Hűlés, hőguta, kiszáradás

2019.06.27. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Tartós nyári kánikula veszélyes lehet az egészségeseknek és a betegeknek (elsősorban szív- és érrendszeri, magasvérnyomás- és pajzsmirigybetegek) is. A három fő ártalom, amit a hőség okozhat: a hőguta, a kiszáradás és a megfázás.

Védekezés: a tűző nap kerülése (11-15 óra között), a test párolgásának, hűtésének segítése, szieszta hűvös, árnyékos helyen, laza, de a naptól védő világos ruházat, folyadékpótlás, állott vizes fürdő. 

Kiszáradás (exsiccosis) akkor jön létre, ha a melegben az elpárologtatott folyadék és a kicsapódó sómennyiség nem pótlódik eléggé. 
Az eredmény: kiszáradt nyálkahártyák, fáradtság, gyengeség, vérnyomásesés, szívritmuszavarok. Védekezni ellene bő - de nem jéghideg - folyadékbevitellel, az elveszett sók pótlásával (sós tea, kálium-, magnézium-pezsgőtabletta) kell. 
Kedvelt formája a folyadékbevitelnek nyári kánikulában a sör, amely azonban 5 százalék körüli alkoholtartalma miatt a szomjúság oltására egy-két korsó elfogyasztásáig alkalmas; utána szomjunkat ásványvízzel oltsuk.

Megfázás jöhet létre, ha felhevült és izzadt testtel lépünk be a 40 Celsius-fokos napfényről a 20 Celsius-fokra temperált légkondicionált üzletekbe, és ott hosszabb időt töltünk el. A hideg levegő és a lehűlt vizes bőr reflexes mechanizmussal a légzőszervek nyálkahártyáinak vérbőségét okozza, ezáltal gyulladásos megbetegedésre hajlamosít. 
Elkerülésére légkondicionált üzletbe lépés előtt a bőr szárazra törlését javasoljuk, ha hosszabb ideig tartózkodunk légkondicionált helyiségben, friss, tiszta felsőruházat-váltást (egy-két réteg) javasolunk. 

Szív-érrendszeri és magasvérnyomásos betegeknél az erek elváltozásai, rugalmatlansága, a szívizom károsodása miatt a fenti ártalmak (főleg a szívritmuszavarok, hirtelen vérnyomásesés, szívroham) veszélye fokozott, ezért ezeknek a betegeknek az általános óvatosság mellett különösen indokolt szakorvosi vizsgálat és tanácsadás igénybevétele is. 
A magukat egészségesnek gondolókat is óva intünk attól, hogy - a hőség elleni küzdelem vonzó formájaként - felhevült testtel ugorjanak a (hideg) vízbe. Reflexes szívmegállás léphet fel, ami azonnali halállal jár! Fegyelmezett, észszerű viselkedéssel ezek a felesleges tragédiák elkerülhetők. 

Hőguta során gátlódik a fizikai hőszabályozás. A felmelegedett test különféle okokból (nagy relatív páratartalom, zárt ruházat, sugárzó hőleadás korlátozottsága) nem tud hőt leadni, a vér felmelegszik, és garatszárazság, szikralátás, szapora pulzus, lihegő légzés, fülzúgás, szédülés, eszméletvesztés jelentkezhet. 


Cikkajánló
- Meddőség ellen a természet erejével
- Nem fordítunk kellő figyelmet a zöldségekre
- Testmozgás és táplálkozás
- Mennyi ideig maradnak frissen az élelmiszerek a hűtőben?
- Aloe varázs - Láthatóan ragyogóbb bőr – természetesen

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing