Kávéházában, de a programsorozat ezen, legsikeresebb formájának harmadik születésnapját is. A mozgalmas program eredeti vendégei - Herczku Ágnes, Tátrai Zsuzsanna és Berecz András - sok hagyományt, népszokást ismertettek meg a vendégekkel, de nem várt hírességek is felbukkantak a New York Kávéházban.

Az ünnep olyan különleges időszak, amikor a közösség a megszokottól eltérő módon viselkedik, hagyományosan megszokott előírásokat és tilalmakat tart be. Húsvét közeledtével néphagyományainkat, népszokásainkat, kedvenc történeteinket helyezték középpontba – a meghívott vendégekkel beszélgetve. Három beszélgetőpartnerük mellett bemutatkozik Zsigóné Kati népi iparművész tojásfestő, a "tojásdíszítés királynője" is.

Vendégek voltak:

Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató 1997-ben szerezte meg a néprajztudomány kandidátusa címet. Könyvet ír, kutat, tanít. Főbb kutatási területe a magyar népszokások, jeles napok, ünnepi szokások; emberi élet fordulóihoz (születés, házasság, halál) kapcsolódó népszokások; hagyományos paraszti leányélet; evangélikus vallási néprajz.

Herczku Ágnes énekesnő megkerülhetetlen személyisége a műfajnak, ha magyar népzenéről illetve világzenéről van szó, 1997-ben került a Honvéd Együttes tánckarába, itt kezdődött el a tánccal párhuzamosan, hivatásos énekesi pályafutása is. Hihetetlen affinitása a különböző műfajok iránt rendkívül gyorsan a magyar ethno-kortárs énekes mezőny csúcsára emelte. Az autentikus népdaléneklés mellet több, különböző műfaj zenészeivel dolgozott együtt, például: Vasvári Pállal, Nikola Parovval, Bornai Tiborral, Borbély Mihállyal, Herbie Mannel, Dj Palotaival, Juhász Gáborral.

Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész. Ő az a különleges ember, akinek hangjától, szavaitól, általa mesélt történeteitől mindannyian azonnal mosolyra fakadunk. Az első dalokat édesanyjától, a híres kunhegyesi táncos és nótafa, Tanka Gábor lányától tanulta. Megalapította az Ökrös és Egyszólam együttest, és énekesként hamarosan igen népszerűvé vált. Az éneklés mellett néprajzi tanulmányokat folytatott. Pályafutása során számos album, kötet, rádió- és televíziófelvétel készült a közreműködésével itthon, Európában, az USA-ban és Kanadában is. Az utóbbi években műfordítással is foglalkozik.

A nem várt hírességek körében pedig köszönthették Vásáry Tamást, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar zongoraművészt és karmestert, valamint Béres János furulyaművész. Mindketten bekapcsolódtak a mesélésbe, történeteiket mindenki nagy örömére osztották meg.

Nem utolsó sorban megtisztelte a jelenlévőket Katona Klári is, aki a következő New York Művész Páholy vendége lesz, április 18-án.

A New York Művész Páholy március 21-i estjére a belépőjegy 1800 Ft-os áron, a helyszínen váltható. A jegy egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza.

 

A program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.

Esemény a facebookon:

https://www.facebook.com/events/1721347338149570/

A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza mellett a Libri Média, az események háziasszonya pedig Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

Eseményeinkről, programjainkról minden információt, érdekességet, adatot megtalálnak Facebook oldalunkon: www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy


Cikkajánló
- A rántott csirkemell az elsőszámú frissensült
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing