Húsvét - Megteltek a szállodák az ünnepekre

2014.04.17. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Turizmus

Átalakulóban vannak a húsvéti szokások, egyre több család tölti szállodában az ünnepeket, így a belföldi hotelekben várhatóan teltház lesz húsvétkor.
Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára szerint a vidéki wellness- és gyógyszállodákban húsvétkor a magyar vendégek vannak többségben. A vidéki hotelek kedvezményes árakon jellemzően félpanziós csomagokat kínálnak, amelyeket plusz szolgáltatásokkal, ünnepi programokkal, a népi hagyományok felelevenítésével egészítenek ki. A foglalási idő egyre rövidebb, a többség az utazási időponthoz közel foglalja le a kiválasztott szállást - ismertette.

A korábbi évekkel ellentétben az idei húsvétra általában már hetekkel az ünnep előtt lefoglalták a szállodai férőhelyeket Pest megyében. "Beeső" vendégeket csak kivételesen tudnak fogadni a szokásosnál 10-25 százalékkal magasabb szobaárakkal dolgozó hotelek. A visegrádi Silvanus Konferencia és Sport Hotel törzsvendégei húsvétkor is szívesen választják a páratlan dunakanyari panorámával rendelkező szállodát, az idei ünnep előtt 2 héttel már nemigen akadt szabad szoba. Ilyenkor sokan érkeznek gyermekekkel, a vendégek 95 százaléka magyar. A legtöbben 2 éjszakára foglalnak szobát még akkor is, ha az ünnepi hétvége ennél hosszabb. A húsvéti árak idén 10 - 12 százalékkal magasabbak a "normál" árnál, "cserébe" extra szolgáltatásoka kínálnak.

A ceglédi Hotel Aquarellt választók 80 százaléka már 2-3 héttel az ünnepek előtt lefoglalta és kifizette a szállást, az utolsó pillanatban "ébredőket" a teltház miatt el kell utasítaniuk. A ráckevei Hotel Termálkristály Aqualand valamennyi szobája is előfoglalásban kelt el.

Debrecenben a Nagyerdőben lévő Termál szállóban teltház lesz húsvétkor, a vendégek 90 százaléka belföldi turista. A Lycium szállóban még félházas a foglalás, de ez várhatóan nő a 2-3 éjszakás élményfürdő-belépőt is tartalmazó húsvéti csomagnak köszönhetően. Az idén is teltház lesz a hajdúszoboszlói Hungarospa Zrt. szállodájában, ahova a belföldi vendégek mellett a legtöbben Romániából érkeznek. Az ugyancsak hajdúszoboszlói Silver Hotelbe a magyarok mellett román, orosz és ukrán vendégeket várnak, a szobák 80 százalékát már lefoglalták.

Tolna megye nagyobb, wellness-szolgáltatásokat is kínáló szállóiban teljes kihasználtságra számítanak az ünnepnapokon. A 94 szobás dombóvári Gunaras Resort Spa Hotelben is alig maradt szabad szoba, és a bikácsi Zichy Park Hotelben is telt ház lesz, elsősorban a fővárosból és nagyobb, vidéki városokból érkező vendégekre számítanak. A főleg belföldi vendégeket váró simontornyai Fried kastélyszállóban a szobák felét foglalták le, de arra számítanak, hogy az utolsó hétre teljes lesz a foglaltság.

Már szinte minden hely foglalt a húsvéti ünnepekre Hévízen és Zalakaroson, a két legnagyobb zalai fürdőhely szállodáinak többségében is. A Danubius csoport Aqua szállodában már csaknem 93 százalékos, a Hévíz hotelben pedig több mint 95 százalékos a foglaltság. A hévízi NaturMed Hotel Carbonában ugyancsak teltházra számítanak. Zalakaroson a Hunguest Hotels által üzemeltetett Hotel Damona szobáiban a magyarok lesznek többségben, az előzetes foglalások alapján 90 százalék a belföldi vendég.

Baranya megye legnépszerűbb turisztikai szálláshelyének, a tavaly 64 ezer vendégéjszakát produkáló bikali Puchner Kastélyszállónak már hónapokkal ezelőtt minden szobáját lefoglalták húsvétra a szinte kizárólag belföldről érkező vendégek. Pécsen a nagyobb hotelek húsvéti kihasználtsága a tavalyinál valamivel nagyobb, a népszerűségüktől függően elérheti a 70 százalékot is.

Idén is teltházzal várja a húsvétot a négycsillagos Hotel Eger & Park Konferencia és Wellness Szálloda a hevesi megyeszékhelyen, a 214 szobás szálloda többféle húsvéti, és wellness programot is kínál a családoknak. Szintén teltház lesz az ünnepek alatt az egerszalóki Saliris Resort Spa & Conference Hotelben, a 204 szobás, négy csillag superior szállodában tavaly húsvétkor sem volt szabad szoba.

Megteltek a Vas megyei wellness szállodák, Bükfürdőn és Sárváron a hét elején már az utolsó szabad szobákat is lefoglalták. Akadt olyan hely is ahol várólistára tették a jelentkezőket. A falusi turizmussal foglalkozó szállásadók azonban még kínáltak szabad szobákat az Őrségben is, a kevésbé ismert, ám hasonlóan értékes vidék szálláshelyeken, mint például Kőszeg környékén, vagy a Kemenesalján még bőven lehetett szabad szobákat találni.

Komárom-Esztergom megye nagyvárosaiba mindenhová lehet még szállást foglalni a húsvéti ünnepekre, a hotelek kihasználtsága általában 60-70 százalékos. A Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn lévő négycsillagos Hotel Aventinusnak jelenleg nagyjából 60 százalékos a foglaltsága, így a húsvéti hosszú hétvégére itt is van még szabad hely. A vendégek 90 százaléka itt is magyar.

Győr-Moson-Sopron megye idegenforgalmát nem dobja meg jelentősebben a húsvét; Győr sokkal inkább üzleti desztináció, ezt a profilt próbálják bővíteni azzal, hogy országszerte ismertté teszik a nagyobb közönséget vonzó helyi eseményeket. Ezeken általában 70-90, húsvétkor 50-60 százalékos a szállodák kihasználtsága, de előfordult már, hogy valamennyi szálláshely megtelt.

Húsvétra már csak néhány szoba kiadó a mórahalmi Colosseum Hotelben, és csaknem teltház van a szegedi Hunguest Hotel Forrásban is. A vendégek elsősorban belföldről érkeznek, és 2-3 napot töltenek a csongrádi megyeszékhelyen. A gyerekeket kézműves foglalkozások, húsvéti tojás keresés várja, a felnőtteknek zenés esti programok és gyermekfelügyelet biztosítja a pihenést.

 

 

MTI 2014. április 16., szerda 4:54
Fotó: programturizmus.hu 


Cikkajánló
- Hajrá immunerősítés!
- 4 millió eurós fejlesztés a Thermia Palace Spa szállodában
- Cabernet franc és terroir Villányban
- Eddig nem érvényesül a papírforma – Félidőben jár Az Év Fürdője szavazás
- Megújult Etyeken Magyar-kút

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing